Especialistes en gestió de residus analitzen a l'UJI les oportunitats de negoci de l'arquitectura circular

05/10/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra d'Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I, amb el suport de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, ha realitzat una jornada sobre les oportunitats de negoci que ofereix l'aplicació dels conceptes d'economia circular a l'arquitectura i la construcció.

En les jornades, dirigides a professionals de l'arquitectura, el disseny, el sector de la construcció i àmbits relacionats, s'ha posat de manifest com l'arquitectura circular pot exercir un paper fonamental en la creació d'un entorn construït més sostenible i eficient en recursos i, a més, pot obrir noves oportunitats de negoci. En aquest sentit, s'han abordat estratègies innovadores per a la gestió de residus i la reutilització de materials.

L'esdeveniment ha comptat amb la participació de dos destacats experts en el camp de l'economia circular i l'arquitectura, Elisa Almenzar, tècnic de Licitacions i Projectes Nacionals i Europeus en Sylayr, i José Ignacio Tertre, president de l'Associació Espanyola de Reciclatge de Residus de Construcció i Demolició (RCD), que han analitzat les oportunitats que ofereix la gestió de residus.

En la seua intervenció, Elisa Almenzar ha assenyalat l'impacte mediambiental del sector de la construcció a nivell mundial, europeu i nacional, respecte a l'extracció de materials i d'emissions. Així, ha exposat el cas de Granada i els problemes actuals que pateix de contaminació, sequeres i pèrdua de sòl, que s'han accentuat des de 2010. De manera general, ha posat l'accent en la faceta transversal de l'arquitectura circular que ha d'atendre's des de totes les fases de disseny, producció, construcció, ús i desmuntatge dels edificis, però també des de tots els sectors de l'economia.

Per part seua, José Ignacio Tertre ha compartit la seua àmplia experiència i coneixements sobre la gestió dels residus en la construcció i com aquesta pràctica pot contribuir a l'arquitectura circular i a la sostenibilitat del planeta.

Tertre ha posat de manifest l'existència d'un extens marc legal, cada vegada més estricte, que regula la gestió de residus però que no obstant això dificulta el treball dels actors implicats. En el camp legislatiu ha destacat la necessitat de regular les condicions perquè aquests productes adquirisquen la condició de «fi de residu», ja que sovint això implica importants limitacions en la utilització d'aquests nous materials. En aquesta línia, ha exposat múltiples exemples en els quals s'han recuperat residus tant d'obres de construcció i demolició com de desastres naturals i conflictes bèl·lics, amb aplicacions directes en la construcció de nous equipaments.

Durant el torn obert de paraula, s'han plantejat múltiples preguntes i reflexions en les quals s'ha destacat la importància de realitzar accions formatives com aquestes jornades per a motivar als futurs professionals a adoptar els principis de l'economia circular o la necessitat de dignificar les plantes de reciclatge i tractament de residus, ja que són un instrument necessari per a fomentar la sostenibilitat del planeta.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions