El catedràtic de l’UJI Mariano Aznar viatjarà a Panamà com a integrant d'una delegació de la UNESCO El professor de la Jaume I és especialista en protecció del patrimoni submergit

11/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El professor Mariano Aznar, catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat Jaume I, ha sigut seleccionat pel Consell Consultiu Científic i Tècnic de la Convenció sobre la protecció del patrimoni cultural subaquàtic de 2001 com un dels sis experts que la UNESCO enviarà el mes de juliol a Panamà per a avaluar l'adequació a aquesta Convenció d'un contracte de salvament conclòs amb una empresa privada pel Govern panameny. 

L'objecte d'aquest contracte és la recuperació i posterior comercialització d'objectes arqueològics procedents del derelicte del galió San José, enfonsat en la badia de Panamà en 1631. La renovació d'aquest contracte en 2013 presenta nombrosos dubtes jurídics i arqueològiques, doncs sembla contravenir el text de la Convenció de 2001, de la qual Panamà és Estat part des de 2003. Ha sigut Panamà, precisament i en un afany per aclarir els dubtes, qui ha sol·licitat a la UNESCO l'enviament d'aquesta missió, oferint la seua total col·laboració.

La missió oferirà les seues conclusions al Govern panameny, a la UNESCO i a la reunió dels Estats part d'aquesta Convenció com un mecanisme més de cooperació i assistència tècnica en el compliment de la Convenció de 2001. Aquesta Convenció és el principal instrument de protecció del patrimoni cultural subaquàtic. Espanya va ratificar el seu text en 2005 i la Convenció va entrar en vigor en 2009.

El professor Aznar ha sigut investigador principal en l’UJI de diversos projectes R+D sobre el tema, autor de nombroses publicacions i ha sigut a més expert enviat per la UNESCO en altres missions anteriors així com conseller-advocat d'Espanya davant el Tribunal Internacional de Dret del Mar en un altre assumpte en el qual també estava en joc la protecció del patrimoni submergit.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions