Fort Apache En pantalla gran: John Ford, un irlandès a l’oest

18/03/2021 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

PROGRAMA DE MÀ

Dissabte 20 i diumenge 21 de març de 2021
Paranimf de la Universitat Jaume I

EUA. 1948. B/N. 128 min. 35 mm.
Versió original en anglès i espanyol subtitulada en castellà

Direcció: John Ford
Guió: Frank S. Nugent
Intèrprets: Henry Fonda, John Wayne, Shirley Temple, Pedro Armendáriz, John Agar, George O’Brien, Anna Lee, Ward Bond, Victor McLaglen
Sinopsi: Acabada la Guerra de Secessió, el capità York, amb una notable experiència militar, espera ser designat comandant d’un destacament aïllat del regiment de cavalleria. No obstant això, l’home seleccionat és el tinent coronel Owen Thursday, un oficial arrogant, excessivament rigorós en el compliment de les ordenances i inexpert en la lluita contra els indis.

Si alguna vegada us heu preguntat per què molts consideren John Ford com a un dels més grans, Fort Apache (component i millor exponent de la trilogia de la cavalleria, al costat de La legió invencible i Rio Grande), és una de les múltiples respostes possibles. John Ford no feia westerns, feia pel·lícules sobre l’ésser humà i les seues principals virtuts i defectes; sobre la història de l’oest americà; sobre com les persones a les quals els va tocar viure l’època de la colonització van haver de buscar-se la vida per a poder sobreviure a condicions tan adverses com les que van afrontar els protagonistes d’aquesta pel·lícula. Ja foren dones, joves cadets acabats d’eixir de l’acadèmia, veterans soldats o els vells del lloc els ancestres del qual procedien probablement de qualsevol país europeu, tots es van fer un lloc a base de lluita i esforç.
A Fort Apache, igual que en la seua vida privada, John Ford construeix el seu particular micro món, en el qual la relativament afable existència d’un destacament americà -establit en un fort, per a defensar el territori d’invasions apatxe- és alterada per l’arribada del Coronel Owen Thursday (Henry Fonda), que ve acompanyat de la seua filla Philadelphia (Shirley Temple); l’oficial ha sigut destinat allí com a càstig pels seus fracassos militars i pretén demostrar als seus superiors l’error que, en la seua opinió, han comés.
La situació narrada a Fort Apache podria ser traslladada a qualsevol centre de treball del segle XXI. Qui no ha sigut víctima d’un cap els deliris de grandesa del qual, amanits amb grans dosis d’ineptitud, han transformat la jornada laboral dels seus subordinats en un infern diari? John Ford mostra amb claredat com l’egoisme d’un sol home pot portar de cap un grup de persones que depenen de les seues decisions i del seu bon o mal criteri.
Com si d’un ring de boxa es tractara, Ford col·loca a banda i banda de la lona la responsabilitat enfront de l’ambició personal; els interessos d’una comunitat enfront dels d’un sol individu; el sentit de l’honor enfront de l’amor propi… i tot això sense la menor intenció de buscar culpables o assenyalar amb el dit; tan sols perseguint el mer aprenentatge dels errors comesos.
Però Fort Apache també té el seu valor com a testimoniatge d’una època en la qual els Estats Units era un estat en construcció; com un homenatge a aquells que van lluitar per domar el salvatge oest, fora justament o injustament depenent del territori que s’havia de conquistar. El director americà tampoc oblida les condicions extremes a les quals havien de sotmetre’s les famílies d’aquests soldats per a mantindre’s unides i anar consolidant els fonaments sobre els quals es va construir un país del no-res.
En aquesta pel·lícula tornem a gaudir del particularíssim sentit de l’humor que esguitava la major part de les seues obres; una vegada més, els encarregats d’aquest menester van ser Victor MacLaghlen i Ward Bond, dos actors que tant en la vida real com dins de la pantalla gran eren els candidats ideals a protagonitzar la més antològica de les borratxeres, igual que alleujar el més gran dels problemes amb una amigable xarrada.
Esment a part requereixen John Wayne i Henry Fonda, dos actors habituals en la filmografia de Ford. En aquesta ocasió, Fonda assumeix el protagonisme absolut del film, interpretant a Owen Thursday, un personatge poc atractiu al qual, no obstant això, dota d’una estranya dignitat que queda reflectida des de la seua elegant manera de caminar fins a la manera com dona ordres absurdes als seus subordinats. Es tracta d’un oficial massa orgullós com per a reconèixer que ha comés un error, a pesar que una rectificació salve nombroses vides humanes. Wayne queda relegat a un segon pla, aportant el seu irresistible carisma al capità Kirby; un tipus honrat, disciplinat i compassiu.
Fort Apache és la quinta essència del cinema de John Ford, és un western i alhora una pel·lícula d’aventures, enfronta els seus personatges per la defensa de valors que considera indestructibles, estudia la justificació de determinades tradicions i la seua possible flexibilització… En definitiva, reflecteix la personalitat d’un director fonamental en la història del cinema. El talent narratiu del cineasta americà converteix a aquesta pel·lícula en una obra apta per a tots els públics, entretinguda i trepidant, que convida a una reflexió actual, independentment de l’època i el lloc en el qual es desenvolupa.

Carlos Fernández Castro. https://www.bandejadeplata.com/
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals