Climent: «És inacceptable la davallada contínua de la inversió en educació»

16/09/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha centrat el seu discurs de l’acte d’inauguració del curs 2013/2014 en les dificultats econòmiques i les retallades que està sofrint la universitat pública. Climent ha afirmat que «no podem acceptar aquesta davallada contínua de la inversió pública en educació perquè les retallades que estem sofrint com a sistema universitari no ens permeten mantenir els nivells d’excel·lència que ens exigeix la societat».

En la seua intervenció, el rector també ha lamentat que a les dificultats econòmiques s’afegeixen entrebancs addicionals generats per les noves normatives que, sense cap consens, ha anat aprovant el Ministeri d’Educació, com ara la nova política de taxes, que ha ocasionat unes desigualtats territorials inadmissibles, per absurdes i injustes; o la contestada política de beques impulsada pel ministre Wert, amb requisits acadèmics més exigents per a aconseguir-les. Climent ha assenyalat que l’aplicació dels nous criteris implica que un 47% de l’estudiantat becat de l’UJI deixarà de rebre part de les ajudes públiques. En aquest sentit, el rector ha volgut destacar l'esforç econòmic i de gestió que l'UJI ha realitzat i que ha permès encetar una política pròpia de beques amb una inversió de més de 300.000 euros.

Davant aquest context, Vicent Climent ha anunciat que les cinc universitats públiques valencianes reclamaran a la Generalitat la congelació de taxes en grau i postgrau. Així mateix, el rector ha demanat la col·laboració de la Conselleria per a aconseguir que es puguen convocar places de professorat i ha reivindicat que la Generalitat siga més exigent amb la creació de noves universitats privades i que el nou mapa de titulacions siga un referent per a tot el sistema a l'hora d'implantar nous estudis.

Pel que fa al finançament, el rector ha destacat la retallada de la subvenció de la Generalitat per a tot el sistema universitari públic valencià, que no s'ha vist compensada pels suposats ingressos derivats del desproporcionat augment de les taxes, i ha reivindicat que la subvenció ordinària, per a l'any 2014, retorne als seus nivells anteriors. Quant al deute històric que manté la Generalitat amb les universitats públiques, ha alertat que qualsevol impagament posaria l’UJI en una situació de col·lapse pel que fa a les infraestructures necessàries.

Per a finalitzar el seu discurs, el rector ha anunciat la posada en marxa de la nova Escola Superior de Doctorat, «que ens agradaria que es convertirà en un planter per a joves investigadors amb què combatre l'actual situació d'emigració científica».

Per la seua part, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública-UJI ha aprofitat l’acte per a llegir davant els responsables polítics un comunicat en el qual ha mostrat el seu rebuig davant les «agressions al sistema públic d'educació» com són les retallades pressupostàries, la pujada de taxes o les reduccions salarials defensant l’autonomia universitària i la qualitat de l’educació pública.

La cerimònia, presidida pel rector de l’UJI, ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de l’Ajuntament de Castelló, Alfonso Bataller; el director general d’Universitat, Estudis Superiors i Ciència, José Miguel Saval; el president del Consell Social de l’UJI, José Luis Breva; els rectors de la Universitat de València, de la Universitat Politècnica de València, de la Universitat Cardenal Herrera-CEU i de la VIU, Esteban Morcillo, Francisco Mora, Rosa Visiedo i Juan Manuel Badenas, respectivament, així com el rector honorari Francesc Michavila.

Lliçó inaugural Félix Hernández

El catedràtic de Química Analítica Félix Hernández ha abordat en la lliçó inaugural del curs 2013/2014 les contribucions de la química analítica en l'àmbit de la salut pública en les àrees de medi ambient i seguretat alimentària.

Nous doctors i premis extraordinaris

En l’acte d’inauguració de curs el rector ha entregat les acreditacions als nous doctors i doctores, un total de 81 el curs passat, dels quals hi han assistit 32. Així mateix, el rector ha fet entrega dels premis extraordinaris de doctorat del curs 2011/2012.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions