Un estudi de l’UJI demostra l'eficàcia de la realitat virtual en el tractament de la fibromiàlgia

02/05/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  fibromialgia _MG_9368

    La investigadora de l’UJI Azucena García Palacios.

  •  fibromialgia _MG_9345

    La investigadora de l’UJI Azucena García Palacios.

Investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) han demostrat que la realitat virtual té una alta eficàcia en el tractament psicològic de la fibromiàlgia i una gran acceptabilitat entre els qui pateixen aquesta malaltia. Així ho revelen els resultats d'un assaig clínic controlat que ha sigut el primer en el món a utilitzar la realitat virtual per a tractar la fibromiàlgia.

Els resultats de la recerca de l’UJI tenen una gran importància, ja que l'eficàcia de la realitat virtual en el tractament de la fibromiàlgia indica que també pot ser aplicada en el tractament del dolor crònic produït per altres malalties reumàtiques o reumatològiques, com ara artritis reumatoide, artrosi o lumbàlgia crònica, entre altres, i que afecten el 10% de la població.

L'estudi va ser realitzat amb unes 60 pacients amb fibromiàlgia provinents de la sanitat pública, concretament del Servei de Reumatologia de l'Hospital General de Castelló, i els resultats van ser publicats recentment en The Clinical Journal of Pain, una de les publicacions científiques més prestigioses a escala internacional en l'àmbit dels estudis sobre el dolor.

Els resultats de l'estudi desenvolupat pels investigadors de l’UJI indiquen que les persones amb fibromiàlgia que van rebre el tractament amb realitat virtual van mostrar una millorança clínica estadísticament significativa, ja que va disminuir el grau de discapacitat i va millorar l'estat d'ànim de les pacients.

La fibromiàlgia és una síndrome de dolor crònic que causa dolors generalitzats durant la major part del dia i un profund esgotament, entre altres símptomes. Es tracta d'un important problema de salut pública, més comú sobretot en dones a partir dels 40 anys, i que produeix importants efectes psicològics negatius; de fet, un 35% de les persones afectades pateix símptomes de depressió i ansietat.

L'estudi realitzat pel Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec) de l’UJI, dirigit per la professora Cristina Botella, s'emmarca en una línia de recerca vinculada amb l'ús de les noves tecnologies en l'àmbit de la salut i, en concret, en el tractament del dolor crònic. D'aquesta manera, l'assaig clínic es va centrar en el tractament psicològic amb realitat virtual d'un dels símptomes de dolor crònic amb més prevalença, com és la fibromiàlgia. Com explica la investigadora de l’UJI Azucena García Palacios, investigadora principal d'aquest estudi i coordinadora de la línia de recerca en dolor crònic, «Aquestes pacients necessiten un tractament multidisciplinari que inclou un tractament mèdic, un de fisioterapèutic i un de psicològic. El tractament psicològic va dirigit a treballar la depressió i l'ansietat en les pacients amb fibromiàlgia i que aprenguen estratègies per a afrontar millor els problemes derivats del dolor i puguen tenir una millor qualitat de vida».

 

El tractament amb realitat virtual

El tractament posseeix un component psicoeducatiu, amb informació sobre què és el dolor o quins factors psicològics obrin o tanquen la porta al dolor, i un component d'activació comportamental en el qual s'aplica la realitat virtual. Com assenyala García Palacios, «sabem que un dels principals problemes en les pacients amb fibromiàlgia és que deixen de fer activitats, tant laborals com familiars i socials, a causa del dolor. Dins d’aquestes, ens interessa molt la pèrdua d'activitats significatives que comporten emocions positives, com són cuidar els néts, eixir amb les amigues o fer activitat física. Com que els costa tant, necessitem quelcom que els motive a fer coses, i és allà on utilitzem la realitat virtual».

El tractament es desenvolupa en un món virtual denominat EMMA (Engaging Media for Mental Applications) on s'insereixen narratives, vídeos, músiques, sons i instruccions terapèutiques, que són experimentades per les pacients en grup i davant d'una pantalla gran. Com explica la investigadora de l’UJI, «les pacients miren i escolten els vídeos i altres elements multimèdia i interactuen amb el món virtual, el que fomenta l'estat de motivació i genera emocions positives. Això fa que estiguen més preparades per a afrontar les activitats que han de realitzar quan ixen de la teràpia o durant la setmana».

L'aplicació del tractament s'ha realitzat en el marc d'un assaig clínic controlat, el primer en el món a utilitzar la realitat virtual per a tractar la fibromiàlgia, i ha obtingut molt bons resultats d'eficàcia i d'acceptabilitat. «Les dades han sigut molt positives i els resultats molt reveladors, perquè és el primer estudi que analitza si aquest tipus de tecnologia pot ser d'utilitat en aquests pacients. I vam veure que era altament eficaç i que l'acceptació n’era molt elevada; manifestaven que els agradava molt poder interactuar amb aqueix món virtual», conclou la investigadora de l’UJI.

Actualment, LabPsiTec ofereix aquest tractament psicològic amb realitat virtual per a la fibromiàlgia a través del Servei d'Atenció Psicològica (SAP) de l’UJI. El tractament es compon de 10 sessions i per a obtenir-ne més informació es pot enviar un correu a sap@uji.es o cridar al telèfon 964 387 647.

La recerca té una gran implicació en l'avanç científic i la millora dels tractaments de dolor crònic produït per les malalties reumatològiques, un punt en què els tractaments psicològics no estan tan avançats com en la depressió o l'ansietat. Els investigadors de l’UJI treballen actualment en aquesta línia, en el marc de la qual han desenvolupat recentment una aplicació mòbil que permet controlar els pacients amb dolor crònic des del seu domicili sense necessitat d'acudir a l'hospital.

Referència bibliogràfica:

Garcia-Palacios, A., Herrero, R., Vizcaíno, Y., Belmonte, M. A., Castilla, D., Molinari, G., Baños, R. & Botella, C. (2015). Integrating Virtual Reality With Activity Management for the Treatment of Fibromyalgia: Acceptability and Preliminary Efficacy. The Clinical Journal of Pain, 31(6), 564-572.

Vídeonotícia

 

Altres notícies d'investigació:

El projecte Dados amplia els paràmetres d'estudi

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions