L’UJI participa en la Setmana del Llibre en Català amb una vintena de publicacions

08/09/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Publicacions de la Universitat Jaume I ha presentat dins de la jornada «Collita valenciana» de la Setmana del Llibre en Català els seus títols Tragèdies silenciades de Raül González Devís i Mestres de la impremta d’Alfred Ramos. L’acte s'ha realitzat el 4 de setembre en la caseta de l’Associació d’Editors del País Valencià a Barcelona, on també s'han pogut adquirir al llarg de la setmana una vintena de les obres editades en català per l’editorial de la universitat castellonenca.

Tragèdies silenciades, editat per la Universitat Jaume I i la Universitat Rovira i Virgili, recupera la història de la repressió franquista en les comarques del nord de la província de Castelló. El llibre aborda un fenomen silenciat i insuficientment investigat: la repressió franquista en la conjuntura guerrillera en les comarques del nord de Castelló. Les tragèdies humanes succeïdes i la dificultosa localització i tractament de les fonts donen lloc a una obra necessària per a entendre el fosc i conflictiu passat.

A més d'explicar les estratègies, els agents i les formes de la maquinària repressiva franquista, l'autor descriu els casos més flagrants de violència franquista, amb víctimes mortals, esdevinguts en aquestes comarques entre els anys 1945 i 1951. L’obra reflecteix com es van produir autèntics crims d'estat que, a més d'aixafar els sectors potencialment hostils al règim, foren guerrillers o no, i d'aniquilar el pluralisme polític la zona, van procurar estabilitzar el sistema dictatorial i garantir una hegemonia i una por palpable fins avui en dia.

Mestres de la impremta. El moviment Freinet a València (1931-1939) és la història d'aquells mestres dels anys trenta que es comprometeren amb passió per canviar l'escola, per renovar l'atmosfera de la classe i per obrir de bat a bat les finestres dels murs per tal que entrara amb força la vida que bullia al voltant.

L'interès d'aquells ensenyants admirables per formar uns ciutadans i ciutadanes solidaris va conduir a donar-los veu i lliure expressió mitjançant la impremta i les revistes escolars que amb aquesta es van crear, teixint, com avui en l'era d'Internet, una xarxa de comunicació i d'interconnexió, que trencara el secular aïllament de les nombroses escoles rurals i posara en contacte entre si les noves graduades que la República anava posant en marxa. En definitiva, Mestres de la impremta tracta de recuperar el record i restaurar de la memòria d'allò que ha estat adormit vora 75 anys.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions