L’UJI desenvolupa robots per a la comunicació social en xiquets autistes Pràctica clínica, desenvolupament tecnològic i interacció humà-robot es combinen per a la millora de les habilitats socials dels xiquets

22/07/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Conveni robots projecte-robots Conveni_Robots_DLL34_mw

    Robots humanoides de la Laboratorio de Robótica de la UJI. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

La Universitat Jaume I, la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), els departaments de Salut de la Ribera i Manises i l'Institut de Diagnòstic i Recerca de Xiquets amb Espectre Autista (IDINEA) han engegat un projecte de recerca sobre l'ús de robots per a millorar la comunicació social de xiquets autistes.

L'objectiu és avaluar l'eficàcia de les teràpies assistides amb robots humanoides interactius en xiquets amb trastorn de l'espectre autista (TEA) i contribuir a la millora de les habilitats socials, comunicatives i cognitives dels menors, així com reduir el risc dels símptomes secundaris com ara l'agressivitat o irritabilitat. Aquest projecte, dirigit per un grup pluridisciplinari amb àmplia experiència en robòtica i el diagnòstic i teràpia de l'autisme, conjuminarà la pràctica clínica, el desenvolupament tecnològic i la interacció humà-robot. La recerca pretén demostrar que l'ús de robots pot ser beneficiós per a la teràpia d'aquests xiquets, ja que poden interactuar d'«intermediaris» entre el xiquet i el terapeuta, o entre diversos xiquets per a facilitar la relació social. 

Amb aquest objectiu, aquest matí Vicent Climent, rector de l’UJI; Eloy Jiménez, director gerent de FISABIO; Manuel Marín, gerent del Departament de Salut de la Ribera; Vicente Gil, gerent del Departament de Salut de Manises, i Rosa M. Bou, presidenta d'IDINEA-PROSUB, han signat l'acord de col·laboració per al desenvolupament d'aquest projecte a la sala de reunions del Rectorat de l’UJI. A continuació, s'ha realitzat una visita al Laboratori de Robòtica de l’UJI on l'investigador principal, Enric Cervera Mateu, ha presentat els robots humanoides i ha explicat el projecte al costat de M. Celeste González, directora l'equip IDINEA, i les investigadores principals de la Ribera i Manises: Josefa Juan Martínez i M. Isabel Cabezudo, respectivament. 

Durant nou mesos, xiquets amb TEA d'edats compreses entre 4 i 7 anys rebran sessions setmanals de teràpia amb robots que es desenvoluparan a la Unitat de Neurorehabilitació Infantil de l'Hospital de Manises (UNRHI) i a l'Institut de Diagnòstic i Recerca de Xiquets amb Espectre Autista (IDINEA) associat a l'Hospital de la Ribera. 

Els robots permeten una interacció social senzilla i predictible, la qual cosa redueix l'estrès i la pressió en els xiquets amb TEA. Fins al moment, el seu ús en entorns clínics no ha sigut provat sistemàticament. El desenvolupament conjunt d'intervencions terapèutiques i teràpies socials basades en robots pot propiciar noves oportunitats de tractament i nous usos per a robots interactius. 

Les característiques d'aquests robots (comportament predictible, menor nombre d'estímuls) poden contribuir a un tractament més satisfactori i efectiu. El Laboratori de Robòtica de la Universitat Jaume I disposa de sis robots humanoides programables de 58 cm d'altura, especialment dissenyats per a la interacció amb les persones.

Aquests robots disposen de càmeres de vídeo per a reconeixement d'imatges i micròfons per a reconeixement de veu. Estan equipats amb un sintetitzador de veu per a comunicar-se en llenguatge natural i poden realitzar una gran varietat de moviments: caminar, realitzar gestos amb els braços, moure el cap, agafar objectes, etc.

En els últims anys ha augmentat l'interès en el desenvolupament i validació de tecnologies per als xiquets amb TEA, com ara jocs d'ordinador, realitat virtual i robots. L'acord de col·laboració signat avui té una durada d'un any, prorrogable automàticament per períodes iguals fins als tres anys.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions