15/11/2023 | AlumniSAUJI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Estudis: MESTRE/A D'EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Promoció:  2016-2020

Càrrec: Doctoranda en Ciències de l'Educació +info

«Més enllà dels fonaments teòrics (necessaris) el grau ofereix una formació didàctica per ensenyar-nos a com ensenyar amb contacte amb les pràctiques didàctiques que es duen a terme a l’aula de Primària».
 
El Grau de Mestre/a en Educació Primària és una carrera que et permet vincular directament la teoria amb la pràctica. La base fonamental del grau parteix dels fonaments pedagògics indispensables per entendre el marc de l’educació, així com els continguts imprescindibles per entendre el desenvolupament psicosocial de l’alumnat, així com els processos d’ensenyança i aprenentatge. Més enllà dels fonaments teòrics (necessaris), el grau ofereix una formació didàctica per ensenyar-nos a com ensenyar i no només els continguts que hem de saber com a mestres. A mesura que avances en el grau, vas prenent més contacte amb les pràctiques didàctiques que es duen a terme a l’aula de Primària. Per exemple, en les assignatures de Didàctica de les Ciències Naturals i Ciències Experimentals, ens ensenyen a crear activitats vinculades amb el contingut i a més dur-ho a terme, com pot ser fer un taller experimental al laboratori per aprendre  els òrgans principals del cos i les seues característiques o explicar les reaccions químiques en substàncies per mitjà d’un taller de cuina.

En Didàctica i organització escolar també apreníem no només les metodologies més innovadores al context educatiu actual, sinó que les dúiem a la pràctica en les activitats de classe per treballar el propi contingut de la matèria. Altre exemple pot ser els tallers i seminaris per conèixer i experimentar amb els jocs de matemàtiques que ens ensenyen en Didàctica de les matemàtiques. Aquests només són algunes de les pràctiques que fèiem. En definitiva, aquestes classes més pràctiques i la pròpia estada de pràctiques en l’escola et permeten “aterrar” tots els aprenentatges i donar-li forma a l’aplicació pràctica per tindre prou recursos a l’hora d’impartir classe posteriorment i dotar-li’n d’una metodologia més activa, experimental i participativa, evitant les classes magistrals.

Una altra característica important del grau és que et formen molt sobre l’atenció a la diversitat de l’alumnat, ja siga per mitjà de la psicologia educativa com per mitjà de la didàctica inclusiva. A més, el grau de Mestre/a d’Educació Primària no només et permet formar-te com a docent en l’ensenyança d’Educació Primària, sinó també t’obri les portes a després ser docent de secundària (cursant després el màster en Professor/a d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat), psicopedagog/a (cursant després el màster en Psicopedagogia) i inclús docent universitari. Perquè aquesta branca no està tan estesa, però si t’agrada investigar sobre educació sempre està la possibilitat de cursar el Doctorat en Educació i així formar-te com a investigador/a i professor/a universitari/a.

El que més m’agrada de la Universitat Jaume I és l’ambient universitari que hi ha per tot el campus, ja que et facilita incloure’t en la “societat estudiantil”. El fet que tinga un campus que unisca totes les branques del coneixement et brinda l’oportunitat de conèixer estudiants d’altres carreres i àrees. A més, pots gaudir no només de l’estudi a la universitat, sinó també d’activitats d’oci. De fet, una de les coses que més m’agraden és les instal·lacions que ofereix, tant a l’àmbit acadèmic (com poden ser els laboratoris, les sales d’estudi, la reprografia, el servei de llengües...), com a l’àmbit més sociocultural (com poden ser les cafeteries i bars, els jardins o les instal·lacions esportives). Un punt a destacar són els serveis esportius que ofereixen, ja que et permet escollir entre una gran varietat, quina activitat vols fer i a quina hora la vols practicar. Tot amb una simple targeta anual, sense haver de limitar-te a la inscripció en una sola activitat esportiva.

A més, m’agradaria destacar les ofertes culturals que ofereixen a la comunitat universitària, com són les actuacions i obres presentades al Paranimf. També es fomenta l’associació estudiantil. Un exemple és ESN Castelló, una associació d’Erasmus que obri les portes a tothom que vulga participar-hi. Aquesta és una manera d’entrar en contacte amb estudiants d’altres països i de conèixer noves cultures. Una experiència que recomane viure a tothom, independentment del grau que estudie, és gaudir del camí. L’etapa universitària passa més ràpid del que es pensa i cal exprimir totes aquelles activitats i propostes que ens criden l’atenció. Cal aprofitar aquests anys a la universitat per guanyar experiències, conèixer gent, formar-se, aprendre, viatjar, i gaudir. Per tant, si podeu, feu l’Erasmus, apunteu-se’n a alguna associació, aneu a prendre alguna cosa després de classe amb els companys, acudiu a jornades de formació, amplieu la vostra mirada.

Els programes i iniciatives d’antics alumnes a la universitat són imprescindibles per orientar acadèmica i laboralment als alumnes de la universitat. Perquè aporten la seua experiència que parteix del mateix punt que els alumnes actuals. En definitiva, són iniciatives que a més de guiar en el procés de formació de l’alumnat també ofereixen recolzament personal i acompanyament. 

Informació proporcionada per: AlumniSAUJI
Recurs d'imatge accio elsnostresalumni2000x400

Volem saber de vosaltres! Conteu-nos com va ser el vostre pas per la Universitat Jaume I.