El 20è aniversari del Programa d'Esportistes d'Elit reuneix a l’UJI un centenar d’esportistes d’alt nivell

09/03/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Video de l'acte

El Servei d’Esports de la Universitat Jaume I ha tancat la commemoració del XX aniversari del Programa d’Esportistes d’Elit amb un acte que ha reunit 119 esportistes que han format part d’aquest programa i que s’han desplaçat fins a Castelló de la Plana des de diversos punts d’Espanya.

L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el responsable de relacions institucionals del Villareal C.F., Tino Traver; el responsable de projectes de la Fundación Trinidad Alfonso, Daniel Olmos; la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez, i el cap del Servei d’Esports de l’UJI, Carlos Hernando.

La rectora de l’UJI ha destacat l’èxit d’aquest programa i ha felicitat als esportistes per totes les fites i medalles aconseguides al llarg d’aquests 20 anys, que ascendeixen a més de 100 metalls. Així mateix, Eva Alcón ha subratllat que aquests esportistes «són un exemple per a la societat per mostrar que es poden compaginar els estudis superiors i l’esport d’alt nivell amb esforç, talent i perseverança, uns valors essencials per a la Universitat, que aspira a facilitar una formació integral de l’alumnat».

La rectora també ha volgut agrair la tasca del Servei d’Esports, els rectors i vicerectors precedents, els esportistes i clubs, i les entitats col·laboradores que van apostar pel potencial d’aquesta iniciativa fa dues dècades i que han aconseguit que siga un programa consolidat.

En total, han passat pel Programa d’Esportistes d’Elit 282 universitaris, 187 xics i 95 xiques, els quals s'han beneficiat dels avantatges d’aquesta iniciativa tant en el pla acadèmic com en l'econòmic. El programa va ser iniciat pel director del Servei d'Esports i el seu equip de treball l'any 1999 amb Fernando Romero com a rector i Juan José Ferrer com a vicerector de Cultura. L'objectiu era secundar i ajudar l'alumnat que compaginava la vida acadèmica amb l'esportiva. Cinc van ser els esportistes apuntats en el primer any i 67 els que actualment es beneficien del programa, la qual cosa demostra la seua solidesa i utilitat.

BEQUES CÀTEDRA ENDAVANT VILLAREAL CF DE L’ESPORT I PREMIS FUNDACIÓ TRINIDAD ALFONSO

Durant l’acte també s’han presentat dos dels programes que donen suport a la pràctica esportiva professional com són les ajudes de la Càtedra Endavant Villarreal CF de l’Esport a l’alumnat reconegut com a esportista d’elit i els premis de la Fundació Trinidad Alfonso per a esportistes universitaris, uns guardons específics per a esportistes amb brillants expedients acadèmics.

La Càtedra Endavant Villarreal CF de l’Esport destinarà per novè any consecutiu 30.000 euros en beques. En 2019 aquestes ajudes s’han repartit entre 42 esportistes matriculats en 17 graus i practicants de 13 modalitats esportives, entre els quals destaquen medallistes universitaris com Alexis Sastre, Osarumen Odeh, Pablo Torrijos o Laura Odeni.

Les ajudes tenen com a finalitat finançar part de les despeses acadèmiques i premien tant els bons resultats acadèmics com els esportius. Per optar a elles cal formar part del programa d’esportistes d’elit i alt nivell de l’UJI; participar en campionats universitaris en representació de l’UJI o competicions organitzades per les diferents federacions esportives o en competicions federades d’esport adaptat.

Entre les activitats de formació i comunicació desenvolupades per aquesta càtedra durant l’últim curs acadèmic destaquen l’exposició formativa itinerant pels diferents centres de l’UJI amb motiu del XX aniversari del Programa d’Esportistes d’Elit i l’homenatge a 59 esportistes d'elit i d’alt nivell de l'UJI.

La Fundació Trinidad Alfonso promociona l’esport universitari a través de la iniciativa Uniesport amb un conveni amb set universitats de la Comunitat Valenciana. Aquesta quarta edició incidirà en la participació dels esportistes universitaris en campionats internacionals i en les ajudes per a acollir aquest tipus d'esdeveniments en els campus de la Comunitat Valenciana.

Entre altres accions, s’inclou la col·laboració per a conscienciar la societat i els esportistes sobre la importància de conciliar esport i estudis; una línia d’ajudes per a l'adquisició dels equipaments esportius dels esportistes universitaris amb la inclusió de la marca «Comunitat de l’Esport», o la convocatòria dels «Premis Fundació Trinidad Alfonso per a esportistes universitaris». Com en anys anteriors, es realitzarà una convocatòria anual d'un premi masculí i un altre femení en cadascuna de les set universitats per a aquells esportistes que compatibilitzen les seues carreres esportives amb els seus estudis universitaris.

En total, es premiarà amb 1.000 euros a 14 estudiants i s'atorgarà una placa commemorativa a cadascun. Així mateix, de manera paral·lela, es convocaran dos premis extraordinaris (millor alumne i alumna esportista), amb caràcter anual, per als millors expedients acadèmics que hagen finalitzat els seus estudis en una de les set universitats. El guardó consistirà en 2.000 euros i una placa commemorativa.

ACCIONS COMMEMORATIVES

Des del mes de març de 2019 el Servei d'Esports ha desenvolupat una sèrie d'accions per a la commemoració d'aquest aniversari. El seu principal objectiu ha sigut donar visibilitat a tots els esportistes i medallistes que han estat inclosos en aquest programa al llarg d'aquests 20 anys.

Durant els mesos de març i abril es van publicar diverses notícies sobre l'origen del programa, el primer llistat dels esportistes que hi participaven i el medaller obtingut al llarg d'aquests 20 anys.

Al maig i amb motiu dels Campionats d'Espanya Universitaris en les modalitats d'atletisme i taekwondo celebrats a Castelló i amb l'UJI com a organitzadora es va convidar esportistes dels primers programes per a actes protocol·laris i de lliurament de medalles.

Al juny, la rectora Eva Alcón Soler va presidir la recepció d'esportistes d'elit del curs acadèmic 2018-2019, on es va realitzar una exposició dels 20 anys del programa. També es van aprofitar les dates nadalenques per a llançar diversos vídeos institucionals de felicitació realitzats per esportistes del programa.

Finalment, des de juny existeix una mostra itinerant, que ha passat per les instal·lacions esportives i ara està ubicada als centres que, amb el títol «Material i rècord del món», exhibeix material utilitzat per l'alumnat esportista i posa exemples visuals d'alguns dels rècords del món en diferents disciplines.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions