L'equip guanyador de Climathon Castelló 2018 assegura que l’aigua és la solució

29/10/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’equip «Mójate por Castellón» ha convençut el jurat de Climathon Castelló 2018 amb una solució innovadora per a recarregar l’aqüífer de la Marjaleria i connectar així amb la societat. D’aquesta manera, ha donat resposta al desafiament proposat per l’organització, que consistia a cercar solucions per a potenciar l’aiguamoll de la Marjal com a font generadora de recursos per a adaptar la ciutat a l’efecte del canvi climàtic. Per a aconseguir aquesta solució, l’equip guanyador pretén crear un sistema de xarxes de recàrrega i protecció d’aqüífers, així com dotar la ciutat d’un entorn sostenible, verd, accessible i per a gaudir-ne. Ara, presentaran la seua idea a les persones responsables de l’àrea de sostenibilitat i fons europeus de l'Ajuntament de Castelló, que valoraran la viabilitat del finançament de la proposta. 

Climathon s’ha convertit en l’esdeveniment per excel·lència contra el canvi climàtic. Se n'han celebrat quatre edicions a escala mundial i dues a Castelló. Aquesta última ha tingut lloc els dies 26 i 27 d’octubre, i ha convocat trenta participants en el Casal Jove del Grau de Castelló. Una trobada d’investigadors i investigadores, emprenedors i emprenedores, tècnics i estudiants, que han abordat amb ganes la problemàtica del canvi climàtic participant activament en un ecosistema viu d’innovació que ha propiciat la creació d’interessants sinergies.

El jurat ha estat compost per Carmen Vilanova, directora de l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l'Ajuntament de Castelló; Sergio Chiva, director de la Càtedra FACSA-UJI d’Innovació en el Cicle Integral de l’Agua; Juan Ángel Lafuente, director de la Càtedra Ciutat de Castelló; així com Arianna Renau, José Segarra, Gil María Campos i Javier Climent en qualitat d’experts; tots ells testimonis del gran potencial de les idees i solucions presentades pels diferents equips.

Dinamitzadors, membres del jurat i experts han sigut les persones encarregades de guiar els i les participants en les variades activitats, tant formatives com d’oci, que han tingut lloc durant el desenvolupament de l’esdeveniment. La jornada del divendres 26 d’octubre va començar amb una presentació de benvinguda, seguida per una visita i posterior dinar a la Marjaleria, amb l’objectiu de contextualitzar l’entorn del desafiament proposat. Va rebre els visitants el regidor de Sostenibilitat Ambiental i Agricultura de l’Ajuntament de Castelló, Omar Braina.

En tornar al Casal Jove va començar el primer repte sobre energies renovables i gestió de l’aigua, que va començar amb una «píndola d’innovació», seguida pel treball conjunt dels equips i la posterior posada en comú d’idees. Aquesta metodologia de treball s’ha repetit en els altres tres reptes proposats. El segon repte, que ha tractat sobre planificació urbana, mobilitat i construcció, es va desenvolupar de forma paral·lela al Climathon infantil, on els xiquets i xiquetes que es van acostar al Casal Jove van participar en diferents activitats relacionades amb el canvi climàtic. El tercer repte va venir precedit pel monologuista Vicent Pérez, que va donar pas a la temàtica d’agricultura i alimentació, que va desembocar en una demostració culinària a manera de showcooking on les persones participants van elaborar el seu propi sopar mentre gaudien del concert de Joy Ena. Finalment, a les 23 h va començar el quart repte sobre desenvolupament econòmic i turisme que va finalitzar poc després de mitjanit. A partir d’aqueix moment, les persones participants van poder desenvolupar durant tota la nit el seu treball per equips, van gaudir de dinàmiques de grup i d’una sessió de ioga a l’alba.

A les 10 del matí de dissabte 27 d’octubre va començar la presentació de les solucions del desafiament per equips. L'esdeveniment es va tancar amb el lliurament del premi a l’equip «Mójate por Castellón», que ha trobat una connexió entre el nucli urbà de Castelló i la Marjaleria, amb l’aigua com a solució.

La segona edició de Climathon Castelló ha sigut organitzada i coordinada per l’Ajuntament de Castelló, la Càtedra FACSA-UJI d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua i la Càtedra Ciutat de Castelló. L’organització es declara molt satisfeta pel talent dels equips i per la qualitat de les solucions i idees presentades.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions