El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i el director general d'Eurocop Security Systems, Ramón García, han signat un acord de col·laboració per a la creació de la Càtedra Eurocop de prevenció del delicte de la Universitat Jaume I, una iniciativa pionera a escala nacional i internacional que permetrà conjuminar esforços per al foment de la investigació, la difusió del coneixement i la innovació en l'àmbit de la prevenció del delicte.
La Càtedra Eurocop té previst desenvolupar diferents projectes els resultats dels quals comporten un clar benefici social per al conjunt de la ciutadania, com són els projectes Predicció del delicte (PredCrime); Policia de proximitat (ProxPol), i Police SmartWatch, entre altres. Aquests projectes permetran disposar d'avançades eines tecnològiques que proporcionen als organismes policials i altres encarregats de la seguretat una evolució i millora en aspectes com per exemple la intel·ligència, la proximitat, la mediació o la mobilitat urbana. «Amb la creació d'aquesta nova Càtedra contribuïm a enfortir la col·laboració entre empresa i universitat a més de treballar en projectes que permeten una reducció dels delictes en la nostra societat», ha destacat Ramón García.
Per la seua banda, el rector de la Universitat, Vicent Climent, ha mostrat la seua satisfacció per la creació de la Càtedra que «a més de comportar un projecte global en què s'integren aspectes com ara la recerca i la difusió també contribueix a la transferència del coneixement que es genera en la universitat pública a la societat, en aquest cas en l'àmbit de la seguretat pública».
El catedràtic de Matemàtiques de l’UJI, Jorge Mateu, liderarà aquests projectes i activitats en qualitat de director de la Càtedra, juntament amb un equip de llicenciats i enginyers en matemàtiques i estadística, informàtica i telecomunicacions, així com amb l'equip del Departament de R+D+i d’Eurocop. «Estem davant un projecte nou i en l'avantguarda del coneixement quant a predicció espaciotemporal del delicte, ja que a Europa a penes hi ha hagut algun intent en aquest camp», ha subratllat el director de la Càtedra.
A més, la iniciativa té des d'un primer moment la col·laboració especial de la Policia Local de Castelló, on s'aplicaran els resultats dels projectes desenvolupats per la Càtedra, que serviran d'experiència pilot, validació i prova d'aquests per a -en un futur- incorporar aquests resultats en altres àmbits com ara el de la Policia Nacional i en altres països que ja han mostrat interès per la seua implantació, com ara Colòmbia, Mèxic i Equador. «Per a la Policia Local de Castelló és tot un orgull poder ser el banc de proves d'aquesta aposta que beneficiarà la ciutat de Castelló i s'exportarà a altres llocs», ha afegit José Luis Carque, intendent general cap de la Policia Local de Castelló.
A la signatura del conveni també han assistit el vicerector de Planificació Estratègica, Qualitat i Comunicació, Miguel Ángel Moliner; l'inspector de la Policia Local de Castelló, Manuel Rodríguez, i les professores del Departament de Dret Públic de l'UJI M. Luisa Cuerda i Cristina Guisasola.
Fotografies: https://www.uji.es/noticies/foto/num&id_a=36451297