Noemí Casquet: «La cultura que consumim i, sobretot, la que creem promouen un imaginari social que estableix les nostres relacions íntimes i la nostra manera de follar»

18/07/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

«La nostra forma de follar ve establerta per un imaginari social que promou, en gran manera, la cultura que consumim i sobretot, que creem, i aquesta no és neutral davant del sistema: o n'estàs a favor, o n'estàs en contra». Així ha opinat aquest matí l’escriptora Noemí Casquet, en la seua intervenció en el curs «L’erotisme en la literatura» que se celebra a l’hotel El Palasiet de Benicàssim i que està emmarcat dins de la programació de la Universitat d’Estiu de l'UJI.

Per a l’autora especialitzada en llibres de contingut eròtic i en divulgació sexual, «aquesta confrontació, juntament amb la falta d’educació sexual integral, afavoreix que les nostres relacions íntimes es basen en el que consumim i no tant en el que sentim o volem». Casquet entén que «la literatura eròtica perpetua els rols i els estereotips establerts en qüestions sexuals».

Casquet ha parlat aquest matí de «La cultura com a revolució sexual» en una xarrada en la qual ha traslladat als assistents mètodes per a identificar la manipulació cultural. En una intervenció dinàmica, l'autora de Cuerpos y almas ha aprofitat per a realitzar una clase sexual, cultural i antropològica que ha permés als participants conèixer la revolució sexual i «la sexualitat de cadascú per a aprendre a follar amb els millors trucs».

La jornada matinal també ha comptat amb la intervenció de l’escriptor de novel·la negra, Pere Cervantes que ha explicat que «l’erotisme és l’art d’insinuar, igual que la literatura, un fet que indica que erotisme i literatura van més junts del que pensem». Cervantes ha explicat durant la seua ponència «L'erotisme: el territori minat d'un escriptor» que «en l'actualitat, amb aquesta societat tan evolucionada i avançada, és molt difícil sorprendre amb l’erotisme al lector, és un repte enorme per als escriptors».

Durant el matí, també ha tingut protagonisme l’erotisme durant el Segle d’Or, una temàtica tractada a través de la ponència «De dramàtiques i luxúries pintades» que ha realitzat l’autora Eva Díaz.

A la vesprada, l’escriptora i professora de Llengua Espanyola i Escriptura Creativa de la UJI Rosario Raro realitzarà un taller d’escriptura eròtica on plantejarà algunes claus per a escriure textos de gènere sense caure en clixés com el de la ‘damisel·la’ en perill o la negació de l’existència del desig femení, després de realitzar una breu anàlisi de conceptes narratològics i psicològics que desperten l’avidesa per la lectura com són el cliffhanger i l’efecte Zeigarnik. Raro considera que la imaginació, tant la de qui escriu com la del lector, és un valor afegit que, a més, pot activar-se mitjançant els ressorts adequats.

La jornada i el curs es tancaran amb la part pràctica que consistirà en la lectura de textos eròtics que han elaborat els assistents al seminari.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions