El II Workshop Uro-oncològic permet que especialistes en urologia i oncologia urològica actualitzen els seus coneixements sobre el diagnòstic i tractament del càncer de pròstata 

21/05/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra Medtronic de Formació i Recerca Quirúrgica de la Universitat Jaume I i el Servei d'Urologia de l'Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) han celebrat  el II Workshop Uro-Oncològic: Càncer de pròstata, una activitat que ha reunit més de 50 metges en la nova Facultat de Ciències de la Salut i en els quiròfans del HGUCS. 

El curs s'ha estructurat en dues jornades, en les quals hi ha hagut tant sessions teòriques com pràctiques. En concret s'ha realitzat la retransmissió en directe de tres cirurgies per al tractament del càncer de pròstata, d'alt interès per la dificultat tècnica i el llarg aprenentatge que requereixen. Totes s'han realitzat en els quiròfans d'Urologia del HGUCS mitjançant laparoscòpia utilitzant una plataforma de visió 3D. Les han dut a terme el doctor José María Martínez Jabaloyas (cap de servei d'Urologia de l'Hospital Clínic Universitari de València), el doctor Juan José Monserrat Monfort (metge adjunt al servei d'Urologia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València), i el doctor Miguel Rodrigo Aliaga (cap del servei d'Urologia de l'Hospital General Universitari de Castelló-HGUCS)

Així mateix, s'han celebrat una sèrie de xarrades de 15 minuts de durada sobre temes d'actualitat realitzades per destacats professionals experts en càncer de pròstata. Entre els temes tractats cal destacar la xarrada sobre diagnòstic de càncer de pròstata sobre ressonància magnètica multiparamètrica, impartida pel doctor Miguel Ángel Edo Prades, radiòleg del HGUCS; la xarrada de la doctora Elia Muñoz (anatomopatòloga del HGUCS) en la qual ha actualitzat dos temes de candent actualitat per a aquesta especialitat com són la diferenciació neuroendocrina dels tumors de pròstata i el carcinoma intraductal de pròstata. En la seua intervenció, la doctora María Fonfría (Unitat de Consell Genètic de l'Hospital Provincial de Castelló) ha recomanat com s'ha de realitzar i a qui s'ha de realitzar una avaluació de risc de càncer de pròstata sobre la base de l'estudi de l'arbre familiar. 

També hi va intervenir el doctor Antonio Conde, cap de secció del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, qui va explicar la visió de l'oncòleg radioterapeuta a l'hora de tractar els pacients amb càncer de pròstata localment avançat i aquells que han progressat després d'un tractament quirúrgic inicial com és la prostatectomia radical.

La resta de xarrades han sigut impartides per uròlegs experts en el camp del càncer de pròstata en les quals s'han resumit les indicacions de diagnòstic i seguiment dels tumors de pròstata en els seus diferents estadis de la malaltia, des del càncer localitzat fins a la glàndula prostàtica, el localment avançat, el càncer metastàtic i aquell que ja no respon als tractaments hormonals habituals i necessita tractaments de recent aparició.

Dins del workshop també s'han realitzat dues ponències sobre el maneig dels efectes secundaris del tractament hormonal en el càncer de pròstata avançat o metastàtic impartida per la doctora Anna Sánchez Llopis (MIR de cinquè any del Servei d'Urologia HGUCS) i el doctor Manuel Martinez Sarmiento (metge adjunt al servei d'Urologia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València) sobre els resultats del grup de La Fe sobre el gangli sentinella en càncer de pròstata. 

Finalment, també s'ha dut a terme una sessió de casos clínics (casos de pacients reals mostrats mitjançant diapositives amb proves d'imatge i de laboratori incloses) on els 50 assistents van tenir l'oportunitat de contestar preguntes realitzades pel moderador (doctor Miguel Rodrigo), mitjançant un sistema de votació interactiu a través del seu smartphone. Els resultats de les votacions es mostraven en els monitors de la sala i s'hi podia valorar el grau d'encert de les preguntes realitzades.

El doctor Miguel Rodrigo ha realitzat un balanç molt positiu d'aquestes jornades, ja que «els especialistes en urologia que hi han assistit han pogut actualitzar els seus coneixements, basant-se sempre en l'última evidència científica recollida en la literatura mèdica, pel que fa al diagnòstic i tractament del càncer de pròstata». Finalment, ha destacat que «és la primera vegada que s'han retransmès unes cirurgies en directe mitjançant un sistema 3D en una Facultat de Ciències de la Salut a la Comunitat Valenciana, dirigides a la formació d'especialistes en urologia i a professionals dedicats a l'oncologia urològica».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions