Editors: Eva Alcón, Francesc Michavila i María Ripollés
Editorial: Tecnos
Any de la publicació: 2020
ISBN: 978-84-309-7921-9
Sinopsi: Les universitats espanyoles han fet un treball satisfactori durant els últims quatre decennis, tant l'extensió de l'educació superior al conjunt de la societat com en el posicionament internacional de la seua labor investigadora. Caldria concloure que, donant-li continuïtat i amb un cert esperit de superació seria suficient perquè les nostres institucions universitàries aconseguiren cotes satisfactòries d'excel·lència acadèmica. Però no és així, i el temps esdevenidor requerirà canvis qualitatius en la Universitat perquè responga amb èxit a les creixents demandes socials que l'esperen.
En els últims mesos, la Comissió Europea ha formulat una reorientació estratègica d'enorme importància per a la missió i la responsabilitat de la ciència i la tecnologia europees. L'objectiu plantejat de la neutralitat climàtica l'any 2050, amb el que això representa de protecció de la vida i reducció de la contaminació, portarà al fet que Europa, les seues universitats i les seues empreses, assumisquen un lideratge mundial. Qui pot dubtar de la gran oportunitat d'aquest esperançador plantejament europeu per a les seues universitats?
La lectura d'aquesta obra introdueix la qüestió de les necessitats futures de talent que requereixen les nostres universitats, contemplades des d'una perspectiva tant global com nacional, i les diferències existents entre les diverses disciplines acadèmiques. També el text aborda els assumptes de la retenció, atracció i recuperació del talent, vistos des de l'òptica de la comparació internacional.
Per a participar en els complexos transnacionals que s'anuncien, per a contribuir amb resultats científics i desenvolupaments tecnològics en les línies de treball que en breu s'iniciaran qui pot dubtar que serà necessari en el futur més talent per a les universitats espanyoles?
El present llibre forma part d'una col·lecció que recull diferents visions i reflexions sobre la política universitària. Altres títols de la mateixa són: Universitat i economia a Europa (2006), Ocupació i noves titulacions a Europa (2009), El dia després de Bolonya (2011), Els rànquings universitaris, mites i realitats (2013), El govern de les universitats, reformes necessàries i tòpics gastats (2015) i Els mals de l'Europa social, buscant solucions (2017).