Informació dels assumptes tractats en el Consell de Govern Sessió número 07/2022 (15 de juliol de 2022)

15/07/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora informa que l’UJI ha duplicat l’obtenció de fons del Pla estatal d’investigació científica, tècnica i d’innovació
La rectora, Eva Alcón, ha informat al Consell de Govern dels resultats obtinguts pel personal docent i investigador en la darrera convocatòria del Pla estatal d’investigació científica, tècnica i d’innovació. Cal destacar que l’UJI ha obtingut 4,1 milions d’euros en la convocatòria de 2021 front als 2,3 de la convocatòria anterior. 

Aquestes xifres representen un 70% d’èxit en la valoració dels projectes de l’UJI, enfront del 50% de mitjana a nivell estatal. Aquests fons permetran el desenvolupament de 38 nous projectes d’investigació, 14 més que en l’anterior convocatòria. Alcón ha destacat que «són dades que evidencien la qualitat i el potencial de la recerca de la nostra Universitat».

Representació del Consell de Govern en el Consell Social
El Consell de Govern ha designat Modesto Fabra, en representació del professorat, Alejandro Sanz Sobrino, en representació de l’estudiantat, i Maria Jesús Tirado, en representació del PAS, per a representar aquest òrgan en el Consell Social.

Representació del Consell de Govern en el Patronat de la Fundació General
El Consell de Govern ha designat Marc Pallarés Piquer, en representació del PDI, Carlos Revert Gil, en representació de l’estudiantat, i Jordi Torner Mas, en representació del PAS, per a representar aquest òrgan en el Patronat de la Fundació General.

Representació en el Consell Valencià d’Universitats
El Consell de Govern ha designat la vicerectora d’Estudis i Formació Permanent, Isabel García Izquierdo, i el portaveu del Consell de l’Estudiantat, Alejandro Sanz Sobrino, com a representants de l’UJI en el Consell Valencià d’Universitats. 

L’UJI aprova els nous reglaments de vuit departaments universitaris
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat la modificació dels reglaments de funcionament de vuit departaments universitaris per tal d’adaptar-los als nous Estatuts de l’UJI aprovats pel Decret del Consell 95/2021, de 9 de juliol, i al Reglament marc de funcionament dels departaments de la Universitat Jaume I, modificat en octubre de 2021.

Aquesta normativa estableix la composició i competències dels departaments, els seus òrgans de govern, la seua memòria i règim econòmic.

Els reglaments que s’han modificat corresponen als departaments de Ciències de la Comunicació; Educació i Didàctiques Específiques; Filosofia i Sociologia; Història, Geografia i Art; Llenguatges i Sistemes Informàtics; Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura; Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia, i Química Física i Analítica.

Les principals modificacions són aspectes formals (homogeneïtzació de fórmules i llenguatge inclusiu, entre altres) i de contingut (sobre el funcionament dels òrgans per a donar cabuda als mitjans telemàtics, adaptació dels membres i competències del departament, així com la composició i funcions del Consell de Departament,  entre altres).

L’UJI aprova la modificació del pla d’estudis del Grau en Turisme
El Consell de Govern ha aprovat la modificació del pla d’estudis del Grau en Turisme.

Algunes de les principals modificacions que s’hi han realitzat són la creació de vuit noves assignatures, que substitueixen altres vuit de l’actual pla d’estudis; canvis en les denominacions i continguts d’una sèrie d’assignatures per a dotar-les d’un perfil més específic; l’intercanvi de curs o semestre d’algunes assignatures; la incorporació de resultats d’aprenentatge i metodologies docents en totes les assignatures del grau; la modificació en la distribució d’hores de les diferents activitats formatives, o el canvi en les proves d’avaluació de les assignatures.

Així mateix, s’han actualitzat informacions relatives a la Normativa de permanència i el nombre mínim d’ECTS de matrícula per estudiant i període lectiu, els sistemes d’informació prèvia, les vies d’accés per a adaptar-lo al RD 412/2012, els programes de suport a l’estudiantat, els mecanismes de coordinació docent, els programes de mobilitat, els serveis de l’apartat «Recursos materials», la informació sobre la mesura del «Progrés i els resultats d’aprenentatge dels estudiants», l’apartat de «Garantia de qualitat», el cronograma d’implantació, l’apartat de «Personal acadèmic», els idiomes docents del grau i els indicadors de la titulació, que s'han ajustat a la realitat dels últims anys.

També s’ha modificat el reconeixement de crèdits per ensenyaments superiors oficials no universitaris i l’adscripció a àmbits de coneixement segons el RD 822/2021. En últim lloc, s’ha reduït el nombre de places de nou ingrés de 90 a 75.

L’UJI aprova la modificació del pla d’estudis del Màster Universitari en Sistemes Intel·ligents
El Consell de Govern ha aprovat la modificació del pla d’estudis del Màster Universitari en Sistemes Intel·ligents, un màster que s'ha incorporat a l'oferta de la Fundació Valgrai d'intel·ligència artificial de la Comunitat Valenciana. La implantació de les modificacions es durà a terme a partir del curs 2023-2024.

Algunes de les principals modificacions que s’hi han realitzat són la inclusió d’una Menció Dual; la reducció del nombre de places de nou ingrés de 40 a 30; la modificació de les competències específiques del màster, i les llengües utilitzades al llarg del procés formatiu, per a oferir una formació multilingüe amb docència en anglès, castellà i valencià.

Així mateix, s’ha actualitzat la Normativa de permanència, la normativa sobre reconeixement i transferència de crèdits, els sistemes d’informació prèvia, els criteris d’accés i admissió, la informació sobre els sistemes de suport i orientació a l’estudiantat, els serveis de l’apartat «Recursos materials», la informació relativa a la mesura del «Progrés i els resultats d’aprenentatge dels estudiants», l’apartat de «Garantia de qualitat», el cronograma d’implantació, i els indicadors del títol.

L’UJI aprova el Reglament dels ensenyaments propis i de formació permanent de la Universitat Jaume I
El Consell de Govern ha aprovat el Reglament dels ensenyaments propis i de formació permanent de la Universitat Jaume I.

El Reglament conté les directrius bàsiques relacionades amb la definició, disseny i organització dels ensenyaments propis: la tipologia dels títols i cursos de formació permanent; el procediment d’elaboració, proposta, aprovació, modificació i extinció dels títols i cursos de formació permanent, el professorat i la gestió acadèmica. 

L’UJI aprova l’oferta de tres cursos de formació permanent per al curs 2022-2023
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la proposta de tres cursos de formació permanent per al curs 2022-2023. Els cursos són «Curs intensiu de direcció de persones en empreses conscients i innovadores» i «Curs de social media management i màrqueting d’influenciadors», del Departament d’Empreses i Màrqueting, i «Intel·ligència artificial aplicada als negocis», del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics.

L’UJI aprova l’extinció del Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural
El Consell de Govern ha aprovat l’extinció dels estudis de Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, amb l'acord de la Junta de Centre, la CANOE i la CEP.

L’UJI aprova la modificació de la composició de la Comissió d'Estudis i Professorat
El Consell de Govern ha aprovat la modificació de la composició de la Comissió d’Estudis i Professorat.

La Comissió estarà integrada en la presidència pel rectorat o vicerectorat en qui delegue amb competències en l’àmbit de l’ordenació acadèmica i professorat; el vicerectorat d’Estudis i Formació Permanent en la vicepresidència; una persona membre de l’Oficina de Planificació i Prospectiva en la secretaria; i en les vocalies una persona membre en representació de cada centre, una en representació de cada departament o unitat predepartamental, cinc persones membres del Claustre pertanyents al PDI, una persona del Claustre pertanyent al PAS, dues persones del Claustre pertanyents a l’estudiantat, dues persones en representació del Consell de l’Estudiantat i dues persones en representació de la Junta de Personal.

L’UJI aprova la concessió de quatre llicències superiors a tres mesos
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la concessió de quatre llicències superiors a tres mesos per a realitzar estades fora de la universitat a professorat dels departaments de Física, Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura, i d’Administració d’Empreses i Màrqueting. 

Les estades es realitzaran en centres del Japó, Canadà, Suïssa i a la Universitat Pompeu Fabra. 

El Consell de Govern aprova la modificació d’una comissió de concurs d’accés
El Consell de Govern ha aprovat la modificació de la comissió de concurs d’accés número 19.921 a places de cossos docents universitaris per a corregir una errada en la resolució publicada al BOE. La rectificació fa referència al president de la comissió suplent. 

El Consell de Govern aprova la concessió del grau de doctora honoris causa a Ángela Nieto Toledano a proposta del Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals
El Consell de Govern ha aprovat el nomenament de la professora Ángela Nieto Toledano com a nova doctora honoris causa de la Universitat Jaume I a proposta del Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals. El catedràtic de l’Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular d’aquest departament i actual vicedirector del Grau en Bioquímica i Biologia Molecular, Aurelio Gómez Cadenas, actuarà com a padrí.

Ángela Nieto és llicenciada en Ciències i doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat Autònoma de Madrid. Després de doctorar-se (1987), la seua recerca es va centrar en l’estudi de la mort cel·lular programada. En 1989, es va unir a l'Institut Nacional d'Investigació Mèdica a Londres per a treballar amb David Wilkinson en l'aïllament de gens implicats en el desenvolupament del sistema nerviós. En 1993, va obtindre un lloc en l'Institut Cajal (CSIC) i va tornar a Espanya. Des de llavors, dirigeix un grup interessat a estudiar plasticitat i moviments cel·lulars en la salut i la malaltia. En particular, el seu grup ha estudiat la transició epiteli-mesènquima (EMT) durant el desenvolupament embrionari i el seu paper en la migració de cèl·lules canceroses en la metàstasi, el desenvolupament de malalties, com ara la fibrosi, i el desenvolupament del sistema nerviòs.

Actualment, la doctora Ángela Nieto és professora d’investigació en l’Institut d’Investigació CSIC-UMH d’Alacant i les seues línies d'investigació estan encaminades a descobrir i comprovar noves xarxes reguladores del control de la plasticitat i els moviments cel·lulars, monitorar els moviments de les cèl·lules embrionàries que regulen la posició dels òrgans, monitorar els moviments de les cèl·lules canceroses des del tumor primari fins als focus metastàtics i estudiar el paper de la plasticitat fenotípica en la formació d'òrgans i en la seua degeneració, per a proposar noves estratègies terapèutiques.

La professora Nieto ha rebut més de 43.000 cites dels seus més de 140 treballs en revistes internacionals, a més de nombrosos premis i reconeixements que fan honor a una trajectòria científica d'enorme rellevància, basada en la seua excel·lent investigació i en el seu esforç constant, sempre moguts per la curiositat, la creativitat i el rigor.

Al llarg de la seua extensa carrera ha format en el seu laboratori desenes de joves i ha dedicat generosos esforços a la gestió i la política científica. A més, és un model inspirador per a les joves i les xiquetes i exemplifica com una científica pot convertir-se en referent en un món de la investigació.

El Consell de Govern aprova la sol·licitud d’autorització per a la implantació d’un nou programa de Doctorat en Història, Patrimoni i Territori
El Consell de Govern ha aprovat la sol·licitud d’autorització per a la verificació del Programa de Doctorat en Història, Patrimoni i Territori amb el qual es donarà continuïtat formativa a l’estudiantat dels graus i màster en els àmbits de la història i la sociologia.

Amb aquesta proposta es pretén recuperar un programa de doctorat general d’història que afecta també als àmbits de la geografia humana i regional o la sociologia. La proposta integra un conjunt d’activitats formatives alineades amb el model educatiu de l’Escola de Doctorat de la Universitat Jaume I i està integrada per professorat amb experiència investigadora acreditada per les agències avaluadores externes.

El programa estarà coordinat pel catedràtic de l’Àrea d’Història Contemporània del Departament d’Història, Geografia i Art Manuel Chust Calero.

L’UJI aprova la convocatòria de 15 ajudes predoctorals per a la formació de personal investigador
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat la convocatòria de 15 ajudes per al desenvolupament de projectes d’investigació conduents a la realització d’una tesi doctoral i a l’obtenció del grau de doctorat en l’Escola de Doctorat de l’UJI.

Aquesta convocatòria, que s’emmarca en el Pla de Promoció a la Investigació de l’UJI 2022, pretén incentivar la incorporació a la carrera investigadora de les persones que han completat la seua formació en estudis de grau i màster amb un expedient acadèmic excel·lent.

Les ajudes tenen com a finalitat la realització d’una tesi doctoral, en qualsevol àrea de coneixement científic, en els programes de doctorat de la Universitat Jaume I i s’articulen mitjançant la formalització d’un contracte laboral per un període màxim de quatre anys en la modalitat predoctoral. A més, la convocatòria té caràcter complementari a les ja contemplades en el pla estatal i autonòmic d’investigació amb l’objectiu d’incrementar la massa crítica de personal investigador en formació a l’UJI.

El termini per a presentar la sol·licitud finalitzarà el 14 de setembre de 2022.  

L’UJI aprova la convocatòria UJI-I3 de procediment selectiu per a incorporació de personal investigador, acció 3.3 del Pla de Promoció de la Investigació de l’UJI per a l’any 2022
El Consell de Govern ha aprovat les bases de la convocatòria UJI-I3 de procediment selectiu per a incorporació de personal investigador, acció 3.3 del Pla de Promoció de la Investigació de l’UJI per a l’any 2022.

Aquesta convocatòria pretén, d’acord amb l’article 3 del «Document de carrera docent i investigadora» de la Universitat Jaume I, regular la dotació de places de PDI a temps complet amb l’objecte de la incorporació de personal investigador amb una trajectòria i qualitat reconegudes a l’UJI en programes d’alt nivell, com ara els programes Ramón y Cajal o els GenT, doctorats d’excel·lència o doctorats amb experiència internacional.

Els objectius específics que es pretenen aconseguir amb aquesta convocatòria són: elevar el nivell de qualitat de la investigació de l’UJI, retenir a l’UJI personal investigador amb projecció internacional per a donar suport a la renovació de les línies d’investigació, i incrementar la presència internacional de l’activitat investigadora de l’UJI i afavorir la captació de fons europeus destinats a l’R+D+I.

L’UJI aprova la proposta de modificació del Document de carrera docent i investigadora
El Consell de Govern ha aprovat la modificació del Document de carrera docent i investigadora. Concretament, s’ha modificat l’article 3, relatiu a la dotació de places de PDI a temps complet per a la incorporació de personal investigador a través del programa UJI·I3.

Amb aquesta modificació es pretén adaptar la redacció del Document de carrera docent i investigadora a les modificacions legislatives a escala estatal que s’han produït en els darrers mesos.

El nombre màxim de places que es podran dotar per a la incorporació de personal investigador estarà limitat pel nombre de places de la taxa de reposició destinades a la incorporació de personal investigador doctor del programa «Ramón y Cajal», o altres programes d’excel·lència nacionals i internacionals, que haja obtingut la certificació I3. 

L’UJI s’adhereix a la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la investigació, el desenvolupament i la innovació (RUVID)
Amb motiu de la modificació dels seus estatuts, el Consell de Govern ha aprovat l’adhesió de la Universitat Jaume I de Castelló a la Xarxa d’Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID).

L’associació, sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i independent dels seus associats, té com a finalitat fomentar i facilitar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació dels seus associats, així com enfortir el paper com a agents del Sistema Ciència-Tecnologia-Innovació, i per a això, promou línies de cooperació entre ells i altres agents del sistema. RUVID compta amb plans de treball anuals que integren objectius, activitats, recursos i sostenibilitat que són elaborats pel Consell Rector i aprovats per l'Assemblea General.

Entre les principals novetats que contemplen els nous estatuts es troben la modificació de les categories dels membres associats, que permetrà la col·laboració amb entitats públiques o privades que comparteixen centres d’investigació o infraestructures de transferència de coneixement amb les universitats associades, la redefinició de les seues línies d’actuació, l’adaptació als canvis legislatius produïts des de la seua creació, la simplificació de tràmits o el mecanisme d’elecció del Consell Rector i la Presidència.

L’UJI aprova l’oferta d’ocupació pública del PAS
El Consell de Govern ha aprovat l’oferta d’ocupació pública del personal d’administració i serveis de l’UJI per a l’any 2022 que inclou 11 places de nou ingrés per torn lliure, resultat de l’aplicació del percentatge de taxa del 120% de reposició d’efectius corresponent a l’any 2021, i un mínim de dues places per procediment de promoció interna.  

D’altra banda, ha aprovat la modificació de l’oferta d’ocupació pública per a l’estabilització d’ocupació temporal del PAS per a la seua adaptació a la Llei 20/2021, de 28 de desembre, que preveu, entre altres canvis, la convocatòria excepcional pel sistema de concurs per a les places ocupades amb caràcter temporal de forma ininterrompuda amb anterioritat a l’1 de gener de 2016. 

L’UJI modifica la Relació de Llocs de Treball del personal d’administració i serveis
El Consell de Govern ha aprovat la modificació de la Relació de Llocs de Treball del personal d’administració i serveis que contempla la reubicació d’11 places ubicades en la Unitat de Suport Educatiu, Recursos Humans i Servei de Comunicació i Publicacions que passaran a formar part de la Unitat d’Orientació, la Unitat de Discapacitat, la Unitat de Formació i Innovació Educativa i la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana. A més, es crea una nova plaça de dinamitzador/a d'activitats de divulgació i ciència ciutadana en aquesta última unitat.

L’UJI aprova la modificació de la Comissió de Política Lingüística
El Consell de Govern ha aprovat la modificació de la Comissió de Política Lingüística.

La Comissió estarà composta per Carmen Lázaro Guillamón, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, en la presidència, i Isabel Fernández Giménez, en la secretaria. Com a vocals estaran Ximo Beltrán Arandes, vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat; Irma Mulet Vilar i Joan Andreu Bellés, caps de secció del Servei de Llengües i Terminologia; M. Amparo Maset Llaudes i Patricia Escribano Tortajada, de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques; Generós Ortet Fabregat i Francisco Ros Bernal, de la Facultat de Ciències de la Salut; Maribel Castillo Catalán i Victoria Ibáñez Gual, de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals;  Esther Monzó Nebot i Adolf Piquer Vidal, de la Facultat de Ciències Humanes i Socials; Jordi Pilar Campos, en representació del PAS; Carlos Revert Gil i Gerard Corella Aymerich, del Consell de l’Estudiantat; Lluís Martínez Chafer, Francesc Xavier García Belmonte i Mar Cantavella, en representació del Claustre, i Jasone Cenoz Iragui i Durk Gorter, com a persones externes a la Universitat.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions