Professionals i acadèmics advoquen per recuperar un nou model de RTVV pública i viable El ComLoc conclou amb el compromís d'universitat i societat civil de continuar lluitant per a revertir el tancament de la radiotelevisió valenciana

20/12/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • ComLoc 2013 comloc-2 comloc

    Participants a la taula redona sobre el sector audiovisual davant la crisi de RTVV. | FOTO: JUAN PLASENCIA

El Congrés de Comunicació Local (ComLoc), organitzat per la Universitat Jaume I i el periòdic Mediterráneo, va centrar la seua dotzena edició en el tancament de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV), una mesura que van rebutjar de forma unànime tots els professionals, acadèmics i representants de la societat que van participar en aquest congrés. 

Vicent Climent, rector de l’UJI, va inaugurar les jornades mostrant el seu complet desacord amb el tancament de la radiotelevisió pública i exposant la necessitat de construir un esperit crític davant dels esdeveniments que estan ocorrent: «Amb la desaparició de RTVV hem perdut una eina de cohesió social», va lamentar el rector. José Luis Valencia, director del periòdic Mediterráneo, va sostenir que «Canal 9 ha estat durant 24 anys en l'ideari comú dels ciutadans i ha sigut un motor d'informació per a la societat valenciana». Per la seua banda, el director del Departament de Comunicació Audiovisual de l’UJI i responsable acadèmic del congrés, Javier Marzal, va qualificar el tancament com un fet que «atempta contra els serveis públics». 

Durant la primera jornada, Ramón Zallo, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat de País Basc, va repassar des de diferents perspectives com s'ha arribat a la situació actual del tancament de l'ens públic. Juan Carlos Miguel de Bustos, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la mateixa universitat, va dictar la ponència «Evolució i crisi del model públic de proximitat», centrada en la necessitat de comptar amb televisions autonòmiques i de com la seua evolució ha anat minvant gradualment en albergar pràctiques innecessàries i errònies. 

Un dels moments més esperats de la XII edició del ComLoc 2013 va ser la taula redona en la qual un grup de treballadors de l'ens extint van poder informar de la seua experiència. L'exdirectora de l'ens, Rosa Vidal, va voler donar la seua opinió sobre l'últim any de vida de la radiotelevisió: «Em vaig plantejar el repte de gestionar bé l'ens, però em vaig trobar una plantilla desesperada i traumatitzada després d'un any d'un ERE atroç». Vidal va voler deixar clar que «no és veritat que ningú vera Canal 9 perquè les audiències dels informatius oscil·laven entre el 12% i el 13%, per no parlar d'altres programes com L’Alqueria Blanca que arribaven al 15%», i va concloure la seua intervenció afirmant que «una televisió pública hauria de fer-se sense ingerència política».

En el congrés també va haver-hi espai perquè un dels acadèmics de major prestigi dels estudis en Comunicació a Espanya, Emili Prado i Picó, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, realitzara una ponència sobre la «Indispensabilitat de la televisió pública en l'escenari convergent». Prado també va tenir paraules per al cas concret de RTVV, i va afirmar que «el que ha ocorregut amb Canal 9 és un cas extrem de governamentalització d'una televisió pública». 

La segona i última sessió del ComLoc 2013 va comptar amb la ponència impartida per Josep Lluís Gómez Mompart, catedràtic de Periodisme, i Francesc Martínez Gallego, professor titular de Periodisme, tots dos de la Universitat de València. El seu discurs es va centrar en l'anàlisi crítica de l'informe de viabilitat econòmica i reorganització de RTVV encarregat des de la Generalitat a una consultora fa ara tres anys i adjudicat per un import de 198.000 €. Tots dos especialistes van ressaltar que aquest informe no recomanava en cap moment el tancament de RTVV, sinó la «racionalització i reestructuració» de l'ens. No obstant això, tal com s'ha constatat, la Generalitat va ignorar el document per a procedir al tancament de la televisió i ràdio pública valenciana. En l'última jornada, el ComLoc també va apostar per analitzar la situació en què es troben les empreses que aportaven els seus serveis a la televisió i ràdio pública de la Comunitat Valenciana. 

Conclusions del congrés

Javier Marzal va ser l'encarregat d’exposar les conclusions del ComLoc. Marzal va explicar que «els canvis normatius i legislatius que vénen succeint des de 2010 han preparat el terreny per al tancament de la RTVV» i va indicar que estem davant «una greu crisi del model de finançament i gestió de les radiotelevisions públiques autonòmiques, que tenen en comú servir d'altaveu al poder polític de torn i mancar d'un model de gestió professionalitzat i sotmès al control públic». 

En les conclusions també es va posar l'accent en l'enorme rellevància estratègica de RTVV per al sistema comunicatiu valencià: «El tancament no es limita a un problema d'acomiadament de la seua plantilla de 1.800 treballadors, la qual cosa ja és per si mateixa una enorme tragèdia, sinó que això pot portar al tancament del 95% de les empreses d'aquest àmbit, amb més de 4.500 llocs de treball amenaçats i la pèrdua anual d'un volum de negoci entre 400 i 600 milions d'euros». Finalment, però no menys important, es va destacar la repercussió que tindrà aquest tancament sobre les universitats valencianes i els representants d'algunes societats i associacions cíviques remarcar l'important paper que ha jugat RTVV en la promoció de la llengua i de la cultura valenciana, encara que no s'haja fet sempre de la manera més correcta possible.

Els participants en el congrés van voler finalitzar amb un missatge de futur, mirant cap a avant, per la qual cosa el ComLoc ha conclòs amb la decisió de posar en marxa diferents iniciatives com ara la creació d'un portal en Internet (http://blogs.uji.es/rtvv/) per a dipositar-hi vídeos, documents, notícies i reflexions per a mantenir viva la importància d'aquesta problemàtica; la publicació d'un llibre col·lectiu on es puguen tractar les qüestions que van quedar en l'aire; la convocatòria de noves trobades per a recordar que el tancament de RTVV ha de revertir-se, perquè és senzillament inadmissible; l'organització d'un curs sobre el govern i els models de gestió i direcció de les radiotelevisions públiques, i la creació d'una Comissió de Treball, integrada per representants de la resta d'universitats participants en aquest congrés, representants d'associacions professionals, dels mateixos treballadors de RTVV i de la societat civil, per a seguir debatent tots els temes tractats en aquest congrés.

Fotografies

Altres noticies de la FCHS

Jorge Osma promou l’estimulació primerenca i la potenciació del vincle afectiu entre pares, mares i fills des del naixement

El professor Piqueras planteja una visió diferent del naixement del patriotisme cubà

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions