Preguntes freqüents sobre la gestió de l'ajuda econòmica concedida a un Projecte d'Innovació Educativa

23/01/2024 | UFIE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

 

  1.  Qui gestiona el pressupost i les despeses dels projectes d’innovació educativa?
  2. Qui “firma” una despesa a càrrec d’innovació educativa? Qui és el responsable de l’ajuda?
  3. Com puc saber el codi comptable que té assignat el meu projecte?
  4. Com puc saber quant pressupost tinc disponible en cada moment?
  5. Quina és la data final per a fer i imputar les despeses?
  6. Es poden passar diners no gastats d’un any al següent? (romanents)
  7. Què passa si renunciem a un projecte ja aprovat o si no gastem la totalitat del pressupost assignat?
  8. Es pot comprar un ordinador, actualitzar un equip obsolet o fer altres despeses en material informàtic fungible (tòners, USB, etc.) o inventariable (tauletes digitals, discs durs, etc.)?
  9. Es pot pagar la participació en un congrés d’innovació educativa a un estudiant de l’UJI o a altres persones alienes a l’UJI?
  10. Què he de fer per a comprar un llibre o un programari informàtic? Com cal demanar l’autorització per a fer una modificació pressupostària?
  11. Puc convocar una beca amb els diners de l’ajuda concedida?
  12. Puc gastar més diners en fotocòpies o en altres conceptes de capítol II diferents dels que vam proposar en la memòria de sol·licitud aprovada?
  13. Com justifiquem el pressupost que s’ha gastat quan omplim el formulari de la memòria final del projecte?
  14. Puc retribuir a càrrec del pressupost del projecte a un o una PDI o PAS de l’UJI per a col·laborar i fer tasques del mateix?
  15. Qui resol els dubtes sobre la gestió de les ajudes d'innovació educativa?

 

1. Qui gestiona el pressupost i les despeses dels projectes d’innovació educativa?

L’ajuda concedida als projectes d’innovació educativa és transferida al departament del director o directora principal del projecte. Per tant, totes les comandes, sol·licituds de pressupostos i resolució dels dubtes tècnics sobre l’execució de les despeses es fa des de la vostra respectiva unitat de gestió econòmica. Ací podeu consultar quina unitat té assignada cada departament.

2. Qui autoritza una despesa a càrrec d’innovació educativa? Qui és el responsable de l’ajuda?

Tal com estableix la convocatòria de les ajudes a la innovació, l’ajuda concedida es dona d’alta a nom del PDI que figura en el primer lloc de la sol·licitud. Per tant, aquest I.P. és el responsable de fer les despeses davant la unitat de gestió d’acord amb els conceptes presentats en la memòria de sol·licitud. Nota: totes les ajudes es gestionen exactament igual, de manera que en les ajudes per al professorat novell en formació, el mateix PDI novell és el responsable de l’ajuda davant la seua unitat de gestió i li són d’aplicació totes les qüestions comentades en aquest document.

3. Com puc saber el codi comptable que té assignat el meu projecte?

En el teu IGLU, a través de la consulta de Participació en projectes d’innovació educativa, pots veure tots els teus projectes incloent-hi la columna “ajuda concedida” (amb la quantia concedida del primer o segon any) i la columna “codi comptable” (del primer o del segon any, segons pertoque).

4. Com puc saber quant pressupost tinc disponible en cada moment?

Tot PDI d’un departament pot consultar des de l’IGLU el pressupost complet del seu departament (https://e-ujier.uji.es/pls/www/!gri_www.euji22095). Per veure el pressupost dels projectes d’innovació cal seleccionar en eixa pàgina l’exercici econòmic corresponent, el departament i, després, PR-projectes del quadre de “subcentre”. Apareixerà el llistat de tots els projectes del departament ordenats pel codi comptable (projectes d’innovació educativa i altres) i en cada projecte hi ha una lupa que al punxar-la detalla les despeses imputades al mateix. Aquesta informació l’actualitza la unitat de gestió i és possible que al fer la consulta falten factures per imputar, de manera que per tindre informació en temps real cal consultar directament a la unitat de gestió econòmica oportuna.

5. Quina és la data final per a fer i imputar les despeses?

La convocatòria d’ajudes estableix un termini màxim per fer despeses (31 de desembre). No obstant això, com l’ajuda és a càrrec del pressupost general de l’UJI, es regeix per les mateixes normatives i restriccions que el pressupost del departament i, per tant, a partir del 30 d’octubre només es podrà gastar de manera excepcional i sense possibilitat de modificació pressupostària per a gastar en conceptes diferents al capítol II, ni d’autoritzar canvis en els conceptes de la sol·licitud. Pel que fa al pagament a personal de l’UJI que no és membre del projecte (PDI o PTGAS) cal tancar-lo abans de l’1 de desembre (si es tanca amb posterioritat ja no entrarà en la nòmina de desembre i en gener s’imputarà al pressupost ordinari del departament).

6. Es poden passar diners no gastats d’un any al següent? (romanents)

Impossible. L’ajuda per a innovar és a càrrec del pressupost general ordinari de l’UJI (línia 00000) i, per tant, no és possible comptablement passar diners d’un any a l’altre. Atenció: si una factura no es lliura a la unitat de gestió abans del termini oficial de la convocatòria per a efectuar les despeses o si la factura té una data posterior a eixe termini (habitualment 31 de desembre de l’any per al qual es concedeix l’ajuda), la despesa haurà d’assumir-la el departament.

7. Què passa si renunciem a un projecte ja aprovat o si no gastem la totalitat del pressupost assignat?

La convocatòria d’ajudes d’innovació no estableix cap penalització respecte a la no execució o execució parcial del pressupost i com que el pressupost és de la partida general de l’UJI no hi ha problema: el diner no gastat passa a formar part del romanent general de l’UJI que s’afegeix al pressupost de l’any següent (sempre és millor no gastar que malgastar) (Nota: el romanent de l’UJI s’incorpora en bloc al pressupost de l’any següent aproximadament en el mes de març amb el tancament comptable de l’any anterior i, per tant, és impossible incorporar-lo al mateix projecte per a ampliar el termini de despesa d’un any al següent).

8. Es pot comprar un ordinador, actualitzar un equip obsolet o fer altres despeses en material informàtic fungible (tòners, USB, etc.) o inventariable (tauletes digitals, discs durs, etc.)?

La convocatòria no contempla la compra de material inventariable informàtic ni consumibles informàtics i, per tant, només es podrà comprar aquest material si es va justificar en la sol·licitud de l’ajuda i, en conseqüència, es va aprovar de manera excepcional. Si no estava contemplat a la sol·licitud, ni la UFIE ni el vicerectorat amb competències en innovació educativa aprovarà la compra i modificació corresponent.

9. Es pot pagar la participació en un congrés d’innovació educativa a un estudiant de l’UJI o a altres persones alienes a l’UJI?

La universitat només pot pagar matrícules dels congressos, desplaçaments i dietes al seu personal contractat (PDI, PI o PTGAS). Excepcionalment, es poden cobrir aquestes despeses d’un estudiant o altres persones si aquestes formen part de l’equip del projecte aprovat en la resolució oficial de concessió de l’ajuda. Si en la sol·licitud del projecte no constava com a “membre col·laborador” cap estudiant o altra persona aliena a l’UJI, aquesta ja no es podrà incorporar a posteriori de la concessió (ja que la justificació i detall de la seua participació en el projecte forma part de la sol·licitud i ja ha estat avaluada per un comité expert i concedida en eixes condicions).

10. Què he de fer per a comprar un llibre o un programari informàtic? Com cal demanar l’autorització per a fer una modificació pressupostària?

L’ajuda econòmica es transfereix al departament i unitat de gestió en capítol II (despeses fungibles com ara fotocòpies, pagament a tercers, matrícules, desplaçaments, autobusos, etc.). Els llibres i programari és material inventariable de capítol VI (bé físic a integrar-lo en el patrimoni de l’UJI -tot objecte al qual se li posa l’etiqueta amb el codi de barres d’identificació-). Per tant, si en la sol·licitud es va justificar l’adquisició de llibres o programari, abans de procedir a la compra cal informar a la unitat de gestió perquè demane un pressupost i amb eixe pressupost enviar un correu a ufie@uji.es per a sol·licitar l’autorització de la modificació pressupostària oportuna (en el correu caldrà indicar: A.- el codi comptable del projecte; B.- Que es vol comprar; C.- la quantia exacta a canviar de concepte; i D.- la justificació de la necessitat d’aquesta compra en relació al projecte).

11. Puc convocar una beca amb els diners de l’ajuda concedida?

Les beques es doten amb capítol IV i, per tant, no és possible convocar una beca des d’un projecte d’innovació (capítol II). Cal recordar que el tràmit d’una beca és molt lent (transcorrent un mínim de dos mesos des que s’inicia el tràmit una vegada el pressupost s’ha donat d’alta fins a la concessió de la beca) i que implica una important responsabilitat legal per al PDI tutor convocant, per la qual cosa, una beca no ha de substituir mai a la contractació d’un servei o d’una assistència professional (capítol II).

12. Puc gastar més diners en fotocòpies o en altres conceptes de capítol II diferents dels que vam proposar en la memòria de sol·licitud aprovada?

El pressupost concedit és finalista en funció de la memòria sol·licitud. No obstant això, es poden efectuar lleugeres variacions raonables i coherents necessàries per a una adequada execució de la innovació educativa proposta (no cal demanar autorització, per exemple, si un autobús és més car en el moment de la contractació, si volem dedicar menys diners a congressos per a gastar més en hores de formació a l’estudiantat, etc.). Tota l’ajuda s’incorpora en un únic concepte de capítol II, i, per tant, es pot gastar en qualsevol concepte de capítol II (excloent-i els “regals protocol·laris”).

13. Com justifiquem el pressupost que s’ha gastat quan omplim el formulari de la memòria final del projecte?

En la memòria final només cal indicar la quantitat econòmica que finalment s’ha gastat (incloent-hi les despeses ja efectuades, encara que estén pendents de rebre la factura a la data de tancament de la dita memòria). Molt important: no fa falta demanar còpia de les factures a la unitat de gestió ni incorporar-les a la memòria final perquè totes les factures es registren informàticament al programa comptable de l‘UJI (el GRE) i des de la UFIE s’accedeix directament al mateix per tal d’auditar la correcció en l’execució de les despeses.

14. Puc retribuir a càrrec del pressupost del projecte a un o una PDI o PAS de l’UJI per a col·laborar i fer tasques del mateix?

Si en la sol·licitud del projecte s’ha pressupostat una quantia per a formadors, assistències tècniques o altres treballs que impliquen retribuir a persones, és possible fer aquesta comanda a companys de la mateixa UJI (respectant la legislació vigent). Però, no és possible retribuir a cap membre del mateix equip al qual se li ha concedit l’ajuda, ja que els membres de l’equip, ja siguen PDI de l’UJI, estudiantat o qualsevol altre tipus de col·laboradors, gaudeixen del mèrit de participar en el projecte i participar en el projecte és incompatible amb rebre remuneracions a càrrec de l’ajuda rebuda pel mateix projecte.

15. Qui resol els dubtes sobre la gestió de les ajudes d'innovació educativa?

Per a resoldre qualsevol dubte contacteu en primer lloc amb la vostra unitat de gestió econòmica i si no poden donar-vos resposta, contacteu amb Miguel Ángel Fortea, tècnic superior de la Unitat de Formació i Innovació Educativa (UFIE) (innoedu@uji.es, extensió 7090).

Informació proporcionada per: Unitat de Formació i Innovació Educativa