Les universitats de la Xarxa Vives reivindiquen el corredor ferroviari per a l’enfortiment de l’arc mediterrani

15/02/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha acollit el Fòrum Vives El corredor mediterrani, eix d'oportunitats. La jornada ha reunit més de 200 representants d'entitats i agents socials, econòmics, empresarials i universitaris del País Valencià, Catalunya, les Illes Balears, la Catalunya del Nord i Andorra. El Fòrum ha estat obert pel president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la UPV, Francisco José Mora, juntament amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

A l'acte, el president Puig ha assenyalat que «la Xarxa Vives és el corredor del coneixement de la Mediterrània» i ha destacat el paper de les universitats per al desenvolupament del corredor mediterrani, que ha qualificat com a «fonamental, perquè cal continuar fent una defensa valenta d’aquesta qüestió», mentre que Mora ha assegurat que «no hi ha alternatives a l’excel·lència, i entre les responsabilitats d’un governant està la de saber prioritzar aquells projectes que són més beneficiosos per al conjunt», en referència al corredor.

A la taula rodona posterior, el secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana, Josep Vicent Boira, ha posat l'accent en què «estem en un moment històric en el que s’han de prendre desicions, atès que cal una visió estratègica d’infraestructures que donen resposta a la saturació i vagen més enllà de les operacions immediates». Al seu torn, el president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha assegurat que «si no fem res, el trànsit ferroviari amb la resta d'Europa serà igual que ara, pràcticament no res».

Reunit abans del Fòrum Vives, el Consell General de rectors de la Xarxa ha emès un comunicat, que reinvidica la importància del corredor mediterrani ferroviari «per a enfortir les activitats productives i comercials a la regió de l’Arc Mediterrani i a Europa, de manera que es contribuisca a un desenvolupament global de totes les zones implicades». Al document, els rectors qualifiquen l'actual moment de «decisiu perquè els agents polítics reconeguen la necessitat de tenir un sistema de transport ferroviari competitiu, interoperable i sostenible en la zona, i prenguen les mesures escaients per fer-lo realitat».

Entre els assumptes tractats, el Consell General ha aprovat el nomenament de Francesc Xavier Grau com a vicepresident I de la Xarxa, en substitució de Joan Viñas, qui ocupava el càrrec des de juliol de 2011. Grau va ser rector de la Universitat Rovira i Virgili entre els anys 2006 i 2014.

Finalment, en acabar la reunió, el president de la Xarxa Vives i rector de la UPV, Francisco José Mora, ha lliurat al rector de la Universitat Oberta de Catalunya, Josep A. Planell, una medalla commemorativa del seu pas per la Presidència de la Xarxa, entre maig de 2015 i gener de 2016.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions