La Universitat Jaume I ret homenatge al fiscal Fernando Herrero-Tejedor El Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, insta en la conferència magistral a reformar la Justícia i reclama un major autonomia del Ministeri Fiscal

15/10/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I, a través del Departament de Dret Públic de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, ha homenatjat el fiscal Fernando Herrero-Tejedor en un acte acadèmic on s’ha recordat tant la seua figura com les seues aportacions jurídiques i la seua contribució a la universitat. L’acte ha reunit nombroses autoritats de l’àmbit acadèmic i jurídic, així com familiars i amics d'Herrero-Tejedor.

L’acte s’ha iniciat amb una presentació de Rosario García Mahamut, directora del Departament de Dret Públic de l’UJI, que ha recordat la tasca de Fernando Herrero-Tejedor com a impulsor de la Setmana d’Estudis Constitucionals que durant 10 edicions s’ha celebrat a la Jaume I per a reflexionar al voltant de temes d’actualitat jurídica i d’interès per a la ciutadania.  

A continuació, el Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha impartit la conferència magistral titulada «El Ministeri Públic al segle XXI». Torres-Dulce s’ha mostrat a favor de reformar la Justícia en tractar-se d’una exigència imprescindible, i ha argumentat que cal reformar-la perquè és la base de l’Estat de Dret, la garantia de les llibertats individuals i col·lectives necessàries per a la convivència i perquè les societats modernes necessiten resoldre els conflictes quotidians, entre altres raons.

En aquest sentit, segons Torres-Dulce, les exigències a l’hora de plantejar aquesta reforma són una major presència de Justícia en els pressupostos, una reflexió sobre les plantilles de jutges i fiscals, una delimitació de l’oficina judicial i del fiscal amb personal expert i especialista, la creació de cossos pericials, policials i financers dependents exclusivament de jutges i fiscals i promoure mitjans de desjudicialització de conflictes, entre altres. Però, a més, Torres-Dulce ha destacat que, des d’aquesta perspectiva, la necessitat de reformar la figura del Fiscal resulta «essencial» i, per això, ha reclamat aprofundir en una major autonomia, real i eficaç, del Ministeri Fiscal, a més de la singularització pressupostària d’aquest. «Si no hi ha una singularització pressupostària, no hi haurà possibilitat de portar endavant polítiques del Ministeri Fiscal que satisfaguen els interessos socials i les demandes que té atribuïdes», ha apuntat.

Després de la conferència magistral, l’acte ha continuat amb intervencions en memòria d'Herrero-Tejedor: José Muñoz Castillo, secretari del Consell Social; María Luisa Cuerda Arnau, catedràtica de Dret Penal; Artemi Rallo Lombarte, catedràtic de Dret Constitucional; Ricardo García Macho, catedràtic de Dret Administratiu, i Antonio del Moral García, magistrat del Tribunal Suprem. 

Per a finalitzar, el rector, Vicent Climent, ha lliurat a Marisa Albert, vídua de Fernando Herrero-Tejedor, una placa en record i reconeixement de la Universitat Jaume I, i ha agraït la contribució d’aquest jurista a l’excel·lència acadèmica de la Jaume I, sobretot en l’àmbit del Dret Públic organitzant amb entusiasme cadascuna de les Setmanes d’Estudis Constitucionals. Climent també ha recordat la trajectòria professional d'Herrero-Tejedor i ha destacat que «sens dubte, Herrero-Tejedor és una d’eixes persones imprescindibles de la Universitat Jaume I».

Fotografies

Vídeo en diferents formats

Altres notícies:

L’UJI i la Universitat de Mòdena engeguen el doble títol internacional per als graus d'Administració d'Empreses, Economia i Finances i Comptabilitat

La júnior empresa de l’UJI EADE Consulting renova la junta directiva

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions