UJI Hàbitat Saludable: Música i dolor: té la música un poder analgèsic?

13/12/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El dolor crònic constitueix un problema important de salut pública a causa de la seua prevalença creixent que el converteix en un problema de salut pública important. El dolor pot tenir un impacte en la vida de les persones que ho sofreixen, així com en la dels seus familiars. A mesura que el dolor avança, comencen a aparèixer símptomes que disminueixen la qualitat de vida i augmenten els nivells de malestar psicològic de les persones que ho pateixen, com ara l'ansietat, la depressió o els trastorns del somni.  

Aquest fet implica que les persones amb dolor renuncien a activitats d'oci, socials i, fins i tot, laborals. Aquesta disminució d'activitat incideix negativament en el benestar psicològic d'aquests pacients, que a poc a poc se senten més desconnectats del seu entorn i presenten símptomes depressius a causa de la disfuncionalitat associada a la malaltia. Uns dels aspectes que juguen un paper important en l'experiència de dolor són els aspectes emocionals. Les conseqüències emocionals produïdes pel dolor crònic podrien ser explicades per la utilització d'estratègies desadaptatives de regulació emocional.   

De les diferents formes de regular les nostres emocions, una de les més utilitzades és escoltar música. En concret, es coneix que la música pot ser usada per regular els estats emocionals negatius i els símptomes associats amb diferents patologies. En aquest sentit, les recerques demostren que escoltar música sembla que disminueix el dolor agut i crònic. Però, com podria explicar-se aquest fet? Diversos treballs han suggerit que l'efecte analgèsic de la música podria ser secundari als efectes cognitius i emocionals que sorgeixen d'escoltar música, entre els quals podem destacar la distracció del dolor, l'evocació de records, així com un augment del plaer i de la relaxació. Si tenim en compte aquests possibles beneficis, podríem plantejar-nos la intervenció musical com una intervenció eficaç per a l'alleujament de dolor agut en l'entorn mèdic que complementa el tractament farmacològic i la teràpia cognitivoconductual.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions