FOESSA i Cáritas alerten que un de cada tres valencians es troba en situació d'exclusió social La taxa de pobresa a la Comunitat Valenciana se situa en un 31,7%, enfront del 25% estatal

24/11/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha acollit la presentació del «IV Informe sobre exclusió i desenvolupament social a la Comunitat Valenciana 2014» elaborat per la Fundació FOESSA (Foment d'Estudis Socials i Sociologia Aplicada) i Cáritas. Es tracta d'un treball de recerca sociològica realitzat a partir de 650 enquestes, amb la participació de 91 professionals, on s'exposa la situació de precarietat, amb el risc d'arribar a ser permanent, en la qual es troba la Comunitat Valenciana.

En la presentació, Guillermo Fernández Maíllo, membre de l'equip d'Estudis de Cáritas Española i de la Fundació FOESSA, ha explicat que l'informe arreplega els diferents processos socials que s'han anat desenvolupant des del 2008, quan es va iniciar la crisi no com a conseqüència d'aquesta, sinó d'un model social-estructural anterior que la crisi ha aconseguit reforçar. L'estudi es realitza a partir de 35 indicadors entre els quals es troben l'exclusió en ocupació, consum, política, educació, habitatge, salut, conflicte social i aïllament social, entre d'altres; i apunta que el 49% dels valencians pateix exclusió en matèria d'ocupació (ja no rep prestacions de l'Estat), el 19% es troba en situació d'exclusió en la salut, i un 13% de les famílies valencianes no disposa de recursos per a tenir una alimentació suficient i equilibrada en termes nutricionals. Açò suposa que un de cada tres valencians es troba en situació d'exclusió social, enfront d'un de cada quatre espanyols, i que la taxa de pobresa a la Comunitat Valenciana se situa en un 31,7%, enfront del 25% estatal. 

En aquesta línia ha afegit que 25.000 llars han hagut d'«acollir familiars que per motius econòmics no són capaços d'assumir les despeses d'una casa, menjar... pel que molts avis han d'acollir els seus fills i néts i, no solament açò, sinó que es converteixen també en el sustent de tota la família». Aquesta situació provoca retallades en medicaments dels més ancians de la família, un 31,5% de les llars valencianes enfront del 15,9% a Espanya s'han vist obligats a aquesta situació.

Maíllo també ha destacat que davant la situació d'exclusió social, els valencians compten amb una major xarxa de suport econòmic i social format per amics i familiars, ajudes que han passat de ser «urgents, puntuals i d'emergència a una cosa permanent», però que és important tenir en compte que «la solidaritat familiar i les xarxes d'ajuda són resistents... però comencen a afeblir-se» pel que ha demandat un canvi estructural i social que frene la tendència cap a la desigualtat que s'està produint.

Fotografies

Altres notícies de la FCHS:

Professionals de l'audiovisual advoquen per una nova RTVV més plural i participativa

L’investigador Vicenç Beltran analitza la influència de la poesia catalana en la castellana en les III Jornades Valencianes de Medievalisme

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions