L’UJI i Fobesa creen l’Observatori del Canvi Climàtic de Castelló

13/06/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Un conveni signat per la Universitat i l’empresa de gestió ambiental permet aprofundir en les mesures d’adaptació i mitigació de la província davant l’escalfament global

Un conveni signat per la Universitat i l’empresa de gestió ambiental permet aprofundir en les mesures d’adaptació i mitigació de la província davant l’escalfament global

La Universitat Jaume I i l’empresa de gestió ambiental Fobesa, del Grupo Gimeno, han signat un conveni que permet la creació de l’Observatori de Canvi Climàtic de Castelló. Aquest acord, amb vigència per a 2018, té l’objectiu de visibilitzar i promoure la investigació en aquest àmbit pluridisciplinari, així com aprofundir en les mesures d’adaptació i mitigació en la província davant l’escalfament global.

El Vicerectorat d’Investigació i Doctorat va promoure a principis d’any la constitució del Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic a Castelló per tal de fomentar la recerca transversal vinculada amb els efectes i les causes de l’escalfament global, alhora que afavorir sinergies entre els investigadors i divulgar aquesta temàtica a la ciutadania. La Universitat Jaume I és «una institució compromesa amb la societat i que treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones. En l’àmbit de la recerca el canvi climàtic ha esdevingut un desafiament global; per aquest motiu, volem impulsar grups de treball multidisciplinaris que afronten de manera global i col·lectiva aquest repte», assevera el vicerector Jesús Lancis.

Per la seua banda, l’empresa de gestió ambiental Fobesa ha donat suport a la iniciativa de l’UJI vinculada amb l’escalfament global mitjançant la promoció d’un Observatori de Canvi Climàtic de Castelló, el qual, des de l’àmbit de la recerca, pot aportar claus de futur perquè la província dispose de mesures per a l’adaptació davant nous escenaris climàtics, com ara l’increment de les temperatures o el canvi de patrons de precipitacions, com també en eines de mitigació dels efectes d’aquest fenomen global.

El director general de Fobesa, Juan Pablo Mateo, considera que és fonamental que universitat, empresa i societat «avancen conjuntament en la conscienciació davant el canvi climàtic a fi de fomentar la qualitat de vida en un horitzó de futur». «Com a empresa de gestió ambiental, volem estar al costat de la Universitat Jaume I, com a font de coneixement, i pensem que tant el seminari com l’observatori en canvi climàtic permetran avançar en la divulgació d’aquesta temàtica, com també generar noves iniciatives que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida i la salut de les persones a Castelló», conclou Mateo.

PRIORITATS CLIMÀTIQUES A CASTELLÓ

L’acord de l’UJI i Fobesa en matèria climàtica s’inicia, a més a més, amb la posada en marxa de la campanya divulgativa Recerca i diàleg sobre canvi climàtic a Castelló, en l’àmbit audiovisual i a les xarxes socials -amb el marcador #ClimaUJI- per tal de conèixer els àmbits de recerca i les perspectives de la comunitat investigadora d’aquesta universitat, experta en diverses disciplines, davant l’escalfament global.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, la Universitat Jaume I ha celebrat la jornada «Castelló davant el canvi climàtic», la qual ha tingut lloc el 6 de juny a l’espai cultural Menador. En la jornada, la comunitat investigadora de l’UJI ha advertit de la vulnerabilitat climàtica de Castelló, arran especialment del dèficit hídric, i ha instat a l’administració i els sectors productius a potenciar les energies renovables a fi de reduir les emissions d’efecte hivernacle, també amb una important incidència en la salut pública.

El vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis, ha presentat les conclusions del I informe «Castelló davant el canvi climàtic», desenvolupat amb la col·laboració de l’empresa de gestió ambiental Fobesa, del Grupo Gimeno. Lancis ha assenyalat que aquest primer informe del Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic de l’UJI, el qual reuneix vint-i-quatre unitats d’investigació, mostra les potencialitats en investigació científica de l’UJI per orientar mesures de mitigació i adaptació a l’escalfament global. Aquest grup interdisciplinari va ser creat com una de les accions de comunicació científica transmèdia impulsades per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de l’UJI, la qual compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Per la seua banda, el director general de Fobesa, Juan Pablo Mateo, ha destacat la satisfacció que suposa per a la companyia, com a empresa especialitzada en la gestió integral de serveis relacionats amb el medi ambient, «poder contribuir a aquesta iniciativa i recolzar la creació d'aquest Seminari Interdisciplinari de Recerca en Canvi Climàtic». «Com a empresa de gestió ambiental, volem caminar al costat de la Universitat en una iniciativa tan important com aquesta, donat el seu potencial divulgatiu a l'hora de conscienciar a la societat sobre aquesta problemàtica que, en definitiva, ens afecta a tots i totes. També a les empreses», ha ressaltat.

Edward S. Rubin, professor d’Enginyeria i Política Pública i d’Enginyeria Mecànica a la Universitat Carnegie Mellon (Pittsburg) -també responsable de la Càtedra d’Enginyeria Mediambiental i Ciència- ha impartit la conferència «Climate Change Challenges and the Role of University Research and Education». Rubin ha alertat que els impactes del canvi climàtic es multiplicaran a mesura que s’agreuge l’escalfament global, mentre que ha destacat la rellevància de potenciar una recerca interdisciplinària connectada amb la ciutadania per divulgar aquest repte global i local.

Els investigadors de la Universitat Jaume I María José Rúa, Vicent Arbona i Arianna Renau han presentat les deu prioritats en canvi climàtic de Castelló recollides al primer informe elaborat per la comunitat investigadora de l’entitat acadèmica, el qual recull les potencialitats en recerca. Les deu àrees preeminents assenyalades pels investigadors són: 1) Agricultura i seguretat alimentària; 2) Aigua i recursos naturals; 3) Energies renovables; 4) Processos industrials i eficiència energètica; 5) Salut i qualitat de vida; 6) Edificació i mobilitat sostenibles; 7) Inclusió social; 8) Minimització de residus i gestió ambiental; 9) Economia circular i ocupació verda; i 10) Justícia climàtica. El document fa èmfasi en la rellevància de reduir les emissions de CO2 a Castelló per a incrementar l'eficiència dels processos productius, tot incrementat la competitivitat de l’economia de la província i, alhora, augmentant els llindars de salut pública mitjançant la millora de la qualitat de l’aire.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Fran Quesada, ha clausurat la jornada.

www.canviclimatic.uji.es

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions