Eva Alcón defensa que la Llei Orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes «ha de formar part del nostre pacte constitucional» La rectora ha participat en la presentació del llibre sobre el dret a la igualtat que han dirigit els professors de l’UJI Asun Ventura i Santiago García Campá

11/12/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Asunción Ventura Franch, codirectora acadèmica de la Fundació Isonomia, i Santiago García Campá, secretari de la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I, han presentat el llibre El derecho a la igualdad efectiva de mujeres y hombres. Una evaluación del primer decenio de la Ley Orgánica 3/2007, en un acte celebrat a Madrid que ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència, Relacions en les Corts i Igualtat, Carmen Calvo Poyato; la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón Soler, i la directora del centre d'Estudis Polítics i Constitucionals, Yolanda Gómez Sánchez. 

En la presentació, Eva Alcón ha explicat que «és per a mi una gran satisfacció representar la Universitat Jaume I de Castelló en aquest acte, que ve a donar llum pública a un treball ingent de dos benvolguts companys, la professora Asun Ventura i el professor Santiago García Campá. Com a editors d'aquest volum han sabut aglutinar 36 especialistes en dret antidiscriminatori per a abordar un dels nostres textos legislatius més interessants i necessaris, la Llei Orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes. I ho han fet amb rigor, amb un rigor contundent, sense deixar d'analitzar cap dels seus múltiples àmbits d'aplicació. Per això, vull primer de tot felicitar-los per la seua labor, que dóna continuïtat a una trajectòria impecable en la docència i la recerca en l'àmbit jurídic». 

Eva Alcón ha lloat el treball realitzat pels dos professors de l’UJI en aquest llibre, ja que «han anat més enllà del diagnòstic i ens han oferit una carta de solucions. Estem davant un full de ruta que haurien de prendre en consideració totes les forces polítiques a l'hora d'abordar un dels assumptes més urgents que té encara per resoldre la nostra societat».

«Aquesta obra ens demostra que molts dels continguts de la Llei d'igualtat haurien de comptar amb una naturalesa constitucional, no merament legislativa. La igualtat de gènere ha de formar part del nostre pacte constitucional, que ha de garantir així el reconeixement de dos subjectes jurídics i polítics diferents, dones i homes, però iguals en dignitat, en drets i obligacions; el reconeixement de les discriminacions directes i indirectes per raó de sexe/gènere; la legitimitat de les estratègies de la transversalitat, les accions positives i la presència equilibrada; o el reconeixement del dret fonamental a una vida lliure de violències. Com es defensa en aquest llibre, tot això justifica la inclusió d'aquesta llei en el bloc de la nostra arquitectura constitucional», ha indicat la rectora. 

Alcón ha conclòs la seua intervenció afirmant que «estem davant una proposta realment valenta i a la qual, com a rectora d'una universitat pública compromesa amb la igualtat i com a ciutadana, no puc més que adherir-me plenament».

Detalls de la publicació

El llibre, de l'editorial Aranzadi i la direcció de la qual ha sigut realitzada per Ventura i García, efectua un estudi complet sobre l'efectivitat de la Llei d'igualtat, analitzant cadascun dels títols de la norma segons la doctrina acadèmica i la jurisprudència constitucional i ordinària més rellevant. Incorpora a més una anàlisi sociològica que mostra la posició de les dones abans i després de la Llei d'igualtat. Es tracta de l'única monografia que ha avaluat l'aplicació de la Llei Orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

L'obra, en la qual han participat 36 especialistes en dret antidiscriminatori, procedents de divuit centres de recerca, compta amb el pròleg de M. Teresa Fernández de la Vega, presidenta del Consell d'Estat. Entre les i els especialistes hi ha M. Luisa Balaguer, magistrada del Tribunal Constitucional; Inmaculada Montalbán Huertas, magistrada del TSJ d'Andalusia; Fernando Lousada Arochena, magistrat del TSJ de Galícia; Asunción Ventura Franch, patrona d'honor de la Fundació Isonomia i consellera del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana; i catedràtiques de Dret com Ángela Figueruelo (Universitat de Salamanca), M. Ángeles Barrère (Universitat del País Basc), Capitolina Díaz (Universitat de València) i Inés Sánchez de Madariaga (Universitat Politècnica de Madrid).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions