El Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec) i la Diputació de Castelló han presentat la segona edició del Castelló Global Program (CsGP), una iniciativa dirigida a emprenedors i directors generals d'empreses de la província amb experiència en desenvolupament de negoci, objectius ambiciosos i potencial de creixement.
El programa té com a objectiu ajudar a créixer empreses innovadores de Castelló i facilitar el seu impacte en un mercat global. Per a fer-ho, se seleccionaran un màxim de 10 projectes, que rebran formació i tutorització durant diversos mesos. CsGP també vol augmentar la participació d'empreses locals en programes per a l'acceleració i el creixement empresarial en l'àmbit autonòmic i nacional, especialment els programes Valencian Global i Lanzadera.
El president de la Diputació, Javier Moliner, ha destacat durant la seua intervenció que programes com el CsGP permeten acostar al territori metodologies pioneres a escala internacional. Moliner ha remarcat la labor d’Espaitec com a agent crucial per a la innovació de les empreses de la província, especialment en la fase de creixement i acceleració. «És important comptar amb professionals que ajuden les empreses durant el seu recorregut, amb especial atenció als agents que fan que les llavors sorgides dels vivers es transformen en arbres amb impacte real en l'economia local».
Per la seua banda, el director general d’Espaitec, Paco Negre, ha agraït la confiança dipositada per la Diputació per a dur a terme aquesta segona edició, on s'apostarà per noves metodologies en la fase de formació amb un enfocament clarament pràctic. La presentació ha finalitzat amb la intervenció de Silvia Paz, sotsdirectora de l'empresa Outcomes’10, que va participar en la primera edició i ha sigut seleccionada per a l'edició valenciana. Paz ha manifestat que el Castelló Global Program va suposar per a ells poder detectar les necessitats de l'empresa, etiquetar-les i aprendre a donar-los eixida per a centrar-se en el creixement. «El programa va ser clau perquè l'empresa apostara pel creixement, que prompte començarem amb el Valencian Global Program».
Sobre l'edició de 2014
La fase de llançament i recepció de candidatures de la segona edició estarà oberta fins al pròxim 25 de juliol a les 12 hores. Les empreses interessades a participar han d'estar formalment constituïdes, tenir una antiguitat compresa entre els 3 mesos i els 5 anys i una facturació mínima anual de més de 50.000 €. Per a poder participar, s'ha d'emplenar un formulari d'inscripció i facilitar un resum executiu. Tota la informació es pot consultar a: www.espaitec.uji.es.
Durant els primers 15 dies de setembre, els projectes seran avaluats per un comitè d'experts que seleccionarà els 10 projectes finals participants en l'edició de 2014. Per a la selecció es valoraran, entre altres, els següents aspectes: que les empreses tinguen productes o serveis innovadors, l'originalitat en el model de negoci, que la iniciativa estiga promoguda per equips multidisciplinaris amb ambició de creixement i la capacitat per a eixir a mercats internacionals.
Les sessions de formació tindran lloc des de finals de setembre fins al novembre. Desembre serà el mes de les reunions i mentoring amb les empreses, per a analitzar el seu pas pel programa i els passos que cal seguir. Durant gener i febrer tindrà lloc la fase de continuïtat i seguiment, i s'assessorarà les empreses en la preparació de documentació per a programes de creixement com ara Lanzadera o Valencian Global Program.
Sobre l'edició de 2013
En 2013 es va celebrar la primera edició d'aquest programa, en la qual van participar nou empreses de Vinaròs, Benicàssim, Castelló, Almassora, Vila-real i Onda. Les empreses participants han augmentat les seues vendes un 48% i un 22% el personal contractat. A més, tres d'aquestes empreses tenen presència en mercats internacionals i dues han sigut seleccionades per a participar en el Valencian Global Program.
Per sectors, destaca el de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) al qual pertanyien sis de les empreses seleccionades, que aporten solucions de connectivitat, seguretat informàtica, desenvolupament d'aplicacions i serveis a pimes. Els sectors de salut, energia i tecnologies de la producció industrial van quedar representats amb la participació d'una empresa.