La Universitat Jaume I ha acollit les I Jornades d'Actualització en Atenció Inicial al Pacient amb Politraumatisme en Àmbit Extrahospitalari, organitzades pel Servei d'Emergències Sanitàries de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb la col·laboració de l'UJI i el Col·legi de Metges.
En la inauguració de la jornada, el director del Servei d'Emergències Sanitàries, Pedro Herrera de Pablo, ha destacat la gran acollida que ha tingut l'esdeveniment, que en quatre hores va esgotar totes les inscripcions, i ha agraït la col·laboració de totes les entitats implicades en la seua organització. Herrera ha explicat que «des de la creació aquest servei d'emergències i la incorporació del SAMU fa més de 20 anys, l'evolució en tècniques i en recursos ha sigut constant, de manera que ara aquest servei permet iniciar un tractament precoç en el mateix lloc on es genera l'emergència i podem donar una millor atenció i aconseguir una major supervivència dels nostres pacients». El responsable d'Emergències ha indicat que és fonamental millorar l'atenció a les víctimes amb politraumatismes, ja que són pacients amb diverses lesions de les quals almenys una pot causar la seua mort, i per això ha destacat la importància de jornades com aquesta, «en la qual els professionals que atenen aquests pacients crítics poden rebre una constant formació i actualitzar els seus coneixements tant en tècniques com en procediments i en valoració seqüencial».
Per part seua, la directora general de l'Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, María Victoria Garrido Manzano, ha destacat la importància que té una capacitació específica i unes característiques humanes especials per a dur a terme el treball d'atenció mèdica en emergències. Garrido ha valorat el treball dels professionals d'aquest àmbit, «ja que la seua destresa pot canviar el destí d'un pacient», i ha afirmat que «el sistema d'emergències sanitàries actual és eficaç, àgil i de qualitat, la qual cosa permet salvar moltes vides». Finalment, ha posat l'accent en l'increment de personal que ha impulsat la Generalitat Valenciana en els últims anys, així com la millora dels vehicles d'emergència i una oferta de formació continuada.
La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha volgut agrair el treball de totes les institucions, empreses i persones que han col·laborat per a celebrar aquesta jornada, «i molt especialment, a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, qui sempre s'ha mostrat sensible a potenciar la formació del personal sanitari i a col·laborar amb la nostra Facultat de Ciències de la Salut». Alcón ha explicat que «en l'atenció dels pacients amb politraumatismes, una correcta decisió mèdica, que s'ha de prendre en moltes ocasions en pocs segons, pot implicar la diferència entre la vida o la mort, o entre la superació de molts danys o la càrrega de per vida de seqüeles. Per això és fonamental una jornada com aquesta, on podreu conéixer de primera mà -i experimentar en els tallers- els darrers coneixements sobre tècniques i procediments d'acord amb les evidències amb què han treballat les societats científiques corresponents».
Per a finalitzar ha destacat que aquesta jornada contempla l'atenció al pacient amb politraumatismes des d'una perspectiva global, integrant les actuacions abans d'arribar a l'hospital com la primera baula de tota la cadena assistencial, i ha mostrat la seua convicció que «tant el personal en actiu com el nostre estudiantat aprofitarà al màxim els coneixements que ací es compartiran i això contribuirà a una millor atenció sanitària als pacients amb politraumatismes ara i en el futur».