La Càtedra Ciutat de Castelló de l'UJI i l'Associació Geomett presenten un informe d'emprenedoria al Mediterrani

26/11/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l'UJI ha acollit la conferència de presentació de l'informe «Esperit emprenedor, creació d'empreses i innovació en el Mediterrani», que ha sigut realitzat per l'Associació Geomett (Geopolítica para el desarrollo de las políticas públicas en el Mediterráneo) per encàrrec de la Càtedra Ciutat de Castelló de la Universitat Jaume I. 

Aquest informe, que ha sigut realitzat pels professors José Ruiz Navarro i Juan Pablo Diánez González, de la Universitat de Cadis, té com a objectiu principal analitzar de forma sintètica la situació del fenomen emprenedor i d'innovació als països mediterranis, i oferir aquesta informació a investigadors, agents socials i institucions públiques, perquè estimule la reflexió i el debat, amb la finalitat de contribuir a la investigació econòmica i social per articular futures línies d'acció que impulsen aquest esperit emprenedor i empresarial.

L'informe posa el focus geogràfic d'atenció en els 22 països que componen la conca del Mediterrani. Els tretze de la part nord: Espanya, França, Itàlia, Grècia, Malta, Xipre, Albània, Croàcia, Bòsnia, Eslovènia, Montenegro, Mònaco i Turquia; i, els nou de la vorera sud: el Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia, Palestina, Egipte, Israel, Líban i Síria. L'informe agrega dades d'aquests països en quatre nivells de comparació: dades globals d'àmbit mundial, els de la conca del Mediterrani, els de la vorera nord i els de la vorera sud. 

El professor José Ruiz Navarro, catedràtic de la Universitat de Cadis, ha sigut l'encarregat de fer la ponència de l'informe i ha destacat que l'objectiu principal és «mesurar per a governar», és aportar dades que permeten prendre decisions per a impulsar l'esperit emprenedor i innovador en aquests països. Així, ha comentat que la conca del Mediterrani representa el 7% de la població mundial però l'11% del PIB del món. En l'informe s'observa també la diferència existent entre el PIB dels països de la vorera nord (6.688 bilions d'euros) i els de la vorera sud del Mediterrani (1.120 bilions d'euros). El professor Ruiz ha presentat a l'informe els índexs d'innovació, empreses emergents, població emprenedora, i valoració de l'entorn a la conca del Mediterrani.

En la presentació de l'acte han intervingut Juan Ángel Lafuente, director de la Càtedra Ciutat de Castelló, Jordi Garcés, president de l'Associació Geomett; Diego Rodríguez, cap de Divisió al Banc Central Europeu, i David Cabedo, vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria de l’UJI.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions