L'UJI clausura el curs 2017/2018 de la Universitat per a Majors

22/06/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat per a Majors ha clausurat el curs 2017/2018 amb una cerimònia que s'ha celebrat al Paranimf de la Universitat Jaume I. La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha presidit aquest acte que ha comptat també amb la presència de la vicerectora d’Estudis i Docència, Isabel García Izquierdo, la directora acadèmica de la Universitat per a Majors, Elsa González, representants de l'Ajuntament de Castelló i del Consell Social i la coordinadora del programa, Pilar Escuder.

La lliçó de cloenda, amb el títol «La revolució genòmica de l’ADN antic i l’origen dels europeus», ha sigut a càrrec del professor de Genètica de l’UJI, Conrado Martínez, qui ha explicat que s’ha descobert que els europeus descendeixen en gran part d’una població de l’estepa rusa anomenada «cultura iamna» que va entrar al continent fa uns 4.500 anys. Així, el genoma de la península Ibèrica és una herència d’aquesta cultura aproximadament en un 33%, en un 45% dels pobles neolítics que van arribar des d’Anatòlia i en un 22% del paleolític. A més, si s’estudia a soles el cromosoma Y, els percentatges són aproximadament un 75% iamna, un 22% neolític i un 3% paleolític.

En la seua intervenció, la rectora de l’UJI ha afirmat que «donar resposta a les demandes de formació d'un col·lectiu tan important com les persones majors no és una opció, és una obligació que tenim com a universitat». Així mateix, ha destacat que gràcies a aquest programa el campus de l’UJI és més intergeneracional i que la Universitat per a Majors representa «molts dels atributs de futur que volem per a l'UJI» atès que és un programa formatiu arrelat al territori, que ajuda a vertebrar la presència a les seus, i al mateix temps projecta la Universitat cap a Europa, amb la seua participació en projectes i subvencions. «Ser una universitat amb projecció internacional és el que volem en aquesta nova etapa rectoral que ara encetem i la Universitat per a Majors hi té molt a dir», ha apuntat Alcón.

Per la seua banda, la directora acadèmica del programa ha destacat «la intensa labor de coordinació de les institucions públiques en la consecució d'un objectiu comú: afavorir un envelliment actiu a través de la formació i la cultura de qualitat». En la seua intervenció ha subratllat la rellevància que ha tingut per a la qualitat de la formació oferida per la Universitat per a Majors el treball conjunt amb els municipis de Castelló, Sogorb, Morella, Vilafranca, Vinaròs, Sant Mateu i Sagunt, amb la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports i la Diputació de Castelló. També ha reivindicat que cal valorar i apostar pel treball en xarxes de diferents nivells, tal com fa la Universitat per a Majors, participant en xarxes locals, regionals, nacionals i internacionals vinculades a programes universitaris per a majors. Així mateix, González ha tingut també unes paraules de reconeixement per als «docents dels diferents àmbits de recerca i docència de l’UJI que s'impliquen en la formació i recerca en aquest programa».

Finalment, la coordinadora del programa ha assenyalat que la Universitat per a Majors ha afavorit una visió actual de quins són els objectius i interessos d’aquest col·lectiu. En aquest sentit, ha explicat que els programes estan orientats a una formació integral tant cognitiva com sociocultural, «una educació que afronte nous reptes derivats de la societat del coneixement en la qual ja ha viscut el nostre alumnat i, per això, a més d’escoltar, ha de poder comunicar», ha apuntat Escuder.


998 alumnes en el curs 2017/2018

El programa universitari per a majors de l'UJI ha comptat amb 998 estudiants durant el curs 2017/2018: 687 estudiants han estat presents al campus de la universitat de Castelló (247 de grau i u 440 de postgrau) i 311 en les Aules per a Majors a les diferents seus (Sede del Interior, Seu dels Ports, del Nord i del Camp de Morvedre).

La Universitat per a Majors, dins del seu vessant d’investigació i en el context europeu dels programes Lifelong Learning Programme i Erasmus+, és pionera des dels inicis en l'adaptació i la inclusió digital de les persones majors i, per això, ha participat en múltiples projectes europeus relacionats amb les TIC. Aquest curs ha finalitzat el projecte EHLSSA que té com a objectiu principal avançar en la formació en línia per a adults http://www.ehlssa.odl.org, i ha iniciat el projecte http://www.projectclear.eu per a l'educació per a afavorir l’economia circular.

Durant el curs acadèmic 2017/2018, s'ha complit l'oferta formativa que parteix del Graduat Universitari Sènior en Ciències Humanes i Socials, amb la seua estructura troncal i comuna per a tots els estudiants, i amb el Postgraduat Universitari Sènior, que permet que els estudiants seguisquen formant-se en aquells itineraris que els resulten més interessants i adequats als seus requeriments acadèmics i personals. També s'ha oferit el curs en Ciències Humanes i Socials en sis municipis: Sogorb, Morella, Vilafranca, Vinaròs, Sant Mateu i Sagunt. Aquesta oferta es complementa amb cursos d'aptituds tecnològiques i lingüístiques, activitats de dinamització i tallers. Mitjançant aquesta oferta acadèmica es pretén l'ampliació d'ambients de reflexió, diàleg, creixement i formació personal, social i cultural, per tal d'afavorir un envelliment actiu i col·laborar en la construcció d'una societat del coneixement per a totes les edats.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions