La sociòloga i feminista Rosalind Gill qüestiona el model d’apoderament femení que promou el discurs neoliberal en una jornada a l’UJI

20/05/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  jornada-apoderament Simposi_Inter_Igualtat_19DLL08_IN

    FOTO: Damián LLorens

La Universitat Jaume I, amb la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, ha celebrat la jornada «A voltes amb l’apoderament i la misogínia popular: re-escrivint la victimització de les dones» en la qual s’ha reflexionat des de diferents perspectives sobre el feminisme i el neoliberalisme. La inauguració ha sigut a càrrec de la vicerectora de Política Lingüística i Igualtat de l’UJI, Pilar Safont; i les directores del simposi M. José Gámez, de l’UJI, i Sonia Núñez, de la Universitat Rey Juan Carlos.

Rosalind Gill, professora de la University of London, ha oferit la conferència inaugural en la qual ha abordat l’auge dels missatges sobre confiança i autoestima en el context del neoliberalisme i les implicacions que suposa. Gill ha assenyalat que s’està en un moment en el qual el feminisme és tendència, però també ho és la misogínia, el sexisme, el racisme o el nacionalisme. En aquest sentit, ha explicat que hi ha un feminisme que s’ha integrat dins del sistema capitalista neoliberal i aquesta perspectiva «no sols està duent a l’individualisme sinó que també afecta un aspecte psicològic. El neoliberalisme està en tots els aspectes de la vida, no sols en la política o economia, sinó que també opera com a fenomen psicològic», ha afirmat.

Sobre aquest tema, la professora ha aprofundit en el tema de la confiança explicant com es promouen missatges en els mitjans de comunicació i s’ha creat tota una indústria al voltant d’aquest pensament positiu i apoderament. «No estic en contra de la confiança i el pensament positiu, però s’ha de qüestionar com s’està promovent com a solució a la desigualtat i la injustícia. És un discurs que diu a les dones que han de treballar més en elles mateixes, no que és un problema polític», ha apuntat.

Així, Gill ha posat exemples de la proliferació dels missatges de confiança en revistes, campanyes publicitàries, etc. i ha mostrat el cinisme que hi ha darrere d’aquests. Com a crítica ha destacat que aquests missatges estan adreçats quasi exclusivament a dones, presenten models irreals tot i que suposadament promouen la diversitat o parlen de l’autoestima cap al cos quan realment la marca que hi ha darrere fa invertir a l’usuari en productes que no són conseqüents amb eixa idea. A més, també ha incidit en com contribueixen a culpar les dones de tenir una actitud negativa, afegint més pressió encara als cànons d’aparença física amb aquest component psicològic.

La jornada està vinculada al projecte d’R+D «Modalitats i pràctiques de resignificació de dones com a víctimes: de la vulnerabilitat a la resistència», desenvolupat per les universitats Rey Juan Carlos de Madrid i l’UJI, i també ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere «Purificación Escribano», la Fundació Isonomia, l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau i la Unitat d’Igualtat.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions