Durant tres dies, la Universitat Jaume I ha acollit la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats, una competició dialèctica i d’oratòria que ha aplegat la participació de 14 equips d’estudiants representants de 14 universitats del País Valencià i Catalunya. Després de tres dies d’intensos debats entorn del tema «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?», l’equip de l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, representant de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), guanya la competició, mentre l’equip del Col·legi Pare Manyanet Les Corts de Barcelona, representant de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO), n'ha resultat subcampió. Així mateix, el jurat ha distingit Joan Sol Luna Pérez, alumne de l’IES Enric Valor de Castalla, centre representant de la Universitat d’Alacant (UA), amb el premi com a millor orador de la competició.
L’acte de lliurament de premis, celebrat a la sala de graus de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l’UJI, ha comptat amb la participació de Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat; Joan Rafel Ramos, vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Maria Nebot, tresorera d’Escola Valenciana, i d’Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats.
Del 17 al 19 d’abril, un centenar d’alumnes provinents de 14 centres escolars han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees. La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut celebrat durant tot el curs acadèmic, en què han participat 5.000 estudiants de 192 centres d’ensenyament. Amb aquesta nova edició, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives es consolida com la competició d’oratòria més important del sud d’Europa, on s’utilitza íntegrament la llengua pròpia.
A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany, «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?», l’alumnat participant ha hagut de defensar tant la posició favorable com la contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.
En la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat han participat els següents equips:
Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria per al seu futur professional.
L’activitat, organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i d’Escola Valenciana en el cas del País Valencià, la Lliga de Debat compta amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Andorra, així com amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de diversos ajuntaments d’arreu del territori.