Investigadors del IUPA desenvolupen un mètode basat en la novedosa tècnica APGC per a la detecció i quantificació de contaminants en mostres d'aliments d'origen marí

18/04/2018 | IUPA
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La investigació s'ha dut a terme en el marc de la col·laboració existent amb NIFES (Noruega) i IATS (CSIC), dins del projecte internacional " Food safety and the use of terrestrial animal by-products in atlantic salmon production". Els resultats s'han publicat recentment a Talanta 172 (2017) 109-119 1.

L'augment de la sensibilitat de l'espectròmetre de masses XEVO TQ-S amb APGC va permetre als científics de IUPA quantificar i confirmar els components traça a nivells encara més baixos en 19 diferents matrius complexes del camp de l'acuicultura. Una de les troballes clau va ser la capacitat d'eliminar l'efecte de la matriu, el que elimina la necessitat de passos de purificació que consumeixen temps i permet l'ús de la calibració en solvent per a la posterior quantificació. L'anàlisi de mostres reals va revelar la presència de naftalè, fluorè, fenantrè, fluorantè i pirè a nivells traça.

TPNL'APGC acoplat a un instrument de triple quadrupol d'última generació s'ha revelat en els darrers anys com la tècnica d'elecció per a la determinació de contaminants orgànics volàtils a nivell de traces, un camp on la recerca realitzada per IUPA ha estat pionera a nivell internacional.

Fruit de l'estratègia de màrqueting de l'empresa Waters Corporation es va realitzar una entrevista a la Dra. Tania Portoles, qui lidera la línia d'investigació amb APGC al IUPA. Aquest testimoni ha generat diversos articles de difusió que han estat publicats a diferents medis amb la finalitat de fer arribar aquest aquest estudi a un públic més ampli com Business Solution2 (Waters Corporation), la revista Food Quality News.com3 i New Food4. Próximament es publicaàa un altre article de difusió en la revista Food Safety i un Review en Select Science.

 

  1. T. Portolés, B. Garlito, Jaime Nácher-Mestre, M.H.G. Berntssen, J. Pérez-Sánchez, ‘Multi-class determination of Undesirables in Aquaculture Samples by Gas Chromatography/Tandem Mass Spectrometry with Atmospheric Pressure Chemical Ionization: Novel Approach for Polycyclic Aromatic Hydrocarbons’, Talanta, 172 (2017) 109–119.

  2. T. Portolés, Innovative Food Safety Method Advances Contaminant Detection in Aquatic-Based Food Samples, Waters 2018: http://www.waters.com/waters/library.htm?lid=134968887

  3. APGC shown to boost food contaminant monitoring. Food Quality News.com https://www.foodqualitynews.com/Article/2018/02/21/Researchers-develop-technique-to-detect-contaminants-in-marine-samples?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright

  4. Expanding the detection and quantification of contaminants in food samples. Food Safety, 10-14

Informació proporcionada per: Institut Universitari de Plaguicides i Aigües