El Grup d’Innovació Educativa en Ciències Socials de l’UJI publica material didàctic sobre parcs naturals de la Comunitat Valenciana

11/05/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Grup d’Innovació Educativa en Ciències Socials (DIMPA) de la Universitat Jaume I de Castelló ha creat diversos jocs matemàtics al voltant de nou parcs naturals de la Comunitat Valenciana amb el propòsit de donar a conèixer millor aquests entorns naturals mitjançant un recurs educatiu que es pot usar a l’aula.

El propòsit d’aquest grup d’investigació traspassa el món escolar perquè no es tracta d’un material únicament acadèmic, sinó també vivencial. La creació de lligams positius amb l’entorn és responsabilitat de tota la societat si es vol que tinga continuïtat. És per això que qualsevol entitat té la possibilitat de col·laborar i molt especialment els mitjans de comunicació en la seua difusió i reproducció.

Els parcs naturals valencians que apareixen en aquest primer lliurament són Penyagolosa, el Desert de les Palmes i les Illes Columbretes de Castelló; Hoces del Cabriel, Túria i l’Albufera de València; i el Montgó, la Font Roja i les Salines de Santa Pola d’Alacant. La publicació forma part del projecte «Els paisatges valencians com a eina didàctica per a assolir els objectius de desenvolupament sostenible» concedit per l’Oficina de Suport Educatiu de la universitat pública de Castelló en 2021. Aquests nou paisatges són el preludi d’un ambiciós projecte a desenvolupar durant 2023 amb la totalitat de les reserves biològiques valencianes que han adquirit aquest estatus.

El material a tot color està a disposició de qualsevol persona interessada en la Biblioteca de l’UJI i en totes aquelles amb les quals té conveni aquest centre universitari. A més a més, es pot sol·licitar la seua reproducció a l’esmentat grup que de forma gratuïta la cedeix a totes les entitats i col·lectius ecologistes que ho sol·liciten. També s’envia una còpia en paper mentre hi haja exemplars.

Aquest recurs educatiu es presenta en un sobre tradicional de major format i recull les nou imatges dels referits parcs naturals valencians, així com un quadernet anomenat «5 al Parc» on s’expliquen detalladament els cinc jocs matemàgics amb la corresponent solució per a poder-los fer. Es complementa amb una acurada bibliografia bàsica per a augmentar els coneixements de la matèria i un mapa del País Valencià amb la situació dels 22 parcs naturals que hi ha a la nostra comunitat autònoma.

La matemàgia és un potent recurs didàctic per a conscienciar sobre el futur del planeta. És de caràcter intergeneracional, adaptat a qualsevol edat i es pot enfocar en tots els temes que es consideren. A més a més, la seua estructura matemàtica fa que puga utilitzar-se per qualsevol persona i funciona de manera automàtica: simplement cal saber llegir i fer allò que es demana per escrit.

Els materials didàctics han estat desenvolupats pel grup DIMPA, integrat pel professorat de Didàctica de les Ciències Socials Enric Ramiro Roca, José Vicente Gil Noé i Sara Prades Plaza, amb la col·laboració de Pilar Gandía Esteve, professora de Matemàtiques en l’EPA d’Alzira.

Les imatges han sigut cedides per Eduard Bueno, Jorge Posadas i Mar Carrera, així com les cedides per l’empresa VISUALGRÀFIC a través de diverses bases de dades fotogràfiques. Han motivat aquests recursos Roger Pons, president del Col·lectiu Xúquer, i Joan Josep Canet pel seu activisme i compromís amb el medi ambient, així com altres col·laboradors com Regina Bañuls, Julia Villaescusa, Carles Carrera, Carme Salas i desenes de voluntaris que han experimentat els diversos jocs.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions