panoramica UJI

La Universitat per a Majors de l’UJI renova la seua web per a afavorir l’ús dels dispositius mòbils

17/05/2018 | SCP

La Universitat de Majors de la Universitat Jaume I ha canviat la imatge de la seua pàgina web, un nou portal en consonància amb l’entorn, tant en l’àmbit tècnic com en el funcional, per a facilitar l’ús cada vegada més de dispositius mòbils i l’accés a serveis i seccions que permeten la participació dels majors, la generació de coneixement i la valorització de tot allò el representa un envelliment actiu i al mateix temps crític i positiu, per a convertir-se en lloc de trobada per a les webs participatives i on les xarxes socials estan molt presents.

La primera web (mayores.uji.es) tenia com a principal objectiu la difusió i era el primer pas cap a l'adopció de la tecnologia per part dels majors, oferint una web propera en la qual se sentiren còmodes per a visitar i informar-se de les novetats. Les següents webs ja es van crear amb un propòsit més participatiu i on l’estudiantat podia incorporar contingut, de vegades moderat (com la Biblioteca Virtual Sènior) o plenament creatiu (WikiSenior).

La Universitat per a Majors de l’UJI va ser una de les primeres universitats per a majors que va apostar fort per la docència en aptituds d'ús de la informàtica i d'Internet, amb el propòsit d’afavorir l'adopció de noves competències, desconegudes prèviament per la majoria de l’alumnat. De forma progressiva, l'ús de les tecnologies per part d’aquest col·lectiu ha deixat de ser un repte per a ser habitual; com indica la quota d’ús del correu electrònic, que se situa en el 98%.

Després, el repte ha sigut incorporar altres eines que propiciaren un ús intel·ligent, crític, constructiu i útil, que va anar acompanyat d’una oferta d’altres tipus d'activitats educatives enfocades cap a competències digitals transversals on l’alumnat poguera integrar aquestes eines i serveis en la seua vida diària per al seu aprofitament.

El maig de 2004 es va crear i es va publicar la web http://mayores.uji.es amb el principal objectiu de servir de mitjà de difusió de les activitats i publicació de materials que es realitzaven en la Universitat per a Majors. Actualment, la mitjana de visites se situa entre les 11.000 i 14.000 visites anuals i 8.000 visitants diferents; l’any 2005 es van comptabilitzar entre 500 i 1.000 visites d’uns 400 visitants diferents.

El programa de formació permanent de l’UJI, Universitat per a Majors, creat en 1998, tenia i té entre els seus objectius el desenvolupament personal, a més de la integració i participació de la persona major en la societat actual, i és en aquest context que va iniciar en 2002 un plantejament estratègic perquè les TIC foren adoptades i integrades per les persones majors d'una forma positiva i constructiva, amb consciència dels riscos, però també de les potencialitats que aquestes ofereixen.

L'evolució de l'estratègia al llarg dels vint anys de trajectòria del programa obeeix a una adaptació de la constant evolució de les tecnologies i els seus riscos i capacitats, com la segona bretxa digital i el pas de l'adopció a la inclusió per a un envelliment en la societat del coneixement. La Universitat per a Majors segueix en plena evolució, adaptant-se tant al context social i tecnològic com a les necessitats de les persones majors.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16