L’UJI participa en la primera cadena de blocs universitària del món

24/10/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Carmen Boldó, catedràtica de Dret Mercantil de la Universitat Jaume I, ha codirigit i participat en les primeres Jornades tècniques de debat BAES Blockchain Lab & Madphy configurades i certificades amb aquesta tecnologia, que ha organitzat el Grup de Recerca de la Universitat d'Alacant Baes Blockchain Lab (BAES). Aquestes jornades s'han celebrat en el marc del Projecte MINECO DER2015-656339-R «Nous instruments jurídics per al finançament de les pimes» del qual és investigadora principal Carmen Boldó. 

A més de provar aquesta tecnologia capdavantera, en la trobada han participat els principals actors del canvi social, universitats públiques de tot Espanya, ciutadans i administració. Notaris i professors universitaris han abordat les implicacions que la tecnologia blockchain planteja en el marc legal vigent, així com quines són les línies que s'albiren cap a la seua probable regulació. A més, ha tingut lloc la presentació del llibre Blockchain: aspectos tecnológicos, empresariales y legales publicat per Aranzadi, que constitueix una obra pionera i de referència en aquesta matèria i en el qual participen dos professors de l’UJI, en concret Carmen Boldó i Ramón Vilarroig, professor titular de Dret Tributari. 

La directora del Grup BAES, Carmen Pastor, ha explicat que en aquestes jornades s'ha utilitzat, per primera vegada en una universitat pública, la tecnologia blockchain de forma pràctica i gratuïta entre els assistents. En concret, tots els processos d'aquestes jornades han sigut gestionats pel programari de BAES ConferenceChain v1.0 suportat en la primera blockchain universitària del món nascuda a Espanya de la unió de nodes de les quatre universitats públiques valencianes, entre les quals hi ha l’UJI, amb una clara vocació de servei públic. 
 

Sobre blockchain

Blockchain (cadena de blocs en català) és un sistema de programari que té diversos usos. Entre els més coneguts hi ha l'emmagatzematge de transaccions econòmiques o les famoses criptomonedes (bitcoins). Aquest sistema pot ser també utilitzat per a emmagatzemar informació de tot tipus de forma immutable, ja que les dades escrites no poden ser modificades ni eliminades.

El programari ConferenceChain v1.0, dissenyat pel Grup BAES de la Universitat d'Alacant, ha permès la configuració de la jornada amb programa, calendari, places disponibles i informació típica per a la seua revisió per part dels interessats. Així mateix, l'usuari ha pogut registrar-se i obtenir la seua entrada mitjançant transferència a un compte propi en la cadena de blocs. El certificat d'assistència s'obté de forma automàtica, estalviant en burocràcia i costos.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions