Informació dels assumptes tractats en el Consell de Govern Sessió número 11/2022 (14 de desembre de 2022)

14/12/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Consell de Govern aprova el Pla d’acció de govern de la Universitat Jaume I 2023-2026
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat el Pla d’acció de govern 2023-2026 que recull els objectius prioritaris i les accions a desenvolupar en els pròxims quatre anys.

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha destacat durant la presentació del Pla que «aquest es desenvoluparà en un context de molta exigència per a l’UJI i, en general, per al sistema universitari, per la responsabilitat que tenim com a institució de respondre als desafiaments socials, ambientals i econòmics; pels reptes d’adaptació interns derivats de les reformes legislatives i, per la necessitat vital de garantir un model autonòmic de finançament universitari suficient i just».

Es tracta d’un Pla d’acció de govern realista, ajustat a les necessitats presents i de futur de la Universitat i amb una ambició responsable per a garantir la millora constant que caracteritza l’UJI com a universitat pública.

El pla d’acció de govern es concreta en sis eixos estratègics, i en l’assignació de 35 objectius prioritaris de futur i 146 accions per a assolir els objectius marcats.  

El primer dels eixos estratègics són les persones. Pel que fa a l’estudiantat, es milloraran les possibilitats d’aprenentatge i d’ocupació de l’estudiantat titulat, s’impulsaran les competències transversals i el compromís social, i es potenciarà la participació de l’estudiantat. Quant al personal d’administració i serveis (PAS), es revisarà la relació de llocs de treball i els perfils professionals segons les necessitats organitzatives i es revisaran i milloraran les condicions laborals del PAS i la seua formació, a més de desplegar el teletreball. Quant al personal docent i investigador (PDI), es consolidarà la plantilla i es garantirà el relleu generacional i s’impulsarà la captació de talent.

A més a més, l’UJI, dins del compromís amb la salut de la comunitat universitària, desplegarà el primer Pla de salut integral de l’UJI, amb mesures i iniciatives adreçades a millorar la salut física i el benestar emocional dels tres col·lectius de la universitat.

En l’eix de formació i estudis, es contempla la revisió i actualització de l’oferta formativa per a dissenyar una oferta integradora, basada en el concepte de formació al llarg de la vida i que promoga la transversalitat, la flexibilitat i el creuament de sabers. A més, es dissenyaran i implementaran millores en els processos de qualitat i gestió acadèmica, es revisarà i millorarà la innovació educativa i la formació docent del professorat, així com la relació amb secundària i la difusió de l’oferta formativa. 

El tercer eix de generació de coneixement, transferència i innovació té com a objectiu avançar en el desplegament de les diferents accions del segell de qualitat «Excel·lència en Recursos Humans en Investigació (HRS4R)». També es potenciaran els entorns col·laboratius, de caràcter multidisciplinari i complementaris per tal que l’UJI tinga una posició de més avantatge per a la participació i lideratge en grans projectes de recerca d’àmbit internacional i en convocatòries de grans equipaments científics.

També es preveuen accions per a incrementar la projecció institucional de l’Escola de Doctorat i per a consolidar l’Espaitec com a hub (espai) d’innovació. A més, es treballarà per a apropar la recerca al teixit social i productiu amb una estratègia institucional de difusió de la ciència i una planificació anual d’activitats de divulgació científica.

L’eix estratègic d’igualtat i inclusió i compromís cultural i lingüístic se centrarà en el desenvolupament del III Pla d’Igualtat i del Pla d’inclusió de les persones amb discapacitat. A més, s’enfortirà el model cultural propi, que augmenta el valor estratègic de la cultura en la vertebració del territori, i garanteix les competències lingüístiques de la comunitat universitària, necessàries per al desenvolupament de la carrera administrativa, acadèmica i investigadora.

El cinquè eix estratègic és la internacionalització, amb un caràcter transversal, centrat en la mobilitat, programes formatius, investigació i ocupabilitat. A més, es desenvoluparà tota l’estratègia institucional vinculada a l’adhesió de l’UJI al consorci europeu EDUC.

Finalment, el sisè eix estratègic correspon als objectius i accions vinculades a la responsabilitat social, la governança i la gestió sostenible dels recursos.  En aquest àmbit, es definirà un Model de Cooperació UJI, s’avaluarà el funcionament del marc d’integritat institucional i es desplegarà el nou model de convivència. A més, es treballarà per a assegurar la sostenibilitat econòmica i millorar la rendició de comptes. Pel que fa al campus, es preveuen obres per a consolidar el campus, millorar i adaptar les infraestructures docents i investigadores i per a avançar en la sostenibilitat ambiental.

L’UJI aprova el Pla d’inversions pròpies 2023-2026
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat el Pla d’inversions pròpies per al període 2023-2026 com a instrument de planificació que permeta dur a terme inversions necessàries per a la realització de les activitats pròpies de la Universitat, sempre dins d’un marc de prudència condicionat a les disponibilitats econòmiques. De fet, davant un escenari pressupostari incert per als pròxims anys, atès que encara no s’ha aprovat el pla pluriennal de finançament que permeta planificar els ingressos, i davant l’increment dels costos energètics, es planteja un pla d’inversions amb dos escenaris. D’una banda, un escenari A de normalitat financera, i un escenari B en què el finançament ordinari no permet un augment de despeses corrents i en el qual es prioritza la finalització de les obres en curs i les inversions que suposen un estalvi energètic.

Aquest nou pla d’inversions s’estructura en quatre eixos i 10 accions i comptarà amb una inversió de 22.010.500 euros o de 10.960.000 euros, en funció de quin siga l’escenari financer per als quatre propers exercicis. En el cas de l’escenari més restrictiu, més de la meitat de la inversió correspon a obres d’adequació d’espais i obres per a millorar l’eficiència energètica ja licitades, l'execució de les quals finalitzarà en 2023.

El primer eix és l’adequació i millora de les infraestructures docents i contempla l’adequació de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i la reforma, ampliació i millora d’espais docents per a adaptar-los als canvis en l’oferta acadèmica.

El segon eix aborda la consolidació, adequació i millora d’infraestructures investigadores i d’innovació amb la finalització de l’ampliació de l’edifici d’investigació II, la urbanització de parcel·les del Parc Científic i Tecnològic de l’UJI i l’adaptació d’espais d’investigació i el cofinançament d’inversions científico-tecnològiques amb finançament FEDER.

En l’eix 3 s’inclouen accions de sostenibilitat ambiental i millora de l’eficiència i estalvi energètic com ara la rehabilitació energètica d’edificis i actuacions per a augmentar la generació fotovoltaica per a autoconsum i reduir el consum d’aigua de reg.

Per últim, el quart eix se centra en l’adequació d’espais i renovació d’infraestructures per a la millora del servei amb accions per a renovar l’equipament obsolet en docència, investigació i gestió de les infraestructures, adequacions d’espai per a la ubicació definitiva d’alguns serveis universitaris o la construcció d’un edifici per a magatzem i empreses de manteniment. 

El Consell de Govern és informat sobre els criteris comuns adoptats per les universitats públiques valencianes per al desenvolupament de les seues normes de convivència
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha estat informat de l'acord de les secretaries generals de les cinc universitats públiques valencianes sobre criteris comuns per a establir unes línies bàsiques que servisquen per al desenvolupament de cadascuna de les normatives pròpies de convivència, amb l’objectiu d’aconseguir una major igualtat entre l’estudiantat de les diferents universitats.

D’aquesta manera, les normatives de convivència de les universitats públiques valencianes tindran en compte la màxima participació de la comunitat universitària en la seua elaboració i desenvolupament. A més, s’ha acordat la delimitació de l’àmbit espacial d'aplicació de la norma, la creació d’una comissió de convivència paritària i amb representació de tots els col·lectius, l’establiment de mitjans alternatius de resolució de conflictes en el procediment disciplinari, la graduació de les infraccions i la determinació del termini màxim per a la resolució dels procediments disciplinaris en sis mesos. 

El Consell de Govern aprova la proposta de composició de la Comissió Acadèmica Interna del Màster Universitari en Gestió Administrativa
El Consell de  Govern de l’UJI ha aprovat la proposta de composició de la Comissió Acadèmica Interna (CAI) del Màster Universitari en Gestió Administrativa acordada per la Junta de Centre de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques.

La CAI estarà presidida per Maria Lidón Lara Ortiz, de Dret Administratiu; Icíar Cordero Cutillas (Dret Civil), Diego González Ortiz (Dret Financer i Tributari), Ana Beltrán Montoliu (Dret Processal), Jorge Viguri Cordero (Dret Constitucional), Fernando Vicente Pachés (Dret del Treball i de la Seguretat Social) i Juan José Periago Morant (Dret Penal), en representació de les àrees de coneixement; Vicent Martínez García (Matemàtica Aplicada) en representació de les àrees minoritàries, i Lara Martínez Bausá en representació del Consell de l’Estudiantat. 

L’UJI aprova la modificació del pla d’estudis del Màster Universitari en Disseny i Fabricació
El Consell de Govern ha aprovat la modificació del pla d’estudis del Màster Universitari en Disseny i Fabricació. Entre les modificacions que s’hi han realitzat es troba l’adscripció a l’àmbit del coneixement d’enginyeria industrial, enginyeria mecànica, enginyeria automàtica, enginyeria de l’organització industrial i enginyeria de la navegació; la modificació en la descripció del pla d’estudis i canvis en l’estructura d’aquest, que passa de 75 a 60 ECTS que es cursaran en un bloc comú obligatori, dues especialitats (disseny de producte i disseny de maquinària) i el treball de fi de màster. També es modifiquen el nombre de crèdits recognoscibles per experiència laboral i professional i els resultats d’indicadors del títol i s’hi han inclòs les estratègies metodològiques d’innovació docent específiques.

A més, s’ha actualitzat el representant legal de la universitat, la persona responsable del títol, la normativa de permanència, la normativa sobre reconeixement i transferència de crèdits, els sistemes d’informació prèvia, els criteris d’accés i admissió, els serveis de l’apartat «Recursos materials», la informació relativa al mesurament del «Progrés i resultats d’aprenentatge de l’estudiantat», la informació de l’apartat «Garantia de qualitat», el cronograma d’implantació i el perfil d’egressament.

La implantació de les modificacions es durà a terme, si és possible, a partir del curs 2023-2024.

El Consell de Govern aprova les retribucions addicionals al professorat segons el sistema propi 2022
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la proposta d’adjudicació de complements retributius al PDI segons el sistema propi 2022, retribucions addicionals que s’estableixen en funció de mèrits docents, investigadors i de gestió per una quantia total de 472.500,23 euros. 

L’UJI aprova la concessió d’una llicència superior a tres mesos
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la concessió d’una llicència superior a tres mesos per a realitzar una estada fora de la universitat a professorat del Departament de Dret Privat. L’estada es realitzarà a la Università di Bologna a Itàlia. 

El Consell de Govern aprova un pressupost de 142 milions d’euros per a 2023 en un context d'incertesa financera
El Consell de Govern ha aprovat el projecte de pressupost per a 2023 de la Universitat Jaume I per un import de 142.735.000 euros en un context amb importants incerteses en forma d'ingressos.

L'elaboració del pressupost ha sigut possible pel compromís de la Generalitat Valenciana d’aportar 30,8 milions d’euros addicionals per al conjunt del sistema universitari valencià, que permetran assumir part de la pujada de costos estructurals de funcionament. No obstant això, hi ha importants incerteses que ens situen davant d’un context econòmic restrictiu per a l’exercici de 2023 i posteriors, raó per la qual, per responsabilitat com a institució pública davant d'aquesta situació de dificultat, s’hauran de prioritzar despeses per tal d’assegurar la sostenibilitat financera de la Universitat.

Per a poder equilibrar els comptes, l'UJI ha estimat un augment d'ingressos sustentat en tres línies. El compromís de la Generalitat Valenciana d'aportar 30,8 milions d'euros addicionals per al conjunt del sistema universitari valencià, una vegada comence l'exercici 2023, corresponent-li a l’UJI la quantitat de 3,1 milions d'euros. La Jaume I també preveu una obtenció de recursos addicionals procedents del pla pluriennal de finançament, ara en procés de negociació. I, finalment, l'UJI incrementarà l'aportació de romanents que aconseguirà 9,2 milions d'euros per a atendre despeses energètiques i d'infraestructures.

El projecte de pressupost ascendeix a 142.735.000 euros, dividit entre 130.150.883,57 € dels ingressos i despeses no afectades (les que atenen el funcionament ordinari de la Universitat) i 12.584.116,43 € de les afectades (aquelles que compten amb un finançament específic per a la realització de projectes concrets).

Aquesta xifra del pressupost no es pot comparar directament amb la de 2022, que va superar els 125,5 milions d'euros, perquè s'ha canviat la manera de pressupostar ingressos i despeses en diferents aspectes. Entre d'altres, s'inclou en el pressupost inicial el cost de la pujada salarial aplicable per llei durant l'any (en 2022 i en els exercicis anteriors no es feia); s'han incorporat inversions i despeses com el sobrecost d'energia elèctrica, que en anys anteriors s'afegien després mitjançant modificacions pressupostàries per a incorporar romanents; i s'ha inclòs l'ingrés anualitzat de projectes pluriennals que, en pressupostos anteriors, s'incorporaven també després d'iniciat l'exercici a través de modificacions pressupostàries.

Pel que fa a les bases d'execució del pressupost per a 2023, s’han actualitzat a conseqüència dels distints canvis tècnics i legislatius.

El projecte de pressupost aprovat també inclou les tarifes de cessió d’espais, equipament, activitats i cursos de la Universitat per a l’any 2023.

El Consell de Govern de l'UJI aprova el pressupost de les entitats dependents
El Consell de Govern ha aprovat el pressupost per a 2023 de les entitats dependents de la Universitat Jaume I: la Fundació General de la Universitat Jaume I, la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, la Fundació Isonomia i la Fundació Germà Colón Domènech.

La Fundació General de la Universitat Jaume I preveu un pressupost per a 2023 de 644.697,06 euros. Aquest pressupost estarà destinat a cinc programes d'actuació: col·laboració en la gestió de beques i ajudes a l’estudiantat; suport a la gestió i promoció d’estudis de postgrau; desenvolupament d'accions de comunicació per a la promoció i difusió de l'activitat universitària; desenvolupament i gestió de l’Escola d’Estiu de Xiquets i Xiquetes i gestió del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec).  

D’altra banda, el pressupost de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa està previst en 3.579.230 euros. Per a 2023, el pla d’actuació de la FUE-UJI centra els seus objectius en l’oferta formativa d’ensenyaments propis, suport a la realització de pràctiques extracurriculars, transferència de coneixement, internacionalització i gestió de jornades, congressos i altres esdeveniments. A més, dedicarà recursos a la celebració del seu 30 aniversari, amb la posada en marxa d’algunes iniciatives que destaquen el paper de la Fundació i la seua trajectòria com a nexe d’unió entre l’àmbit universitari i el teixit empresarial i social castellonenc.

El pressupost de la Fundació Isonomia per al pròxim any estableix una previsió d’ingressos de 196.580,54 euros. Durant aquest exercici, la Fundació desenvoluparà els seus objectius a través de projectes d’actuació centrats en la formació en matèria d’igualtat, igualtat en les organitzacions i interlocució social. 

Finalment, s'ha aprovat un pressupost de 4.000 euros per a la Fundació Germà Colón Domènech. Les activitats que la Fundació té previst realitzar durant el 2023 se centren majoritàriament en la publicació de llibres i activitats de formació amb la realització de congressos, ponències, jornades, etc.  

La Universitat Jaume I aprova la nova taula d'equivalències de català
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la nova taula d'equivalències de català per a l'homologació dels cursos del Servei de Llengües i Terminologia i el Servei de Recursos Humans.

El Consell de Govern aprova l’afiliació del grup d'investigació GRECO a l'associació STEP Project Global Consortium per al foment de la investigació, l’ensenyament i la transferència
El Consell de Govern ha aprovat que el grup d’investigació GRECO (Estratègia, Gestió del Coneixement i la Innovació i Aprenentatge Organitzatiu) de l’UJI s’afilie a l'STEP Project Global Consortium for Family Enterprising, una iniciativa acadèmica compromesa amb activitats d’investigació, ensenyament i transferència de coneixement per a millorar la gestió d’empreses familiars.

L’objectiu fonamental d’STEP és oferir solucions de millors pràctiques de gestió i direcció d'empreses, de tal manera que les empreses familiars puguen continuar generant valor per a la societat a través de les generacions. En l'actualitat, compta amb universitats i equips d'investigació de prestigi afiliats en zones d'Europa, Amèrica del Nord, Amèrica Llatina i Àsia.

A través d’aquesta adhesió, l’equip d’investigació tindrà accés a potents bases de dades per al desenvolupament del projecte «Capacitats dinàmiques i professionalització com a claus per a la sostenibilitat de l'empresa familiar», finançat pel Pla de promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació (R+D+I) a la Comunitat Valenciana de la Generalitat Valenciana, a més d’accés a xarxes de personal investigador internacional que facilitarà l’intercanvi d’idees, l’obtenció de nova informació i l’increment de publicacions dels treballs del grup d’aquesta temàtica.

L’UJI aprova l’adhesió de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques a la Conferència de Deganes i Degans de Dret d’Espanya
El Consell de Govern ha aprovat l’adhesió de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de la Universitat Jaume I a la Conferència de Deganes i Degans de Dret d’Espanya.

La Conferència de Deganes i Degans de Dret d’Espanya és una associació privada sense ànim de lucre que té com a objectius el foment, millora i coordinació dels estudis de Dret en les diverses facultats, mitjançant la creació de fòrums de debat i intercanvi oberts a totes les universitats espanyoles sobre temes d'interès per a les titulacions universitàries de Dret. A més, la Conferència es constitueix com a interlocutora davant els poders públics en relació amb totes les normes que afecten l’ensenyament del Dret, en tots els seus nivells, i en coordinació amb la CRUE. 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions