panoramica UJI

Castelló acollirà les I Jornades d'Autisme i Art per a informar i conscienciar sobre el trastorn de l'espectre autista (TEA)

10/04/2018 | SCP

El Menador espai cultural ha acollit avui la presentació de les I Jornades d'Autisme i Art que se celebraran el dissabte 14 d'abril, de 10 a 13.30 hores, al Passadís de les Arts del parc de Ribalta de Castelló. En la presentació han participat la vicerectora d'Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de l'UJI, Inmaculada Fortanet; la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; el regidor de Benestar Social i Dependència de l'Ajuntament de Castelló, José Luis López, i Yolanda Arnau, mare d'un xiquet amb TEA i organitzadora de la jornada. Aquestes jornades compten també amb el patrocini de la Diputació de Castelló, Obra Social La Caixa, Cartonajes La Plana, Fundació Dávalos Fletcher i la Càtedra UJI-Reciplasa, i amb la col·laboració d'una trentena d'entitats i empreses.

Yolanda Arnau ha explicat que aquestes jornades «naixen de la necessitat de conscienciació i informació que les famílies amb persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) tenim per tal d'integrar els nostres fills i filles en la societat». Per aquest motiu sorgeix la idea d'organitzar una jornada de conscienciació, d'una manera lúdica, oberta a tota la societat de Castelló, on xiquets i xiquetes amb autisme puguen, al costat de xiquets i xiquetes neurotípics, realitzar una activitat plàstica, artística, ja que l'art és un llenguatge universal i és un vehicle de comunicació i d'expressió emocional. «Amb aquesta jornada es pretén conscienciar sobre l'autisme, fent partícip tota la societat de Castelló de la diversitat de maneres de percebre la realitat i d'expressar-la. L'autisme és només una forma més de comunicació, de percebre el món i d'interpretar-lo».

En la jornada s'edificarà un mur fet de 1.000 caixes de cartó de les quals unes 700 seran decorades pels xiquets i les xiquetes assistentes, ja que 300 d'aqueixes caixes ja estan pintades pels diferents centres educatius que tenen Aules de Comunicació i Llenguatge amb alumnes amb TEA, de manera que tots els alumnes del centre han col·laborat en el projecte. Aquest mur, una vegada finalitzat, s'enderrocarà.

Al llarg del parc de Ribalta hi haurà més de 25 tallers, alguns per a decorar les caixes i altres tallers artístics per tal de passar una jornada lúdica. Els tallers compten amb el suport de 150 monitors i voluntaris per a atendre les persones amb autisme que hi participen, i que han realitzat un curs d'aproximació al TEA organitzat pel Pla d'Atenció a la Diversitat de l'UJI. La música també tindrà un paper protagonista i durant la jornada actuaran un grup de professionals de l'àmbit musical que han creat peces musicals per a l'esdeveniment, com ara Xavier Piquer i Ana M. Vernia, i una banda de rock de persones amb TEA de València (MUA Band).

Yolanda Arnau també ha explicat que la jornada comptarà amb la participació d'un grup d'artistes emergents de Castelló: Marta Negre, Verónica Fabregat, Adrià Arnau, Irene García, Ana Sansano, Alejandro Mañas, Enric Redón, Alba Martínez, Maria Gargallo Agut i #MIAU (Museo Inacabado de Arte Urbano), que faran una sèrie d'obres. Aquestes obres, comissariades per Irene Gras Cruz, historiadora, comissaria i crítica d'art, formaran part d'una exposició didàctica que es podrà visitar en els diferents espais del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana a partir de 2019. Així mateix, es farà un documental sobre l'autisme: Superherois del dia a dia, a càrrec d'Andreu Signes i Micrea Project Films.

Per la seua banda, la vicerectora d'Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de l'UJI, Inmaculada Fortanet, ha explicat que la coorganització d'aquestes jornades permet a la universitat «contribuir a la reunió de persones en activitats al voltant d'uns coneixements, unes eines, unes dinàmiques i, sobretot, unes voluntats orientades a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes amb aquesta condició de vida, la de l'autisme». Fortanet ha destacat que «es tracta d'una proposta innovadora que vol aprofitar l'art com a llenguatge, com a eina de representació i expressió emocional per a afavorir la integració social dels xiquets i xiquetes autistes» i ha felicitat als organitzadors d'aquestes primeres jornades per l'originalitat del plantejament, especialment Yolanda Arnau.

El regidor de Benestar Social i Dependència de l'Ajuntament de Castelló, José Luis López, també ha mostrat la seua satisfacció per col·laborar en aquesta iniciativa i ha valorat el treball que realitzen molts pares i mares, i moltes associacions, per tal de «reivindicar els drets dels seus fills». López ha fet una crida a la societat de Castelló perquè participe en l'acte del dissabte i ha conclòs afirmant que «hem de treballar tots junts per a eliminar les barreres i els murs que aïllen les persones amb TEA de la resta de la societat».

Per a finalitzar, la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga, ha mostrat la seua satisfacció per poder col·laborar en un esdeveniment que combina cultura i integració, «ja que la cultura és el motor del canvi i ensenya a entendre el món». Amoraga també ha volgut destacar la capacitat de lluita de molts pares que treballen «per a fer el món més comprensible per als seus fills i perquè siguen tot els feliços que puguen ser».

Més informació: http://diadelautisme.com/

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16