L'UJI commemora el 92 Dia Mundial del Cooperativisme

04/07/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Dia Mundial del Cooperativisme cooperativisme foto01w

    Acte d'inauguració de la jornada. | FOTO: ÀLEX PÉREZ

La Universitat Jaume I ha acollit l'acte de commemoració del 92 Dia Mundial del Cooperativisme, organitzat per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (CONCOVAL), i que enguany portava per lema «Les empreses cooperatives contribueixen al desenvolupament sostenible per a tots».

La inauguració ha comptat amb la presència del president de CONCOVAL, Emili Villaescusa; el vicerector de Planificació Estratègica, Qualitat i Comunicació, Miguel Ángel Moliner; el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Castelló, José Masip; el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Domingo Giner, i el director general de Treball, Cooperativisme i Economia Social de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Felipe Codina.

Villaescusa ha destacat que l'actual conjuntura requereix organitzacions i empreses que agilitzen la recuperació de l'economia i que satisfacen les necessitats d'interès general de la societat com ara la salut, l'educació, l'habitatge, el medi ambient, els serveis socials i la integració laboral de grups desfavorits, és a dir, un model com el de les cooperatives. En aquesta línia, Moliner ha fet referència a la importància de les empreses cooperatives no sols des del punt de vista quantitatiu, sinó també qualitatiu, pel seu compromís amb el territori i les persones. Així mateix, Giner ha destacat l'esperit solidari d'aquesta forma d'organització social i ha assenyalat que és necessari mostrar a la societat que el cooperativisme és un model que funciona i que permet el desenvolupament sostenible.

Per la seua banda, Masip ha posat en relleu el continu creixement que està experimentant el model cooperatiu, basat en la solidaritat econòmica i caracteritzat per la dimensió humana. Codina ha reafirmat aquesta expansió del cooperativisme i ha afegit que està sent una bona eixida per als treballadors que han patit expedients de regulació d'ocupació i també per a aquells que són emprenedors.

Sobre aquest tema, s'han aportat algunes xifres que mostren el creixement d'aquest model. L'ocupació ha augmentat en un 0,6% (241 persones més), i són ja 74.126 les persones amb treball estable en aquest sector. En 2013, la xifra d'ocupacions indefinides de les cooperatives i l'economia social valenciana va assolir el 83,2%. En el primer trimestre de 2014 ha augmentat fins al 86,5%. L'any passat, i davant una conjuntura desfavorable, es van incrementar en un 27% les cooperatives creades respecte a l'exercici anterior (123 davant de les 97 de 2012). Aquesta tendència es manté en el primer trimestre de 2014, en el qual han crescut fins a 2.670, la qual cosa representa un 5% més que al tancament de 2013. Els socis que es van incorporar a aquestes noves cooperatives van augmentar en un 21,5%, una dada que va trencar la tendència a la baixa registrada en els últims anys. Per la seua banda, les cooperatives valencianes van generar un volum de negoci de més de 18.760 milions d'euros.

En conjunt, es tracta d'una estructura empresarial de la qual formen part més d'un milió i mig de persones (el 30% de la població de la Comunitat), i amb un índex de destrucció d'ocupació 10 punts menor que en un altre tipus d'empreses. En termes absoluts, el cooperativisme valencià està consolidat com el tercer més potent d'Espanya amb l'11,87% del total de cooperatives i el 16,45% de l'ocupació.

En la jornada, diverses cooperatives han compartit la seua experiència com a impulsors del desenvolupament econòmic. A més, també s'ha abordat el tema de l'eradicació de la pobresa a través del treball que duu a terme la Fundació Vicente Ferrer. Finalment, s'ha homenatjat la cooperativa agroalimentària de Moncofa, Soex-2 Moncofa Coop. V., que enguany compleix el seu 50 aniversari, i la cooperativa de treball associat de Castelló, Salus Coop. V., dedicada a l'ensenyament professional sanitari i assistència de medicina natural.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions