panoramica UJI

L’UJI acull la primera sessió de formació de caps dels jutges de les fases locals de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat organitzada per la Xarxa Vives

15/01/2018 | SCP

La Universitat Jaume I va acollir dimarts 10 de gener de 2017 la primera sessió de formació de caps de jutges de les fases locals de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat organitzada per la Xarxa Vives.

Enguany, més de 150 instituts participaran en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat amb 171 equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius (d’edats entre 15 i 18 anys). Durant les diferents fases locals que se celebraran a les 14 universitats participants entre els mesos de gener i març, els equips d’estudiants debatran sota la discussió de si l’humor té límits. La fase final se celebrarà de l’11 al 13 d’abril a la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Una de les figures clau que assegura el correcte funcionament de la Lliga de Debat és la dels caps de jutges, que coordina l’equip de jutges perquè avaluen i valoren les intervencions dels participants en cada debat i apliquen els criteris adients, com la capacitat de treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció semàntica i formal, entre d’altres. Per tal de facilitar l’assoliment de les seues funcions, la Xarxa Vives d’Universitats va organitzar a l’UJI aquesta primera sessió on els assistents van rebre formació sobre els procediments i la normativa de la seua tasca i sobre les estratègies discursives de l’argumentació oral i la seua posterior anàlisi i reflexió.

Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i cap de jutges de les edicions 2017 i 2018, va ser una de les ponents de la jornada. Cantó va explicar que el repte més gran al qual s’enfronten els caps de jutges d’aquesta activitat és el «d’aplicar l’objectivitat, aportant tot el bagatge de coneixements personals i aconseguir que l’activitat sigui enriquidora per a tots els participants». Seguidament, Berta Solé, cap de jutges de la fase local de la Lliga a la Universitat Pompeu Fabra i de la fase final en les edicions 2017 i 2018, va transmetre als assistents els aspectes clau per a l’avaluació cohesionada de les intervencions entre els equips de jutges. Solé també va aprofitar la seua intervenció per aclarir dubtes que el reglament de l’activitat pot generar als jutges en el desenvolupament de la seua tasca. D’altra banda, Montserrat Vilà, professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en la formació de professionals sobre el discurs oral, va explicar els factors que determinen la realització d’un bon discurs argumentatiu i va aportar nombrosos exemples d’eines útils per aconseguir-lo.

La lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una iniciativa de la Xarxa Vives d’Universitats que, any rere any des de 2014, fomenta l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips. 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16