Imaginària Photography Festival presenta la XX edició d’un certamen que comptarà amb 36 espais expositius repartits en 13 seus

26/04/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El certamen Imàginaria Photography Festival compleix 20 edicions i després de dos anys marcats per la pandèmia torna a la normalitat i recupera el caràcter nacional i internacional amb la participació de fotògrafs de diferents territoris d’Espanya i també estrangers, encara que no deixa d’atendre i potenciar els col·lectius i autors locals. Organitzada per la Universitat Jaume I, a través del Servei d’Activitats Socioculturals i emmarcada dins del programa UJI-encultura, la present edició posa l’accent en autors i obres referents per la seua qualitat tècnica, narrativa i conceptual.

La cita fotogràfica ha sigut presentada aquest migdia a la Llotja del Cànem de Castelló i se celebrarà entre el 12 de maig i el 18 de juny. La proposta abasta 36 exposicions i vuit activitats que es podran veure a la ciutat de Castelló i en altres 12 poblacions, en concret a Almenara, Benicàssim, Borriana, Morella, Onda, Sant Mateu, Sogorb, Vilafranca, Vila-real, Vistabella del Maestrat, Viver i també a Sagunt.

L’acte ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz; la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz; el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; el gerent de la Fundació Dávalos-Fletcher, José Vicente Ramón, i el delegat territorial a Castelló de l’Institut Valencià de Cultura, Alfonso Ribes, a més del coordinador tècnic del certamen, Daniel Belinchón.

La vicerectora de Cultura ha fet referència a l’aniversari i ha volgut ressaltar durant la presentació el caràcter premonitori d’Imaginària, «un projecte que fa vint anys reivindicava ja la importància que les imatges tenen dins del patrimoni cultural, i va ser pioner a atendre el reconeixement necessari que ha de tenir el món de la fotografia, de la imatge fixa». En aquest sentit, Lázaro ha valorat l’aportació del certamen durant 20 edicions al món de la cultura, ja que «és un projecte dirigit a posar de manifest que la fotografia i la imatge fixa són cultura, fan cultura i són un element clau en la construcció de la nostra realitat social».

Així mateix, Carmen Lázaro ha incidit en el fet que Imaginària Photography Festival, de la mà del Servei d’Activitats Sociocultu­rals (SASC), del Vicerectorat de Cultura de la Universitat Jaume I, i en «co-construcció» amb totes les institucions, entitats, col·lectius i persones que el fan possible, «espera continuar il·luminant any rere any accions que ens permeten comprendre, gaudir, expandir, compartir i valorar qualsevol imatge, per simple que ens semble».

La regidora de Cultura a la ciutat, Verònica Ruiz, ha celebrat que «Imaginària compleix ja 20 anys com a referent artístic a la ciutat i incorporem tots els espais expositius municipals a la seua disposició per poder albergar fins a 10 exposicions a la Façana del Mercat, al Museu d'Etnologia, al Menador, al Centre Cultural La Marina i la Cambra Agrària». L'edil Ruiz també ha destacat la col·laboració interinstitucional en aquestes iniciatives que «omplin tota la ciutat de fotografia de primera línia, i que a més aconsegueix una important connexió entre artistes nacionals i artistes del nostre territori».

Per la seua banda, el coordinador del certamen, Daniel Belinchón, ha explicat que «la proposta d’aquest any és generalista i no hi ha expressions artístiques per damunt de la resta i destaca per la seua versatilitat». En aquest sentit, assenyala que «hi ha treballs de fotoperiodisme, investigació, experimentals i conceptuals, per la qual cosa és una edició bastant eclèctica».

En referència a la trajectòria del festival, Belinchón ha argumentat que «durant aquestes 20 edicions Imaginària ha sigut capaç de crear una xarxa al voltant de la fotografia que ha permès que moltes persones tinguen un punt de trobada que hem de seguir alimentant». En aquest sentit, el coordinador tècnic ha destacat que «en l’actualitat, és el certamen més antic de la Comunitat Valenciana en actiu i el més potent per la seua capacitat de crear sinergies, a més de formar part de l’avantguarda del sector, on es reconeix el valor de la fotografia en un món en el qual el 90% de la informació és visual i fotogràfica».

Belinchón també ha volgut reconèixer, en aquest aniversari, «el treball de tots i totes les col·laboradores que han fet possible la trajectòria d’un certamen que cada any reforça el criteri de territori i la sinergia amb les institucions». Enguany s’uneixen a Imaginària dos espais expositius nous, el centre La Marina del Grau de Castelló i la Cambra Agrària de Castelló, a més d’incloure Borriana com a nova seu.

El festival fotogràfic comptarà amb 20 exposicions que es podran veure a Castelló de la Plana, entre les quals destaca Renascence de la madrilenya Rocío Bueno, un treball fotogràfic entorn de la figura de la poeta Edna St. Vincent Millay i que es podrà visitar entre el 12 de maig i el 18 de juny a la Llotja del Cànem. Al Menador espai cultural es trobaran obertes les exposicions Antes del glamour de Marta Areces; Ansia de David Arribas; 144 d’Andrea González i Kitsune, de Cristina López-Doriga, que es podran visitar fins al 19 de juny.

El certamen també serà un aparador per a treballs com Desde el silencio, de Raúl Hidalgo, fins al 23 de juliol a la façana del Mercat Central de Castelló; Tigancă Vrăjitoare, de Silvia Prio i Alumbramiento. Art rupestre experimental, de Javier Piñana, fins al 26 de juny al Museu Etnològic de Castelló; La frontera sud, a l’ombra del nord, de Martí Albesa, fins al 26 de juny al Centre Cultural La Marina; Solera, de Marta González de la Peña i Postals des de la Marjal. Una mirada a l’àlbum familiar,  fins al 19 de juny a la Cambra Agrària; Mater, de l’argentina Ana Álvarez Errecalde, fins al 12 de juny a l’Espai Cultural Obert Les Aules; Historias de una pandemia, de Nuria Prieto, fins al 29 de maig al Museu de Belles Arts; Entre puntos de luz, trazando una constelación, de Chema Alvargonzález i Constelación Castelló-Berlín, exposició col·lectiva, a la Sala Sant Miquel fins al 2 de juliol; Sombras, de Joaquín Luna, fins al 19 de juny al Col·legi d’Arquitectes de Castelló; Mythology 2.0, exposició col·lectiva dels alumnes del mòdul de fotografia de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló (EASD) de Castelló fins al 18 de juny; Especulacions, de Sandra López, fins al 28 de maig a l’Associació Cultura Cúmul; Embargo de Soledad, de Medina Lorente fins al 16 de juny a la sala Zona 3; i Cuando el paisaje estremece fins al 2 de juliol a la Galeria Cànem.

El programa de les exposicions es completarà en la resta de les seus com per exemple Nuestras Miradas, del Grup Fotogràfic d’Almenara, des del 13 de maig fins al 19 de juny al Centre Municipal de Cultura Paulo Freire d’Almenara; Nomadic Sight, de Rem Bo, fins al 18 de juny al Centre Cultural Melchor Zapata de Benicàssim, Una segunda vida, de Jorge Conde, al Centre Cultural La Mercé de Borriana, fins al 2 de juliol; Viuda se escribe con r de Mercedes Candela, a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Morella fins al 17 de juliol; Onda, racons per a gaudir, una mostra col·lectiva del grup fotogràfic L’art de la llum, des de l’1 fins al 10 juny, Fotografies, del grup fotogràfic Arse a la Casa de la Cultura Municipal de Port de Sagunt fins al 27 de maig; Fotografia, de José Miguel de Miguel al Palau del Marqués de Villores a Sant Mateu fins al 18 de juny; Flors de marge, de Vicent Rovira, a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Vilafranca des de l’1 de juny fins al 3 de juliol; Concurs Nacional de Fotografia Sarthou Carreres, col·lectiva, al mur de l’Art visual de la plaça Major de Vila-real des del 10 de juny fins al 30 de juliol; Lecturas entre líneas, de Mar Juan, des del 8 de juny fins al 31 de juliol a l’edifici de l’antiga presó de Vistabella del Maestrat i The Saxons of Transylvania, de Pascual i Vicent, des del 28 de maig fins al 26 de juny al Convent de Sant Francesc de Paula de Viver. A Sogorb, el Centre Cultural Olga Raro acollirà fins al 29 de maig les exposicions El lenguaje científico de la belleza, de María José Rodes; De vuelta en la calle, del grup Tri x Pan; Pasos, de l’Associació Fotogràfica de Sogorb; Venecia eterna de David Piqueras; i El Chupinazo, San Fermín, de José Llop.

A banda d’un programa variat d’exposicions, Imaginària 2022 també inclou nombroses activitats com les visites guiades a les diferents exposicions amb els autors i autores que exposen a la ciutat de Castelló. La primera es realitzarà el dissabte 14 de maig i la segona el 18 de juny. També tindrà lloc una sessió de Photobook Club Castelló, un espai de diàleg on compartir, descobrir i gaudir de la fotografia, amb Eduardo Nave, el divendres 20 de maig; les conferències Pensar la imatge, el dissabte 21 de maig, el taller de producció de projectes documentals amb Vórtice Photo, el divendres 27 i el dissabte 28; la masterclass de Jordi Claramonte el dissabte 4 de juny, i la cloenda del certamen Imaginària el dia 18 de juny al Museu de Belles Arts de Castelló.

El Festival Imaginària va iniciar la seua marxa en 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, a través del Servei d’Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals. Imaginària compta amb el suport el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló, i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher, i l’Institut Valencià de Cultura, a través del Museu de Belles Arts de Castelló, entre altres entitats.

Imatges presentació

www.imaginaria.uji.es

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions