Labora i l'empresa SemanticBots d'Espaitec desenvolupen l’assistent virtual Lab per a aconseguir una transformació digital dels serveis més sostenible per a la societat L'empresa derivada de l’UJI, que compta amb personal investigador del grup de Bases de Coneixement Temporal, ha desenvolupat l'assistent virtual Lab, basat en intel·ligència artificial inclusiva, per al Servei d'Ocupació i Formació Labora de la Generalitat Valenciana

29/09/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Labora) ha decidit impulsar la transformació digital dels seus serveis mitjançant l'aplicació d'un projecte d'intel·ligència artificial. Des d'aquest ens de l'administració valenciana existeix una clara proactivitat per a oferir millors serveis i innovar aplicant aquelles tecnologies que estan liderant el canvi tecnològic i social. Per això, en el desenvolupament d'aquesta nova eina s'han seguit les directrius i objectius de l'estratègia d'intel·ligència artificial de la Comunitat Valenciana, centrada a millorar la vida de la societat i en la sostenibilitat.

Aquest projecte està encaminat a promoure i facilitar en aquest servei la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda de les Nacions Unides (ODS), associats amb l'ús d'aquesta tecnologia d'una manera més sostenible i de la reducció de la bretxa digital que afecta milions de persones. Per a aconseguir aquests objectius, Labora ha col·laborat en el desenvolupament d'aquest sistema d'intel·ligència artificial inclusiva amb SemanticBots, empresa derivada de la Universitat Jaume I que compta amb investigadors del grup de Bases de Conocimiento Temporal (TKBG), experts en el desenvolupament d'assistents conversacionals.

L'assistent virtual Lab

L'assistent virtual, anomenat «Lab», es va crear a través de la plataforma d'intel·ligència artificial Sayobo, propietat d'aquesta mateixa empresa i que va nàixer gràcies a l'aplicació de conceptes d'investigació i innovació responsables (RRI) per part del grup d'investigació. Lab es posa a la disposició dels ciutadans com un nou canal accessible de consulta, addicional als ja existents en Labora, tant digitals com analògics.

El seu objectiu principal és poder facilitar l'accés instantani i la usabilitat de la informació digital continguda en els espais digitals que comparteix Labora amb els seus usuaris i usuàries, com ho és la web. Des de SemanticBots, apunten que «la bretxa digital afecta la ciutadania i volem oferir una eina digital en la qual les persones puguen trobar la informació o resoldre els seus dubtes de manera més ràpida i eficient, sempre que aquesta informació estiga en la base de coneixement del sistema».

Amb Lab, s'aconsegueix millorar la comunicació digital amb els usuaris de Labora, ja que en consultar en llenguatge natural s'aconsegueix facilitar l'accés a la informació relacionada amb els serveis oferits, fent-la més accessible i usable també per a aquells col·lectius més vulnerables a la digitalització.

El xatbot es troba en fase beta, i inclou una base de coneixement inicial amb capacitat per a donar resposta en diferents àmbits relacionats amb les preguntes freqüents dels usuaris de Labora com són inscripció, inserció, formació, ajudes, i altres temes d'interés que afecten el servei i els seus usuaris i usuàries.

Des de la seua posada en marxa, Lab ha sigut un membre més de l'equip de comunicació i atenció de Labora i ha col·laborat en el servei a més de 20.000 usuaris i usuàries. Actualment, la seua base de coneixement inclou més de 150 qüestions que permeten donar respostes instantànies des d'aquest nou canal de comunicació intel·ligent.

La base de coneixement de Lab ha evolucionat en funció de les necessitats d'informació dels usuaris i usuàries i de comunicació per part de Labora, i s’ha adaptat cada vegada més als seus requisits. Tota la informació que ofereix s'anirà ajustant i millorant perquè cada vegada el xatbot inclusiu dispose d'una major cobertura, de la qual es puga beneficiar tota la societat. Com més persones interactuen amb el xatbot, més augmenta la seua capacitat de respostes correctes, ja que el xatbot requereix un temps d'entrenament per a millorar les seues funcions.
 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions