Climent proposa crear les estructures necessàries per a implantar l’Open Science en la IV Trobada Internacional de Rectors i Rectores Universia

23/05/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent, ha assegurat que cal «generar els fòrums, les estructures i els repositoris necessaris per a col·laborar i compartir posicions, estratègies i accions amb el propòsit d’implantar els diferents aspectes que defineixen l’Open Science». Climent ha participat en la taula redona «Investigar a la universitat, un paradigma en revisió?» de la IV Trobada Internacional de Rectors i Rectores Universia, celebrada a Salamanca, que amb el lema «Universitat, Societat i Futur» ha congregat 600 rectors i rectores de 26 països que representen 10 milions d’estudiants d’universitats de tot el món.

Durant la seua exposició, el rector de l’UJI ha explicat que l’accés obert a la literatura científica mitjançant Internet «és aquell que permet el lliure accés als recursos digitals generats per la producció científica, sense barreres econòmiques i sense restriccions derivades dels drets d’autor» perquè l’accés a la producció, especialment la finançada amb fons públics «constitueix un retorn de la inversió d’un país».

La primera autoritat acadèmica de l’UJI ha indicat que el concepte de ciència oberta es refereix als esforços del personal investigador, les agències que financen la investigació i la comunitat científica per a fer públicament accessibles en format digital els resultats de la investigació, tant les publicacions de resultats com de dades, però «és molt més –ha dit– perquè suposa també que els articles i els resultats de la investigació estiguen sotmesos a una revisió o un arbitratge més obert i transparent del que està ara, una revisió postpublicació o en fòrums permanents de revisió».

Per aquest motiu, Climent s’ha mostrat partidari de garantir la reproductibilitat de la investigació i posar en obert no únicament els resultats, sinó també totes les dades i procediments associats amb aquesta, el què implicaria obrir els quaderns de notes o de laboratori perquè es puguen reproduir els resultats. Per últim, el rector ha destacat la necessitat de la ciència col·laborativa per a resoldre col·lectivament els reptes científics com ara la sostenibilitat, la fam, el canvi climàtic o el genoma, entre altres. En la seua opinió, a més de la ciència feta per la ciutadania i oberta a aquesta, cal «una ciència col·laborativa en què la ciutadania puga participar aportant dades en projectes d’investigació i que ve facilitada per les noves tecnologies, Internet, la connectivitat, les xarxes socials o les aplicacions tecnològiques».

Les persones assistents a la IV Trobada Internacional de Rectors i Rectores Universia aprofundiran en les claus de la universitat, el seu present i el seu futur immediat, centrat en tres eixos temàtics: «Formar i aprendre en el món digital»; «Investigar a la universitat, un paradigma en revisió?» i «La contribució de la universitat al desenvolupament social i territorial». Les conclusions del debat es plasmaran en la «Declaració de Salamanca», amb el compromís de les autoritats assistents perquè la universitat avance, mitjançant accions concretes, en consonància amb les necessitats de la societat del segle XXI.

La Trobada de Salamanca dóna continuïtat al de Rio de Janeiro (Brasil, 2014), Guadalajara (Mèxic, 2010) i Sevilla (Espanya, 2005). Aquestes trobades compten amb el suport de Banco Santander, l'empresa que més inverteix en suport a l'educació en el món (Informe Varkey/UNESCO–Fortune 500), que manté prop de 1.300 acords de col·laboració amb universitats i institucions acadèmiques de 21 països a través de Santander Universitats (www.santander.com/universidades), i agrupa més de 1.300 institucions acadèmiques iberoamericanes a través d’Universia (www.universia.net).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions