La Universitat Jaume I registra en 2023 el menor consum energètic dels últims 20 anys

09/01/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El consum energètic de la Universitat Jaume I en l’any 2023 ha sigut el més baix des de fa 20 anys malgrat el creixement en el nombre d'edificis que ha experimentat el campus en aquestes dues dècades. Aquest registre històric ha sigut possible gràcies a la inversió que ha realitzat l'UJI per a millorar l'eficiència energètica dels seus edificis més antics i amb la instal·lació de plaques solars en les cobertes i altres mesures addicionals d'estalvi, emmarcades en el Pla d'acció per a la sostenibilitat i el canvi climàtic de 2020, amb el qual s’han intensificat les actuacions desenvolupades en aquesta línia.

En total, el campus del Riu Sec ha sumat un consum de 12.690.783 KWh en 2023, davant dels 14.318.751 KWh de l’any anterior, el que suposa una davallada d’un 11,37%. A més, si es compara amb la xifra de 2009, any en què es va registrar el consum més alt amb 17.460.452 KWh, aquest percentatge d’estalvi s’incrementa fins a un 27,31%.

Cal destacar que l’aportació de l’energia fotovoltaica en 2023 ha sigut de 1.581.053 KWh, una xifra que representa l'11,08% del total de l’energia consumida al campus i que suposa un augment considerable respecte al percentatge de 2022, que va ser d’un 4,88%. Aquest increment respon a l’ampliació de la xarxa de parcs solars que s’ha realitzat en 2023, amb la instal·lació de tres nous parcs per a autoconsum ubicats en les cobertes de l’edifici d’investigació II (en els tres mòduls que l’integren); en el bloc docent de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i en l’Escola de Doctorat i Consell Social. Així, la Universitat Jaume I compta actualment amb 3.141 panells instal·lats amb una superfície total de 7.817,35 m2.

El Vicerectorat d’Infraestructures i Sostenibilitat, a través de l'Oficina Tècnica d'Obres i Projectes (OTOP), ha impulsat el desenvolupament dels diferents projectes de millora de l’eficiència energètica al campus que, juntament amb l'ampliació de la xarxa de parcs solars fotovoltaics, també han inclòs la millora de l'aïllament tèrmic de cobertes dels edificis, la instal·lació de maquinària de climatització més eficient i amb control centralitzat o la substitució de la il·luminació per llums amb tecnologia LED de baix consum.

En aquest sentit, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha subratllat que «les línies de Govern de la Universitat, així com el Pla propi d’inversions, aprofundeixen en l’estratègia institucional per a fer del campus un entorn més habitable i comptar amb equipaments més amables que permeten un desenvolupament òptim de les tasques investigadores, docents i de gestió».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions