panoramica UJI

COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ

20/03/2013 | MARÍA BENAVENTE
Congrés «La cultura de les cuines»

La Jaume I celebra el Dia Internacional de la Dona

Durant el mes de març, la Universitat Jaume I va commemorar el Dia Internacional de la Dona amb diferents activitats organitzades per l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano (IUEFG), la Fundació Isonomia i el Servei d’Activitats Socioculturals.

Una d’aquestes activitats va ser el congrés anual que cada any organitza l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere de l’UJI, i que en aquesta XVII edició es va desenvolupar amb el títol «La cultura de les cuines: gènere, menjar i identitat» els dies 14 i 15 de març.

Nieves Pascual, professora titular de Literatura Nord-Americana a la Universitat de Jaén, va ser la primera ponent de la jornada. En la seua conferència, titulada «Menjant del mateix plat: mecanismes d’exotització en l’obra de Donna Leon», Pascual va abordar el debat de la utilització del menjar i la cuina en novel·les per a caracteritzar personatges, propulsar la investigació, ambientar l’acció o crear versemblança. Dins d’aquesta última funció, es va centrar en l’ús que fa Donna Leon, la gran dama del crim, d’aquest recurs. Mentre que alguns autors critiquen aquest mecanisme en novel·les policíaques per la «ralentització» que implica en l’acció, altres consideren que el menjar contribueix a transmetre tensió i que, igual que ho fan els anuncis publicitaris a la televisió, generen suspens.

Però el tema del gènere i menjar en les obres literàries no va acaparar tot el protagonisme; també s’hi va parlar de cuina en el cinema contemporani i en l’art; de bancs d’aliments i solidaritat; de la cuina nobiliària del segle XIX, i fins i tot, de banquets nupcials. Un ampli ventall de temes derivats dels conceptes de gènere, menjar i cultura tractats de forma que van tombar tòpics. Com comentava Rosa Agost, degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, en la presentació del Congrés, «hi ha moltes cuineres, però poques xefs». Agost va concloure la seua intervenció reivindicant que «les dones tenim moltes formes d’agafar la paella pel mànec, i ho podem fer tant dins com fora de la cuina».

Gran èxit de l’obra teatral «Antígona oriental»

Teatre Antígona Oriental
El Paranimf va acollir la representació de l'obra uruguaiana. | FOTO: ÀLEX PÉREZ

El Servei d’Activitats Socioculturals, per la seua banda, va organitzar la representació de l’obra teatral uruguaiana «Antígona oriental», que va tindre lloc el 12 de març al Paranimf i va comptar amb més de 200 assistents, entre ells el cònsol d’Uruguai a València, Gustavo Schiavo. L’obra és una producció del Goethe Institut d’Uruguai, creada a partir del mite de Sòfocles i dels testimonies d’ex preses polítiques, filles i exiliades d’aquest país.

Isonomia cerca les dones que han fet història a l’UJI

Una altra de les activitats va ser el concurs «Dones que han fet la història de l’UJI», organitzat per la Fundació Isonomia amb l’objectiu de nombrar i visibilitzar les dones de la Universitat Jaume I que han obert portes –fins aleshores tancades per a les dones– en diferents àmbits de la historia universitària. Per a participar en el concurs, que està obert a tot el públic, es poden enviar les històries sobre les dones de l’UJI a redes-iso@uji.es fins al 15 de maig.

Més informació: http://www.uji.es/bin/serveis/ui/not/13022802.pdf.

Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16