FOC: Fotografía Observatorio Cultural | Jornades 2020

22/04/2021 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Data: 28 i 29 de febrer de 2020
Activitat: Jornades FOC 
Lloc: Menador espai cultural (plaça de l’Hort dels Corders, s/n)
Entitat: Universitat Jaume I

Entrada lliure fins completar aforament

 

Després de la primera trobada nacional de directors i directores de festivals de fotografia i creadors i creadores visuals de la Comunitat Valenciana realitzat al novembre de 2019, els fundadors i les fundadores de FOC (Fotografia Observatori Cultural), organitzen unes jornades per a la presentació de l’informe resultat de l’anàlisi de les enquestes realitzades a directors, directores, creadores i creadores així com de les dades arreplegades durant la trobada.

Continuant amb el seu compromís en la formació de professionals del sector de la fotografia, FOC inclourà en les seues jornades, que se celebraren els pròxims 28 i 29 de febrer de 2020, formació a càrrec de la SG de Promoció d’Indústries Culturals i Mecenatge del Ministeri de Cultura i Esport i amb membres de l’Associació AVVAC.

En aquesta segona trobada ens marquem com a objectius: presentar i difondre l’informe amb l’anàlisi de la situació dels festivals de fotografia a Espanya i dels creadors i creadores visuals de la Comunitat Valenciana, generar diàleg, continuar amb la formació dels i de les professionals de la imatge.


PROGRAMA JORNADES FOC

28 de febrer

17.30 – 19 h        Conferència d’Eugenia Merino, cap de la Unitat Cultura i Mecenatge, Subdirecció General Promoció d’Indústries Culturals i Mecenatge del Ministeri de Cultura i Esport d’Espanya

 

29 de febrer

10.30 – 13.30 h  Taller AVVAC a càrrec de Rafael Tormo Cuenca, coordinador general d’AVVAC i Alex Devís, advocat i assessor jurídic

14 h                       Dinar

17 h                       Conferència AVVAC: “Urgències des de l’emergència. La cultura com un poc més que un recurs. Festivalització de la Cultura” a càrrec de Rafael Tormo, coordinador general d’AVVAC 

18.30 h                 Presentació de l’informe de FOC a càrrec dels fundadors i fundadores de l’associació: Lucía Morate, Daniel Belinchón i Tania Castro

20 h                       Cloenda de les Jornades FOC

 

Programa pdf: http://www.uji.es/upo/rest/contenido/539674201/raw?idioma=ca

 


Taller AVVAC

A càrrec de Rafael Tormo Cuenca, coordinador general d’AVVAC i Alex Devís, advocat i assessor jurídic.

 

Què són els tallers AVVAC?

Els tallers d’AVVAC són tallers intensius amb continguts pràctics i teòrics que tenen com a objectiu fonamental l’aprenentatge de noves pràctiques i processos que renoven el sentit del concepte de professió en les arts visuals i més concretament en els diversos àmbits en els quals es dissol, muta o transforma.

A través d’aquests tallers volem dotar els i les professionals de noves eines i coneixements actualitzats sobre les capacitats de l’autogestió, autoedició i sentit crític des de l’anàlisi d’altres models i pràctiques.

Els tallers es divideixen en tres blocs: d’una banda, fiscalitat, drets i contractació com a tallers habituals; per una altra, formació continuada i actualitzada en tots els aspectes relacionats directament amb les pràctiques dels i de les artistes contemporanis i, finalment, els tallers pràctics en els quals volem implicar els i les participants en com pensar-nos dins dels processos actuals.

Objectius:

• Constatar la realitat del sector

• Analitzar les deficiències estructurals del sistema

• Facilitar als i les professionals les eines necessàries per a afrontar l’activitat artística de manera professional i rigorosa

• Contrastar opinions entre els diversos vectors que constitueixen el sector

• Qüestionar constructivament les estructures consolidades


Taula de treball: Cap a una renovació fiscal/ Nous models de contratació

Àmbit fiscal/tributari

Elaborar un marc per a aplicar i llançar propostes respecte al tracte fiscal de l’artista, la imposició directa (IRPF). Impost d’activitats econòmiques (IAE), valoracions sobre el mecenatge i micromecenatge, impost de successions i donacions.

Com començar la meua activitat professional com a artista visual?

Quines obligacions tinc?

Hisenda

Seguretat Social

Gestió de l’activitat

Com he de fer una factura?

Facturació nacional i internacional

IRPF: emplenarem el model 130

IVA: emplenarem el model 303


Conferència AVVAC: " Urgències des de l'emergència. La cultura com un poc més que un recurs. Festivalització de la cultura" a càrrec de Rafael Tormo, coordinador general d’AVVAC 

La idea és posar sobre la taula un cadàver exquisit (Pla Estratègic Cultural Valencià 2016/2020) per a examinar com s’ha anat constituint aquest capital econòmic/simbòlic al qual denominem cultura i com s’hi contemplen les arts plàstiques. Àmbits que encara se separen i que al mateix temps aïllen els seus actors quan es predisposen a solucionar, amb iniciatives autònomes, allò que enuncien com a pla estratègic, acabant moltes vegades en una ocultació de la problemàtica i l’acceptació de les reivindicacions sectorials com a solució ràpida d’allò que es problematitza, evitant l’espai polític que ho sustenta i, de vegades, fugint de la diversitat problematitzadora, que seria des d’on anar més lluny.

Plantegem aquest dispositiu des del qual evidenciar que el model de la cultura, entès només com a recurs, no és quelcom que haja de ser considerat lleugerament. Ni que les arts només poden mantenir-se dissolent-se amb altres dinàmiques més comunicacionals. Per això proposem diàlegs amb pràctiques artístiques i culturals, honestes, que es qüestionen a l’hora de preguntar-se sobre la seua implicació en el món, i com ho porten més enllà del procés.

Paraules clau: empreses creatives, sectors, propietat intel·lectual, excel·lència, talent, camps de coneixement, etc.

 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals