La Universitat Jaume I presenta en l'espai UNE el llibre «La AMAEM Marías Guerreras. Asociacionismo de mujeres y acción cultural»

23/03/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I va presentar el passat 12 de març el llibre La AMAEM Marías Guerreras. Asociacionismo de mujeres y acción cultural en l'espai UNE de la Llibreria Científica del CSIC a Madrid. L'acte de presentació va comptar amb la intervenció d'Asunción Bernárdez, directora de l'Institut d’Investigacions Feministes de la UCM; Nieves Mateo López, actriu, professora de la RESAD i expresidenta de la AMAEM Marías Guerreras, i l'autora Itziar Pascual Ortiz.

En la publicació, Itziar Pascual Ortiz ofereix un recorregut prolix per la creació escènica de les dones en el segle XX i la primera dècada del segle XXI, prenent com a exemple dos singulars projectes: el Magdalena Project, xarxa internacional de teatre de dones, i Fortaleza de la Mujer Maya (FOMMA), a Chiapas (Mèxic), que serveixen com a referent per a endinsar-se en la història de l'associacionisme teatral a Espanya i en la praxi de la AMAEM Marías Guerreras, des dels seus orígens fins als nostres dies.

Aquest llibre omple un buit en l'estudi de l'associacionisme cultural de les dones i més en concret en l'àmbit del gènere i les Arts Escèniques. Es presenta un territori prioritari per a les dones, perquè associar-se significa unir-se a una xarxa de col·laboració, sororitat i empoderament; un espai propi, de transformació individual i col·lectiva, en el qual fer és dir.

És interessant el tractament en els aspectes teòrics dels conceptes utilitzats; el gènere i el sexe; la feminitat i el femení, o la creació femenina i l'art feminista, amb nombroses cites d'estudis específics, així com la descripció dels moviments culturals de dones al llarg de la història contemporània.

Itziar Pascual és dramaturga, pedagoga, investigadora i periodista. Doctora en Ciències de la Informació (branca Periodisme) per la UCM i Titulada Superior en Direcció d'Escena i Dramatúrgia per la RESAD. Autora d'una trentena d'obres, publicades, traduïdes i estrenades en diversos països. Ha obtingut, entre d'altres, el Premi de Teatre Ciudad de Alcorcón, amb El domador de sombras; el accésit del Premi Marqués de Bradomín amb Las voces de Penélope, la menció especial del jurat del Premi María Teresa León amb Blue Mountains (aromas de los últimos días), el Premi de Teatre Serantes amb La paz del crepúsculo, el Premi Madrid Sur amb Pared; el Premi ASSITEJ Espanya de Teatre per a la Infància i la Joventut amb Mascando Ortigas; el Premi Valle Inclán de la UCM amb Variaciones sobre Rosa Parks i el Premi Leopoldo Ales Mínguez (LAM), per Eudy.

És professora de Literatura Dramàtica i Dramatúrgia en la RESAD i membre, des d'abril de 2012, de l'Institut d’Investigacions Feministes de la UCM. Com a investigadora ha obtingut el Premi Victoria Kent de la Universitat de Màlaga amb l'estudi ¿Un escenario de mujeres invisibles?

Entre els anys 2000 i 2003 ha sigut presidenta de l'Associació de Dones en les Arts Escèniques de Madrid (AMAEM) Marías Guerreras, entitat de la qual és sòcia fundadora i en la qual ha realitzat l'edició del volum Primer Ciclo de las Marías Guerreras en Casa de América (Ed. Teatro del Astillero). 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions