«UJI Hàbitat saludable»: VIH: Combatent l'estigma

08/01/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Quasi sense cap dubte, tot el món ha sentit parlar sobre la SIDA, però no és tan comú conèixer la diferència entre SIDA i VIH. Perquè sí, SIDA i VIH no són el mateix. Parlem de VIH per a referir-nos al virus en si mateix, de fet, VIH són les sigles del Virus de la Immunodeficiència Humana. En canvi, quan parlem d'un estat avançat d'infecció per VIH, parlem de SIDA (Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida). Aquest estadi avançat de la malaltia es caracteritza per un sistema immunològic greument afectat i és vulnerable a altres malalties, anomenades malalties oportunistes. Per tant, una persona pot ser portadora de VIH però no presentar SIDA, o presentar-la després de molts anys des de la infecció.

Per fer front a aquesta malaltia, és important conèixer les principals vies de transmissió del VIH, que són les següents: els contactes sexuals de risc en les quals participen el flux vaginal i/o el semen, la via parenteral per l'ús de xeringues usades que estan ja infectades i la transmissió de mare a fill durant l'embaràs, part i lactància. Així doncs, el VIH no es transmet ni per contacte directe amb els portadors, ni per compartir espai, saliva o suor. És important conèixer aquesta informació, en primer lloc, perquè permet adoptar les mesures adequades per a evitar la infecció i, en segon lloc, per a reduir l'estigma i discriminació al que es veuen sotmesos els portadors de VIH. Encara que l'estigma s'ha reduït notablement en els últims anys, encara està palès en la societat.

En alguns casos, les persones que tenen o creuen tenir el virus pateixen, rebutjos, abusos, desocupació, falta d'habitatge o exclusió del sistema sanitari. Aquesta classe de reaccions representen un seriós obstacle per a la prevenció i tractament del VIH, ja que agreugen encara més els efectes de l'epidèmia. La por a ser etiquetat o relegat socialment fa que moltes persones preferisquen no sotmetre's a proves de detecció del virus, o que eviten el tractament.

Per tant, és important cuidar de la nostra salut i la dels altres, realitzant pràctiques sexuals segures i la prova de detecció d'anticossos després d'una conducta de risc. A més, facilitar la inclusió d'aquelles persones amb VIH que poden sentir el rebuig social resulta fonamental per a construir un entorn saludable i lliure de discriminació. Recorda que la salut és responsabilitat de tots i totes, i en la nostra mà està cuidar-la.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions