L’UJI commemora el Dia Internacional de les Dones

16/03/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I, amb motiu de la celebració el 8 de març del Dia Internacional de les Dones, ha celebrat un acte que s'ha iniciat amb una performance poètica a càrrec de les actrius Núria Vizcarro i Laia Porcar i la música de M. José Pascual. A continuació, la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, M. José Oltra, ha recordat totes les activitats que ha organitzat enguany l’UJI amb motiu del Dia Internacional de les Dones i ha animat la comunitat universitària a participar en aquestes i altres iniciatives similars. Finalment, Oltra ha fet referència al Manifest de les Acadèmiques.

Per a finalitzar, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha llegit el Manifest de CRUE Universitats Espanyoles, associació que agrupa 76 universitats públiques i privades d'Espanya.

En el manifest les universitats fan públic el seu compromís social amb la necessitat de continuar treballant per la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en la comunitat universitària. «Desitgem manifestar el nostre ferm compromís d’eliminar tots els obstacles que encara impedeixen aconseguir la igualtat de gènere real i efectiva en la universitat, aconseguir una representació equilibrada de dones i homes en els diversos òrgans de govern i assolir una major visibilitat de les aportacions de les dones a la ciència. També desitgem reafirmar el nostre compromís amb l'eradicació de qualsevol forma de violència de gènere i la necessitat de seguir avançant en la conciliació de la vida laboral i personal. Les universitats han de ser promotores de la justícia social i integrar la perspectiva de gènere de manera transversal en totes les àrees de gestió, docència i recerca», s'ha assenyalat.

Iniciativa europea

A més, CRUE Universitats Espanyoles s'ha sumat a una iniciativa impulsada per l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya per a promoure la igualtat de gènere en tot tipus d'esdeveniments i debats públics. Mitjançant la signatura d'un protocol d'intencions, les institucions involucrades es comprometen a augmentar la participació de dones en conferències, seminaris o activitats de comunicació i a realitzar una auditoria anual que mesure el percentatge real d'expertes, amb l'objectiu de millorar aqueixes xifres cada any. Segons les últimes dades d'EU Panel Watch, les dones van representar tan sols el 33% dels experts convidats als debats, conferències i seminaris públics organitzats a Brussel·les durant l'any 2016.

Les entitats signatàries promouran, a més, una campanya institucional en les seues pàgines web i xarxes socials amb l’etiqueta #DóndeEstánEllas. El manifest subscrit destaca que «la lluita per la igualtat de gènere és un repte urgent que requereix mesures concretes i proactives que afavorisquen la igualtat d'oportunitats entre homes i dones». Encara que el Tractat de Roma i la Carta de Drets Fonamentals de la UE van consagrar la igualtat entre homes i dones com un dels principis fundacionals de la Unió Europea, la bretxa salarial segueix sent una realitat (les dones guanyen un 16,3% menys que els homes) i, a més, elles se segueixen topant amb un sostre de vidre a l'hora d'aconseguir llocs de gestió i lideratge.

 

Activitats de celebració

Com a part de les activitats de celebració del Dia Internacional de la Dona, la sociòloga Cristina García Sainz de la Universitat Autònoma de Madrid ha impartit la conferència «Corresponsabilitat, usos del temps i desigualtat» en la qual ha assegurat que la corresponsabilitat en les tasques domèstiques entre dones i homes és deficient perquè encara existeix una «bretxa d'entre dues i quatre hores diàries més en el temps que les dones dediquen a les tasques domèstiques o la cura de majors o xiquets».

En la seua opinió, gran part de la desigualtat entre homes i dones naix de les diferències existents a l'hora de distribuir el treball domèstic i l'atenció a la infància, les persones majors o els malalts. Ha proposat que quan es parle de treball, no s’incloga només el remunerat, sinó també totes aquelles modalitats no remunerades perquè «moltes economies se sustenten fora del mercat laboral».

La directora de la Unitat d'Igualtat de la Universidad Autónoma de Madrid ha explicat que hi ha dues classes de temps, el quantitatiu (cronos) i el qualitatiu (kairos), que influeixen directament en la qualitat de vida de les persones, perquè una major dedicació de la dona a les tasques domèstiques o de cura li resta temps d'oci, d'estudi, de treball remunerat o de descans, i la col·loca en una situació de «pobresa» respecte al temps.

A més a més, la diferència en el temps dedicat al treball remunerat per atendre qüestions domèstiques, ha indicat, és la causa de situacions de desigualtat a l'hora de promocionar en el treball, optar a un nou lloc, percebre una prestació per desocupació o en la quantitat de la pensió de jubilació. Per últim, la sociòloga ha indicat que hi ha molt de desconeixement sobre el terme «feminisme», que seria la doctrina que promou la igualtat de drets, que caldria remeiar per a evitar caure en tòpics que no s'adapten a la realitat.

Així mateix, la Unitat d'Igualtat de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de la Fundació Isonomia, ha organitzat a l'Àgora universitària tres activitats participatives sobre la coresponsabilitat a l'UJI: «Plantar un futur corresponsable», a càrrec de la Fundació Isonomia; «Sons i músiques que aporten», a càrrec de Sarao, i l'exposició fotogràfica «Aporta que t'aporta», a càrrec d'Isonomia.

Per la seua part, el Servei d’Esports, s’ha unit a la celebració amb la projecció del documental Mujeres que corren promogut per la Fundació Trinidad Alfonso amb l’objectiu de potenciar la presència de les dones en l'àmbit esportiu.

Fotografies | Vídeo de l'acte (Facebook Live)

Manifest

Imatges de les activitats

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions