Data: 5 d'abril de 2019
Acte: jornada de divulgació
Títol: «150 anys de la Taula Periòdica»
Lloc: aula TD1302AA de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals
Hora: 9.15 a 13.30 hores
Entitat: Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals amb el patrocini de l'Aula Torrecid de Lideratge i Innovació i la col·laboració del Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, la Secció Territorial de València de la Reial Societat Espanyola de Química i de l'Il·lustre col·legi Oficial de Químics de la Comunitat Valenciana
Llistat de pòsters de l'alumnat
Amb motiu de la commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica (2019) declarat per la UNESCO, el Grau en Química i l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I de Castelló han organitzat divendres 5 d’abril de 2019 una jornada de divulgació sobre aquest esdeveniment, la publicació en 1869 de la primera taula periòdica semblant i precursora de les actuals per Dimitri Mendeléiev.
La jornada inclou dues conferències impartides per especialistes en divulgació científica. La professora Adela Muñoz de la Universitat de Sevilla obrirà la jornada amb una conferència que servirà per a donar visibilitat a l’important paper de les dones en el descobriment i avanços en la taula periòdica amb la ponència «Dones elementals de la taula periòdica»; i el professor Miquel Duran de la Universitat de Girona, il·lusionarà i sorprendrà amb una conferència-espectacle que mescla la màgia i la ciència titulada «Els secrets de Mendeléiev».
Dins de la jornada, l’estudiantat del Grau en Química, serà també protagonista amb l’exposició d’al voltant 24 pòsters sobre l’àmplia temàtica de la taula periòdica i 3 comunicacions orals titulades «Un món de Silici», «Elements descoberts per espanyols» o «Complint el somni de Mendeléiev. Històries de la Química».
Amb motiu de la commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica (2019) declarat per la UNESCO, el Grau en Química i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I de Castelló han organitzat per divendres 5 d’abril de 2019 una jornada de divulgació sobre aquest esdeveniment, la publicació en 1869 per Dimitri Mendeléiev de la primera taula periòdica semblant i precursora de les actuals.
La «Jornada de divulgació: 150 anys de la taula periòdica» inclou dues conferències impartides per especialistes en divulgació científica, premiades en la darrera edició del Certamen «Ciència i Acció» celebrat a Viladecans en octubre de 2018, que tindran lloc a l’aula TD1302AA de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.
La professora Adela Muñoz de la Universitat de Sevilla obrirà la jornada amb una conferència que servirà per donar visibilitat a l’important paper de les dones en el descobriment i avanços en la taula periòdica amb la ponència «Dones elementals de la taula periòdica»; i el professor Miquel Duran de la Universitat de Girona, il·lusionarà i sorprendrà amb una conferència-espectacle, mescla de màgia i ciència, titulada «Els secrets de Mendeléiev».
Dins de la jornada, l’estudiantat del Grau en Química, serà també protagonista amb l’exposició de 26 pòsters sobre l’àmplia temàtica de la taula periòdica i 3 comunicacions orals titulades «Un món de Silici», «Elements descoberts per espanyols» o «Complint el somni de Mendeléiev. Històries de la Química».
Adela Muñoz ha publicat més de 100 articles en premsa escrita i digital (forma part de la «Red de científicas comunicadoras» de El Periódico des de 2017) i impartit més de 80 conferències, tractant especialment el tema de les dones científiques. Gran apassionada del teatre (des de 2016 interpreta a Marie Curie en una obra teatral per a estudiantat de primària i secundària) ha publicat també alguns assajos o llibres de divulgació científica com De la cicuta al Polonio (Debate, 2012), les biografies de Marie Curie i Antoine Lavoisier (RBA, 2013, Grandes Ideas de la Ciencia, http://grandesideasdelaciencia.com), Marie Curie y la radiactividad (National Geographic, 2018) i Sabias (Debate, 2017). La web http://hypatia.es/ recull totes les seues activitats de divulgació científica.
Miquel Durán, destaca també per la seua tasca prolífica i exitosa en nombrosos projectes i activitats de comunicació científica, com el projecte «Laquimica.net» per apropar la ciència a l’alumnat de secundària i a la societat en general, o els projectes FECyT amb el seu company Fernando Blasco (Universitat Politècnica de Madrid), en els que conjuguen de forma magistral la ciència i la màgia (o viceversa), i que tenen com a fruit el portal de web «Màgia i ciència», el Campus anual d’Estiu sobre Màgia i Ciència i la trobada bianual sobre Màgia, Ciència i Educació. Apassionat per l’ús de la Internet en la comunicació o divulgació científica i la docència i mag aficionat, com ell diu, organitza esdeveniments TEDx en la Universitat de Girona, i també nombrosos workshops i cuida amb especial afecte un blog personal molt interessant (Edunomia) on escriu sobre diferents aspectes de l’Educació Superior, les xarxes socials i la comunicació científica. Publica cada setmana al blog un joc relacionat amb la taula periòdica i està especialment compromès en difondre el Coneixement Obert.