Set milions de ciutadans tenen dificultats per a pagar les factures d'energia Tots els indicadors analitzats mostren un increment de la vulnerabilitat energètica en les llars espanyoles i valencianes

16/05/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Fundació per a l'Eficiència Energètica de la Comunitat Valenciana (Fundació f2e) amb la col·laboració de l'Associació de Ciències Ambientals (ACA) ha presentat l'estudi «Pobreza energética de España. Análisis de tendencias», a la Llotja del Cànem de Castelló. Aquest estudi analitza el fenomen de la pobresa energètica que afecta molt especialment les llars espanyoles, ja que, segons les últimes dades disponibles, de 2012, el 17% de les llars, més de set milions de persones, tenen dificultats per a pagar les factures d'energia domèstica en veure's obligades a destinar més d'un 10% dels seus ingressos a tal finalitat. L'estudi també revela que dels 7,4 milions de persones a Espanya amb despeses en energia domèstica per damunt del 10% dels ingressos, 654.000 persones es trobaven a la Comunitat Valenciana.

Segons l'estudi, el nombre de llars que gasten més d'un 10% dels seus ingressos en el pagament de les factures d'energia domèstica ha augmentat un 34% en tan sols dos anys, igual que el nombre de persones que es declaren incapaces de mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada, xifra que ha augmentat un 50% de 2008 a 2012, de tal manera que el 9% de les llars es declara incapaç de mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada durant els mesos freds de l'any, és a dir, uns 4 milions de persones de les quals 367.000 persones estaven a la Comunitat Valenciana. Aquesta dada situa Espanya com el quart país de la Unió Europea amb més persones incapaces de mantenir una temperatura adequada en les seues llars, dels 54 milions de persones afectades el 2012 a tota la Unió Europea. 

Per aquesta raó, l'estudi du a terme l'anàlisi tendencial d'aquesta problemàtica a Espanya des de l'inici de la crisi, la qual cosa ha posat de manifest l'agreujament de la pobresa energètica en les llars amb la persona de referència a l'atur. En concret, en 2012 una de cada tres llars en atur, aproximadament 1,2 milions de persones, destinava més del 10% dels seus ingressos al pagament de l'energia domèstica, en concret un 34% de llars davant del 14% registrat el 2007, és a dir, un increment del 142% en 5 anys, d'ací la necessitat de dissenyar una estratègia nacional per a la seua prevenció i mitigació que millore l'eficiència energètica dels edificis com a solució més òptima a mitjà i llarg termini. 

La Fundació per a l'Eficiència Energètica de la Comunitat Valenciana, de la qual són patrons BP, l'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I, té com a objecte impulsar l'actuació en el camp de l'eficiència energètica a través de la formació, conscienciació social, suport al desenvolupament d'iniciatives empresarials i promoció de projectes d'innovació. Situada a Castelló, f2e conjumina així esforços de l'àmbit privat, públic i acadèmic.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions