«UJI Hàbitat saludable»: Què passa amb el dolor?

20/05/2022 | Tamara Gómez Ibarra
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El dolor és un mecanisme que ens alerta quan alguna cosa va malament en el nostre organisme i ens ajuda a posar en marxa conductes per a poder adaptar-nos al medi. A Espanya, s'estima que un 17% de la població experimenta dolor crònic. Entre les consultes més freqüents es troben el dolor d'esquena (60,53%), el dolor articular (40,21%) o el mal de cap (34,72%).

Una de les malalties més conegudes relacionades amb el dolor crònic és la fibromiàlgia. Aquesta malaltia es caracteritza per tenir múltiples símptomes, com ara dolor crònic generalitzat, cansament intens, alteracions del son, alteracions cognitives o trastorns de l'ànim.

La fibromiàlgia té un impacte important en la qualitat de vida de les persones que la pateixen i les alteracions que presenten suposen una interferència per a la vida diària i una font de malestar. Es calcula que afecta aproximadament un 2% de la població general, amb una major prevalença en dones. En l'actualitat se’n desconeixen les causes concretes, encara que s'han estudiat factors genètics, ambientals i psicològics.

En la majoria de casos es recomana que hi haja una intervenció interdisciplinària (medicina, fisioteràpia, nutrició, psicologia, esport…) i es proposen algunes claus per a millorar la qualitat de vida. A continuació, les compartim per si les vols tenir en compte:

  • Mantenir un estil de vida actiu.
  • Planificar activitats que ens facen sentir bé.
  • Mantenir una bona higiene del son.
  • Aprendre a regular les nostres emocions.
  • Treballar les habilitats comunicatives
  • Buscar suport social.
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions