Experts de tot el món analitzen a l’UJI la intel·ligència en els sistemes naturals i artificials

23/07/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Congrés robots congres-robots Robotica_DLL27_mw

    L'objectiu era analitzar els comportaments i mecanismes que permeten als animals naturals i artificials adaptar-se. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

El Laboratori de Robòtica Intel·ligent de la Universitat Jaume I va organitzar del 22 al 25 de juliol la tretzena edició del Congrés Internacional «Simulation of Adaptive Behavior-SAB 2014», que va tindre lloc a l'Escola Superior de Tecnologia Ciències Experimentals de l’UJI. 

L'objectiu d'aquest congrés interdisciplinari era reunir investigadors en ciències de la computació, intel·ligència artificial, vida artificial, control, robòtica, neurociència, etologia i biologia evolutiva, amb la finalitat de millorar la comprensió dels comportaments i els mecanismes subjacents que permeten als animals naturals i artificials adaptar-se i sobreviure en ambients incerts. La recerca sobre el comportament adaptatiu es caracteritza pel seu enfocament en el modelatge i la creació de sistemes bioinspirats complets, que poden ser una de les millors vies per a entendre la intel·ligència en els sistemes naturals i artificials.

El congrés va cobrir les principals àrees de recerca, incloent-hi el concepte d'«animat» o animal artificial, la percepció i el control motor, l'aprenentatge i l'adaptació, l'evolució i el comportament col·lectiu i social. Els investigadors es van centrar en models ben definits, simulacions per ordinador o models robòtics, que van ajudar a caracteritzar i comparar diversos principis organitzatius, arquitectures i processos d'adaptació capaces d'induir la conducta adaptativa en els animals reals o agents sintètics, els «animats».

Entre els ponents que van participar en el congrés cal destacar Elias Knubben, de l'empresa alemanya Festo, amb la conferència «La Xarxa Bionic-Learning: nova inspiració de la naturalesa»; el professor Robert Full de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, que va oferir la ponència «Principis de robustesa en la ciència del moviment dels animals, animacions i robots», i el professor Michele Rucci de la Universitat de Boston que va parlar de l'adaptació visuomotora a escala microscòpica.

El congrés, que estava subvencionat per la Generalitat Valenciana, formava part d'una llarga sèrie que es va iniciar amb la primera conferència SAB celebrada a París al setembre de 1990 i que va ser seguida per Honolulu 1992, Brighton 1994, Cape Cod 1996, Zuric1998, París 2000, Edimburg 2002, Los Ángeles 2004 , Roma 2006, Osaka 2008, París 2010, i Odense 2012.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions